- Impozite pe clădiri şi terenuri se dovedesc a fi, în mintea primarilor, biruri pe care rămâne să le plătească doar alţii, cei (des)consideraţi ca fiind „calul care trage” la căruţa plină de „boieri”. Care, boieri, după ce c-au fost ajutaţi ca, pe viitor, să poată să se împroprietărească cu terenurile pe care şi-au construit firmele, mai sunt scutiţi şi de la plata redevenţelor (un fel de chirie, ca să înţeleagă şi bietul neşcolit!) care, la o adică, sunt discutabile, din punct de vedere al raportului preţ – activitate – profit.
Băgând la înaintare legile care permit primarilor să iniţieze şi să propună consilierilor locali, proiecte vizând fel de fel de ajutoare acordate mediului de afaceri, la fel ca predecesorii săi, primarul Dragoş Soare a iniţiat şi el un Proiect vizând SCUTIRI DE LA PLATĂ, pentru patronii firmelor cărora tot Primăria Slobozia le-a oferit posibilitatea să îşi organizeze activitatea în aşa-numitul „PARC INDUSTRIAL”. Pentru cei care nu ştiu facem precizarea că ziarul Ştirea a tot scris despre sumele exorbitante cheltuite din bani publici (fie ei şi de la UE, tot publici sunt!) pentru înfiinţarea şi funcţionarea acestui aşa-numit Parc al IMM-urilor. Celor interesaţi le reamintim adresa la care, în mediul online, pot reciti tastând: https://ziarulstirea.ro/in-parcul-industrial-de-la-slobozia-a-inceput-activitatea-deocamdata-doar-cea-infractionala/ sau tastând https://ziarulstirea.ro/parcul-pentru-imm-uri-inca-zace-de-dorul-investitorilor/. Sigur că articole au fost mai multe, mai ales în format print, adică în ziarul tipărit. Şi, sigur că vom mai reveni pe acest subiect, fie şi numai din cauză că „întreţinerea” acestui gen de Parc pare a nu putea fi posibilă numai din banii pe care IMM-urile de-acolo îi trimit în buget.
Ce şi de ce? Cine şi cât?
Sunt întrebări rezonabile, la care dacă vrem să aflăm răspunsuri, va trebui să înaintăm primăriei un set de întrebări, cu riscul de a-i deranja pe beneficiarii acestei „danii”. Care, beneficiari, nu au nici o vină că li se dă, desigur! Căci, parafrazând, am putea zice că „nu-i vinovat cine cere, e vinovat cine dă!”. Aşa că, deocamdată, ne rezumăm la a vă mai spune că proiectul de Hotărâre este avizat de Secretarul General al municipiului, juristul Tudoran Valentin, iar Referatul de aprobare a propunerii (a propunerii primarului, că el e şefu’!) este semnat de viceprimarul care a fost şi este şi-n mandatul actual, domnul Muşat Gabriel. Vreţi să ştiţi cum au motivat iniţiatorii şi susţinătorii acestui proiect, nevoia stringentă de a îi scuti pe UNII oameni de afaceri de la plata impozitelor, taxelor şi a redevenţei? În documentelor aflate în mapa fiecărui consilier local chemat să aprobe atare pomană, se precizează că : „ Motivele care stau la baza propunerii prezentului proiect de hotărâre sunt: creşterea gradului de ocupare a forţei de muncă, susţinerea dezvoltării sectorului economic, realizarea de beneficii fiscale la bugetul local”. Cum spuneam, viceprimarul Muşat a semnat „gogoriţa” asta, ce poartă denumirea de „Referat de aprobare”. Nu-i aşa că vi se par a fi cel puţin discutabile aceste motive? Spunem asta, deoarece, aşa cum am mai scris şi-n anterioarele articole, cei mai mulţi dintre patroni, doar s-au MUTAT acolo, cu angajaţii pe care-i aveau în firme, încă de pe când funcţionau în alte locaţii. Deci, nu au creat locuri de muncă decât cei care or fi accesat fonduri europene, astfel încât „crearea de noi locuri de muncă” (cum o fi să creezi vechi locuri de muncă?) a fost una dintre condiţiile impuse de către Organismele care se ocupă de implementare/finanţare.
Pierde bugetul. Dar, cumva, (va) pierde şi primarul…
Aşadar, în şedinţa Consiliului Local ce se va desfăşura la sfârşitul lunii decembrie, consilierii vor vota proiectul a TREI Hotărâri, una privind instituirea unei Scheme de ajutor de minimis, în vederea scutirii de la plată impozitului pe clădiri şi terenul aferent, alta privind scutirea de la plata redevenţei, iar cealaltă, pentru ca tabloul să fie complet, se referă la scutirea şi de plata penalităţilor de întârziere, calculate la plata datoriilor! De ce a ales Dragoş Soare să propună atare „Scheme” („curat-murdar, coane Fănică!”) pentru cei câţiva (max. 20 de firme, că atâtea „loturi” au fost create pe cele 15 hectare) oameni de afaceri care, chipurile, investesc în ditamai tarlaua de la marginea oraşului, spre Slobozia Nouă, locaţie a cărei dotare cu aşa-numitele „utilităţi” (apă, canalizare, electricitate, gaze, etc) au fost suportate din banii primăriei? Poate fiindcă e Crăciunul Şi, de Crăciun, trebuie să fii mai bun, bla, bla, bla. Poate fiindcă se termină anul, iar prevederile bugetare necesită atare cheltuieli. Căci, la o adică, ceea ce face edilul-şef e o cheltuială, prin simplul fapt că nu e un venit, deşi aşa ar fi trebuit să fie! Că, sub nici o formă (juridică) nu ne gândim că proaspăt-alesul primar Dragoş Soare ar avea oarece „datorii” la patronii de-acolo, din Parc! Şi nici nu ne gândim că primarului Soare nu-i pasă că astfel de proiecte ce se vor transforma în HCL, vor fi cauza pentru care bugetul va pierde nişte bani. Başca, bugetul s-ar putea chiar să înceapă să fie mai anevoios „alimentat” cu banii celor care, văzând cum îi scuteşte primarul doar pe unii, ei să se gândească să „fenteze” plata impozitelor. Sigur că primarul mizează pe teama contribuabililor de restanţele care atrag după ele penalităţi de întârziere la plată! Dar, cumva, cei ce se simt jigniţi de-asemenea „g(ros)olănii” vor găsi o cale de a-l taxa şi ei pe primar. Şi cum, timpul pare că zboară, iute ca vântul vin, iarăşi, alegerile…!
Nu exista aceasta denumire de referat de aprobare.Oamenii astia noi alesi ar trebui sa stie ca,referatul este doar de necesitate si poate fi: fie aprobat, fie respins si vorbind de documente publice ar trebui sa fie nota de fundamentare prin care se expun detaliile si considerentele propunerii de a face sau nu o achizitie,lucrare,etc. La cita cultura si pregatire are noua conducere a primariei,in mintea lor poate suna bine si poate la firmele lor private aveau asa zisele referate de aprobare,ca de necesitate doar ei stiau.
Acest Soare va avea soarta fostului său profesor în golăneli ieftine, Hoinaru. Întrebarea este, cine mai intră la colaterale pe lângă el? Grupul Story, are legătura!