Conform hotărârii 101728 din 28.05.2021 Consiliul Judeţean Ialomiţa s-a asociat cu un număr de 23 de unităţi administrativ-teritoriale în cadrul programului „South-Muntenia Energy Efficency for Public Buildings Investment Programme” finanţat în cadrul Programului ELENA — European Local Energy.
Ce este şi ce face acest program european de investiţii
Prin hotărârea CJ Ialomiţa adoptată de consilierii judeţeni în anul 2021 s-a propus asocierea cu un numdr de 23 de unităţi administrativ teritoriale în vederea aplicării pentru acest program cu finanţare nerambursabilă având ca obiectiv final renovarea clădirilor publice din judetul lalomiţa în vederea creşterii eficienţei energetice a acestora. Dacă risipa de resurse nu era suficientă pentru a motiva administraţiile locale şi judeţene din România pentru a face demersuri în acest sens, fiecare cetăţean a simţit în această iarnă pe pielea pericolul financiar în momentul în care a mers să-şi achite facturile la energie. De la sfârsitul anului 2021 şi până în prezent preţurile energiei au crescut galopant astfel că România a primit un nou imbold pentru a investi bani în clădirile publice învechite şi pline de lipsuri. Pe scurt acest program-pilot este unul lansat de Comisia Europeană pentru creşterea eficienţei energetice în instituţiile publice (sedii ale administraţiilor locale şi instituţiilor subordonate, unităţi de învăţământ, centre de asistenţă socială, etc). Programul ELENA este gestionat de Banca Europeană de Investiţii şi finanţat de Horizon 2020 (programul Comisiei Europene de finanţare a cercetării şi inovării), fond conceput pentru a facilita demararea investiţiilor în domeniul eficienţei energetice, al energiilor din surse regenerabile, adresându-se proiectelor de investiţii în valoare de minimum 30 de milioane de euro. Beneficiarii eligibili în cadrul Progamului ELENA sunt: autorităţile publice locale, autorităţile regionale şi alte organisme publice iar valoarea finanţării acordate este de până la 90% din costurile eligibile.
441,6 euro/mp este media achitată de U.E. pentru aceste modernizări
UAT Slobozia a ales să acceseze aceste fonduri strict pentru educaţie astfel că şapte unităţi de învăţământ vor beneficia de modernizări pentru eficientizarea şi eventual găsirea de surse alternative de producere a energiei consumate din surse regenerabile, suma totală eligibilă fiind de 7.265.545 euro cu T.V.A. În aceeaşi situaţie în care administraţia publică locală pune accentul pe dezvoltarea viitorului acestei ţări mai este şi UAT Feteşti care va moderniza patru şcoli pentru suma de 1.758.820 euro. Localităţile Balaciu, Bucu, Cosâmbeşi, Mărculeşti, Moviliţa, Reviga, Roşiori, Sărăţeni, Stelnica şi Sudiţi se alătură şi ele listei investiţiilor în educaţie cu câte o şcoală care participă în cadrul acestui proiect. La polul opus, probabil pentru a-şi satisface un confort sporit, primarii din Ţăndărei, Albeşti, Bărcăneşti, Platoneşti, Sălcioara, Săveni şi Valea Ciorii au ales să modernizeze pentru a mia oară sediile primăriilor pe care le siluiesc de ani de zile. Probabil că restul clădirilor din patrimoniul acestor localităţi sunt deja foarte eficiente din punct de vedere energetic şi produc energie electrică spre exemplu cu panouri solare, iar căldura în şcoli este asigurată şi ea cu pompe de căldură sau alte sisteme de ultimă generaţie. Evident suntem doar ironici în această ultimă frază iar primarii nu dau doi bani pe copiii sau bătrânii acestor localităţi menţionate anterior iar asta nu este o presupunere ci un fapt vizibil prin acţiunile edililor în ceea ce înseamnă calitatea vieţii în micile aşezări rurale din Ialomiţa.
Victor Ghinea