Pesta porcină înjumătăţeşte şeptelul din Ialomiţa. Autorităţile (nu) fac…?!

Distribuie articolul:

* Conform site-ului http://www.ansvsa.ro/blog/actualizarea-situatiei-privind-evolutia-pestei-porcine-africane/, în judeţul Ialomiţa, la data de 3 septembrie 2018, erau înregistrate 16 focare în gospodăriile populației.

Am fost curioşi să aflăm care este situaţia statistică a DSVSA Ialomiţa, aşa că am rugat conducerea instituţiei să ne comunice care este efectivul de animale, câte controale s-au derulat întru prevenirea pestei porcine, şi – nu în ultimul rând! – dacă directorul Puia are sau nu „tangentă şi cotangentă” cu mediul privat, din postura de „persoană fizică”. Că dacă tot am auzit c-ar avea pe numele unui neam o micuţă (?) crescătorie de suine, ne-am hotărât să întrebăm pentru a nu pica în vreo abatere de… la morală, dacă nu de la codul de procedură penală…!

Şi-am (tot) aflat…!

Înainte de apariţia pestei porcine africane, în judeţul Ialomiţa erau înregistraţi ca fiind în gospodăriile populaţiei, vreo 55.000 de porci, iar în fermele specializate vreo 100.000. Nenorocirea a făcut ca peste şeptelul din Ialomiţa să se abată pesta porcină africană. Din această cauză, oamenilor – mai ales celor din mediul rural! – le-au fost omorâţi porcii din bătătură. În Ialomiţa au fost ucişi peste 9.000 de porci, din vreo 25 de localităţi. Până la data de 4 septembrie, reţineţi! Unora li s-ar putea părea mic procentul reprezentând „mortăciunile” rezultate în urma acţiunilor de „asomare” atât de samavolnic săvârşite de la ordinul autorităţilor de la nivel judeţean, ca urmare a respectării Ordinelor „venite de sus”! Altora, auzind că proprietarilor cărora, în mod forţat, le-au fost sacrificaţi porcii, statul îi va despăgubi, procentul li se va părea de asemenea mic. De reţinut, însă, că în timp ce ANSVASA comunică pe site-ul propriu că „la nivel național până la data de 02.08.2018 au fost plătite 56 dosare de despăgubire în valoare de 148.140 de lei, iar alte 428 de dosare în suma totală de 2.065.162 de lei urmează să fie date în plată”, de la prezidiul şedinţei Consiliului Judeţean Ialomiţa, prefectul Gigi Petre le spunea consilierilor, jurnaliştilor şi, nu în ultimul rând, păgubiţilor că ialomiţenii AU DEPUS peste  1.700 DE DOSARE, din care 1.300 AU FOST APROBATE. Şi când celor 25 de localităţi în care s-a confirmat pesta porcină, li se adaugă alte 9 localităţi ce par a fi intrat pe drumul sacrificărilor, deoarece există Pestasuspiciune de pestă, cine să mai creadă că procentul nu va ajunge să fie unul mare, iar numărul dosarelor să fie de ordinul mai multor mii, nu? Vă veţi întreba ce-au făcut autorităţile, dacă nu cumva trebuie să facă mai mult, dacă nu cumva se urmăreşte altceva, poate chiar să se ajungă şi în România la situaţia din alte ţări, acolo unde în gospodăriile populaţiei nu sunt crescuţi atât de mulţi porci? Astfel de întrebări ne-au determinat şi pe noi să ne adresăm Prefecturii şi DSVSA Ialomiţa – cele două instituţii responsabile de gestionarea acestei grave situaţii socio-economice, cu implicaţii  financiare ce grevează bugetele Pesta PORCI 1locale, cu impact şi asupra bugetului consolidat al statului.

