Copiii mici se masturbează pentru acelaşi motiv ca şi copiii mai mari sau adulţii: Se simt bine! Explorarea corpului face parte din dezvoltarea propice a fiecărei persoane. Aşa cum copilul învaţă să alerge, deseneze sau să cânte, poate fi la fel de curios să-şi exploreze şi corpul.
Ce este de făcut în acest caz!
1. În primul rând, nu intra în panică. Masturbarea la copiii mici nu este sexuală (cum este pentru adulţi) deoarece copiii mici nu ştiu ce este sexul. Aceasta nu produce daune fizice sau psihice, iar copii nu se vor transforma în maniaci sexuali. Desigur, la fel ca orice altceva, atunci când vine vorba de masturbare în exces, ne putem gândi la o problemă. Masturbarea în mod constant sau excesiv, poate fi un semn de anxietate, copleşire emoţională sau privare de atenţie în familie. Dacă identifici aceste cauze, poţi solicita părerea unui specialist.
2. În al doilea rând, evită. Este posibil să-i fi spus deja copilului tău că unele părţi ale corpului sunt private, doar ea/el, părinţii sau doctorul specialist o/îl pot atinge. Dacă vei începe să-i atragi atenţia asupra părţilor intime în mod constant, nu vei face decât să-i stârneşti curiozitatea din ce în ce mai mult către masturbare.
3. În al treilea rând, distrage-i atenţia. Chiar dacă ştii că e normal şi o mulţime de copii o fac, probabil vei fi jenat/ă dacă copilul începe să se masturbeze în faţa cuiva. Dacă nu se poate ignora, distrage-i atenţia. Masturbarea este asemeni unei mâncărimi de nas – o face pentru că e plictisit, pentru că mâinile sunt libere şi pentru că poate. Exemplu: Dacă mâinile copilului se abat spre picioare lui la momente nepotrivite, dă-i în schimb o jucărie pe care să o ţină strâns în mâini. Invită-l la joacă astfel încât să-şi concentreze atenţia la altceva.
În final, fii atent la reacţia ta atunci când îţi observi copilul masturbându-se. De obicei, reacţiile părinţilor la masturbare poate reprezenta unul dintre cele mai mari pericole pentru copii. Dacă îţi determini copilul să se simtă vinovat sau obraznic pentru explorarea corpului său, acesta poate asocia sentimentele sexuale sau plăcerile cu vinovăţie şi ruşine. De asemenea, dacă eşti deranjat de experienţele copilului tău deoarece la rândul tău, în copilărie, nu ai fost instruit în modul cel mai potrivit cu privire la această problematică, încearcă să te informezi şi să alegi cea mai bună variantă de rezolvare a dificultăţilor ce le întâmpină copilul tău. O mulţime de oameni cresc cu sentimente contradictorii despre sex, găsirea persoanei sau persoanelor potrivite pentru a discuta despre aceste sentimente te pot ajuta să le gestionezi într-un mod cât mai eficient, astfel încât să nu-ţi perturbe relaţia cu copilul tău acum sau în viitor. În viitor, vei fi nevoit/ă să abordezi subiectul despre începerea vieţii sexuale şi tot ceea ce implică aceasta, iar dialogul deschis despre sexualitate este cel mai indicat, cu începere încă din copilăria mică. Astfel, copilul se va simţi securizat şi va apela la tine cu încredere pentru orice întrebare.
Vă mulţumesc pentru întrebările şi propunerile voastre, sper că v-aţi satisfăcut curiozităţile în unele privinţe asupra acestei problematici şi desigur, nu ezitaţi să căutaţi informaţii şi în alte surse. Ne reîntâlnim la adresa: Psihologetb@gmail.com