În judeţul Ialomiţa, la nivelul lunii decembrie a anului trecut, sunt vreo 2800 de persoane care încasează aşa-numitul AJUTOR SOCIAL MINIM GARANTAT. Cheltuiala LUNARĂ, de la bugetul statului, înseamnă peste 7 MILIARDE de lei vechi. O fi mult, o fi puţin, rămâne de discutat, în condiţiile în care luăm în considerare şi frustrarea, atât a celor ce muncesc, cât – mai ales! – a patronilor care se plâng că nu găsesc forţă de muncă, nici chiar necalificată. Şi-asta, deoarece, spun conducătorii firmelor, pe lângă VENITUL MINIM GARANTAT, mulţi „se descurcă”, deoarece Fiscul nu urmăreşte toate veniturile spre a fi impozitate. Aşa că „ciubucăreala” e la ordinea zilei, în România.
Guvernul României, prin Ministerul Muncii pregăteşte o campanie națională de evaluare a ajutoarelor sociale, campanie care va demara în curând în toată țara, cu echipe mixte ale Agențiilor Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS), Inspectoratelor Teritoriale de Muncă (ITM) și Agențiilor județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM). Şi reprezentanții Asociațiilor Orașelor, Municipiilor și Comunelor din România vor da o mână de ajutor, de curând aceştia întâlnindu-se şi discutând şi pe această temă.
Raluca Turcan, cea care de curând a devenit Ministrul Muncii, a declarat că Guvernul din care face parte ca ministru, va identifica, în primul rând, beneficiarii de ajutoare sociale care se află în situații cu adevărat vulnerabile, fiind inapți de muncă, persoane cu vârstă de pensionare sau care au în întreținere copii mici. Pentru această categorie de beneficiari, salariaţii Ministerului vor identifica măsuri integrate de sprijin pentru a reduce gradul de vulnerabilitate, vor găsi soluții pentru creșterea gradului de ocupare în rândul beneficiarilor de ajutor social care pot munci. Convinsă fiind că „piața muncii ar putea absorbi o parte din persoanele apte de muncă din cele aproximativ 170 000 care primesc venit minim garantat, în România”, doamna ministru Raluca Turcan precizează că „Anchetele sociale sunt o obligație legală și ele reprezintă o etapă importantă pentru o mai bună țintire a efortului de asistență socială al statului român.”
Campania națională de evaluare va fi eficientă doar în măsura în care va exista o colaborare strânsă cu reprezentanții primăriilor pentru a pune la dispoziție instituțiilor implicate informațiile despre beneficiari și pentru a facilita relația acestora cu potențialii angajatori din comunitate.
Ce vrea dobitoaca asta? Persoanele care nu pot munci din diverse motive să meargă la muncă? Păi nici măcar cei apți de muncă nu gasesc de lucru și ei vor să-i oblige să muncească pe cei inapți? De ce pleacă românii să muncească în străinătate? Proasta asta nu vrea decât să desființeze venitul minim garantat. Atât îi duce capul pe dobitocii de la PNL si USR.