După cum vedeţi în facsimilul alăturat acestui articol de presă, statistica ne arată că judeţul este unul în care numărul animalelor/păsărilor nu este deloc unul mic. Ceea ce înseamnă că medicii veterinari care au cabinete, dar şi angajaţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Ialomiţa chiar ar avea multă treabă de făcut întru prevenirea, depistarea şi tratarea cazurilor de …pestă porcină, căci despre ea vorbim! Întrebată despre controalele efectutate în puia DSV iar directorvederea depistării eventualelor îmbolnăviri, răspunsul conducerii DSV Ialomiţa a fost

„ În primul semestru al anului 2018 au fost efectuate următoarele controale:

  1. Abatoare porcine – 224 controale. Au fost aplicate 3 sancţiuni contravenţionale în valoare de 7.200 lei;
  2. Carmangerii – 4 6 controale. Au fost aplicate 3 sancţiuni, în valoare de 2.400 lei;
  3. Măcelării – 5 6 de controale. Au fost aplicate 5 sancţiuni contravenţiuonale, în valoare de 7.000 lei;
  4. Exploataţii nonprofesionale (gospodării populaţie) 121 controale.”   

Nu, cetăţenilor controlaţi „pe persoană fizică” nu le-au fost aplicate amenzi, deoarece…, cel mai probabil, domnul director Mihai PUIA ar putea spune (pentru cei cde au timp să „digere”, intelectual, asemenea poveşti) că el este un om milos şi s-a gândit să nu producă pagubă în bugetul familiilor… Cum noi nu credem că asemenea ridicole amenzi i-au putut speria pe cei dedaţi „picajului” în abateri de la prevederile legilor adoptate pentru siguranţa alimentelor consumate de oameni, sigur că la momentul declanşării epidemiei (o numim aşa, chit că autorităţile sanitar-veterinare declară nu nu putem vorbi despre o epidemie…!) ne-a fost greu să admitem că numai cetăţenii sunt vinovaţi pentru transmiterea virusului din gospodărie în DSV controale laptegospodărie, din cocină în cocină, de la un porc la altul…

Cum, de asemenea, ne-a fost greu să credem (şi, recunoaşte, ne este în continuare greu să credem!) că, în fapt, pesta porcină trebuia astfel „tratată” de către autorităţile din România. Da, ştim şi noi că „nu există tratament pentru virusul pestei porcine de tip african!”. Dar la fel de bine ştim şi că există suspiciunea (rezonabilă, căci nu vorbim despre pestă, ci despre fapte ce, la o adică, ar putea fi penale) că virusul nu ar determina, neapărat, sacrificarea „în masă” a porcilor de pe raza întregului judeţ, a României, decât dacă…şi numai dacă…! Restul e deja „de poveste”…!

IONICA GHINEA


Distribuie articolul:

One thought on “Pesta porcină înjumătăţeşte şeptelul din Ialomiţa. Autorităţile (nu) fac…?!

  1. Corect! E o mare vrăjeală! Urmăriți că la început..la dweclanșare..în sud-est erau două județe..Tulcea și Ialomița…și mai erau vreo două în Moldova//și tot așa în Ardeal..dar județele n aveau graniță comună. Io s convins că totul este o vrăjeală..un complot..un amalgam de interese..și a ținut vrăjeala unde șefii de DSV o ard aiurea..pe interese cu porci făr de păr:)) Altfel..măsurile..astea cu covorul..sunt de tot rahatul:)))) Na..or da unii în mistreți cu țepușa..cu fiola cu virus…și SRI doarme..futu le inteligența:)))))) Oricum..țin minte că și căcații ăia de la PDL, acum PNL, o ardeau cu aviara și futerea banului pe stropeli cu apă:))))))Io nu cred în bolile astea ce apar peste noapte..așa..din senin:)))))))E clar că ăștia..europenii sulii..cu corporațiile lor, nu doresc să ne dezvoltăm sectorul ăsta de creștere a suinelor, sector unde pe vremea comuniștilor.ș.eram în top..și ne ”ocolea” pesta porcină:))))))))) Huuuooo..labagiilor..hal de conducători și doctori veterinari! Aveți acum metode să descoperiți și de unde naiba vine virusul..și dacă fu pus…futu i genetica mă sii! Dacă o veni vreo EBOLA..și moare vreun cioban pe câmp..ce faceți..dați cu napalm pe sate?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *