LIVIU CAZAN – viceprimarul acuzat că a dat o „gaură” de peste 800.000 de Euro

Distribuie articolul:

Când, cu doi ani în urmă, scriam că procurorii îi caută pricină lui Liviu Cazan, suspectând nu numai că „ e cusut cu aţă albă” dosarul de candidat pentru funcţia de mare şef al Autorităţii Naţionale Române, musiul a considerat că atitudinea sfidătoare născută din aroganţa copiată de la şefii lui din PSD, este cea mai bună alegere în ceea ce priveşte relaţia cu presa neaservită politico-financiar.

A urmat, aşa după cum mulţi dintre dvs. chiar ştiţi, ascensiunea sa politico-administrativă. Convins fiind că îşi va putea pune amprenta astfel încât să schimbe faţa municipiului Urziceni „ieduţul” Liviu Cazan a candidat pentru funcţia de primar, dar a pierdut în faţa „lupului bătrân uns cu toate alifiile” care este şi va rămâne Constantin Sava, zis şi „Turcu”. Cum pentru Sava era un dosar penal în lucru, şi-apoi dosarul s-a soldat cu interdicţia de a mai fi edil-şef, Cazan s-a trezit primar, chiar dacă numai interimar.  Nu pierdem vremea amintindu-ne despre cât de mare trebuia să fie prăjina proverbială ca să-i ajungi la nasul purtat pe sus, de mare „dregător” ce se credea băiatu’. Ne rezumăm doar la a vă spune că pe cât de pe sus umbla cu nasu’, pe-atât de pe la temelie i se surpa funcţia. Şi-asta, din cauză că procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța, n-au contenit să strângă suficiente probe pentru ca să Cazan Urzicenipoată cere dispune trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului.
Ce spun procurorii DNA

CAZAN LIVIU-AURELIAN, la data faptei director general al Autorității Navale Române, cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit cu consecințe deosebit de grave. În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul lunii martie 2016, inculpatul Cazan Liviu-Aurelian, în calitate de director general al Autorității Navale Române, a încălcat, cu rea credință, prevederile legale privitoare la buna gestiune financiară a fondurilor publice angajând o cheltuială nelegală (discreționară, supraevaluată, vădit contrară principiilor regularității și economicității plăților), aspect care a produs un prejudiciu instituției pe care o reprezenta în valoare de 849.646,092 euro (cu TVA), concomitent cu obținerea unui folos necuvenit pentru Compania Națională „Administrația Porturilor Dunării Fluviale S.A” Giurgiu (CN A.P.D.F.). Concret, la data de 31 martie 2016, inculpatul Cazan Liviu-Aurelian, în calitatea menționată mai sus, pentru a ajuta la ieșirea din insolvență a CN A.P.D.F., a achiziționat din patrimoniul acestei societăți două corpuri de clădire (unul dintre acestea fiind în stare avansată de degradare), la un preț supraevaluat, de 1.380.381 euro, având la bază motive tehnice false, artificial introduse.
Acțiunile deliberate ale inculpatului Cazan Liviu-Aurelian, care a urmărit „cu orice preț” achiziția ambelor imobile, deși numai unul era util Autorității Navale Române, au condus la efectuarea unor plăți ilegale, ceea ce a produs un impact negativ asupra bugetului Autorității Navale Române, cu consecințe deosebit de grave.
În cauză, s-a dispus instituirea popririi asiguratorii asupra conturilor bancare deținute de inculpatul Cazan Liviu-Aurelian, până la concurența prejudiciului. De asemenea, s-a mai dispus instituirea sechestrului asigurător asupra imobilelor deținute de același inculpat.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză. Până la această dată Autoritatea Navală Română nu a comunicat dacă se constituie parte civilă în cauză.


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *