Consiliul Judeţean Ialomiţa – instituţia care patronează această unitate medicală – propune proiectul „ Creşterea capacităţii de gestionare a crizei sanitare COVID -19”.
În baza Hotărârii nr.2 a Consiliului de Administraţie din cadrul Spitalului, emisă în data de 5 ianuarie a.c., Direcţia de Investiţii din cadrul CJI a întocmit un aşa-numit Raport de specialitate nr. 322, în baza căruia Marian Pavel – preşedintele CJI a semnat aşa-numituil Referat de aprobare nr. 316 din chiar ziua de 7 ianuarie. Remarcaţi şi dvs numărul de înregistrare care pare a fi unul de dinaintea celuilalţ, nu-i aşa? Nu despicăm azi firu-n patru, căci ar însemna să ne pierdem în amănunte demult ştiute, amânunte vizând „permurtările şi aranjamentele” făcute măcar din punct de vedere al înregistrării în catastif…! Proiectul de Hotărâre urmează a fi depus „în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014 – 2020, Axa prioritară Protejarea Sănătăţii populaţiei în contextul pandemiei …”. Nu intrăm în „meandrele concretului” nici în ceea ce priveşte acest POIM care, iată, pare că şi-a cam depăşit termenul, noi fiind în 2021, el finalizându-se în 2020…! Azi, ne îndreptăm atrenţia către suma extraordinară cheltuită pentru acea aplaudată şi felicitată „luptă a eroilor din prima linie”, luptă ce se dă acolo, în spitalele care tratează, iată, şi boala COVID – 19 pricinuită de coronavirusul SARS COV-2.
Ce-a fost mai întâi: oportunitatea sau necesitatea?
Aşa cum reiese din documentele oficial supuse aprobării consilierilor judeţeni, suma ce urmează a fi cheltuită este de fix 13.974.521 lei. Adică, aproape 140 de MILIARDE lei vechi. Banii sunt consideraţi cheltuială pentru „ unităţi medicale mobile”. Facem această precizare, ca să înţelegeţi că, în fapt, unităţile mobile fi-vor nişte CONTAINERE poziţionate în incinta spitalului, pe o suprafaţă nu mai mare de 552 metri pătraţi. Şi, cică, acest bun mobil denumit „CAP TRACTOR” (container) extensibil, are o capacitate de 12 paturi. În total, 36 de paturi vor fi „pe poziţii” pentru a prelua pacienţii bolnavi de COVID. Ştiind că, în fapt, spitalul din Slobozia a tratat pacienţii non-covid, dar şi pacienţii CU COVID, deoarece domnul Liviu Patrichi e plecat în afara graniţelor, într-un binemeritat concediu de odihnă, n-am putut afla răspunsuri la întrebări renăscute din chiar aşa-numita „Notă de fundamentare” care ar trebui să ne lămurească asupra necesităţii şi oportunităţii unor asemenea mari cheltuieli. Căci, pe lângă cheltuiala „la virgulă” prevăzută în acest proiect, am citit printre rânduri că vor mai fi şi alte cheltuieli.
Căci, chiar dacă acele 3 unităţi mobile (containere), dotate cu aparatură medicală costă 140 de MILIARDE de lei vechi, dat fiindcă ele intră în patrimoniul spitalului, acestora urmează a „li se va asigura mentenanţa necesară, urmând a fi utilizate şi după ieşirea din criza cauzată de virusul SARS COV- 2, ca unităţi de rezervă pentru ATI/Urgenţă – pe o perioadă de 10 ani”. De ce numai 10 ani, nu se specifică în documente, iar noi nu putem decât să speculăm cu privire la precizarea „negru pe alb” a acestei perioade de timp…! Şi tot negru pe alb stă scris că „ sumele reprezentând alte cheltuieli ce pot apărea pe perioada implementării proiectului, necesare pentru implementarea proiectului în condiţii optime, se vor asigura din bugetul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia”. Aşadar, începând cu luna martie şi până în decembrie anul curent, urmează a se petrece această „amenajare” a aşa-numitelor „unităţi mobile”. Deşi ni se pare cam ambiguă formularea, totuşi tragem nădejde că am înţeles bine că fiecare dintre cele 3 unităţi mobile (containere) va fi dotată cu câte 12 paturi, iar pentru ca fiecare pat să fie dotat corespunzător, în lista achiziţiilor figurează (pentru fie care container, sperăm!) : 12 ventilatoare; 12 rampe de de gaz medical; 12 monitoare funcţii vitale – defibrilatoare; 12 infuzomate, 12 injectomate. E nevoie de atâtea luni pentru ca această aparatură medicală să fie montată şi pusă în funcţiune? Se pare că atâta durează poziţionarea în incinta spitalului a celor 3 containere şi, desigur, echiparea lor cu tot ce trebuie pentru a trata pacienţii bolnavi de COVID. Cum anume se va derula implementarea acestui proiect de investiţii prilejuit(e) de pandemia de COVID – 19 , sigur că urmează să aflăm pe parcurs. Bine-ar fi ca până în decembrie, pandemia să ajungă într-o fază atât de anemică, încât să nu ne mai rămână decât a suspiciona (rezonabil, bineînţeles!) că, la o adică, stând strâmb şi judecând drept, pare că mai întâi a fost oportunitatea care a determinat necesitatea achiziţionării celor trei containere prevăzute cu acea aparatură medicală …
IONICA GHINEA