* Reprezentanţii Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia, supun atenţiei presei faptul că „în calitate de partener în cadrul proiectului noneets (n.red. noi am citit şi ni s-a părut că se scrie NoNEETs, dar dacă aşa ni s-a transmis…) a demarat cursul pilot de instruire a 15 tineri neet din regiunea Sud Muntenia, cu vârsta cuprinsă între 19 şi 29 de ani, care nu sunt încadraţi pe piaţa forţei de muncă.”
De multe ori, nu reuşim să aflăm cine sunt „oamenii de bine” din spatele puzderiei de proiecte derulate de tot felul de ONG-uri, Fundaţii şi Asociaţii, cele mai multe dintre ele fiind conduse de rudele oamenilor potenţi ai scenei politico-administrative. De-această dată, tot ce am putut afla – deocamdată! – este informaţia potrivit căreia cu această ocazie, participanţii la acest proiect „au aflat informaţii utile pentru dezvoltarea personală şi profesională a lor, prin creşterea încrederii în sine, precum şi dezvoltarea abilităţilor de comunicare şi de relaţionare interpersonală. Cursurile au un caracter interactiv, îmbinând elemente de teorie cu activităţi practice. Astfel, accentul este pus pe dobândirea cunoştinţelor teoretice, dar şi dezvoltarea aptitudinilor şi competenţelor practice. Cursul pilot de instruire este organizat pe o perioadă de 3 săptămâni, până în data de 3 iulie, având ca obiectiv sprijinirea tinerilor din categoria neet în vederea perfecţionării abilităţilor de dezvoltare personală şi profesională.”
Convinşi că tot ceea ce e moca e nu numai atractiv, ci şi lăudabil, cei ce diriguiesc astfel de cheltuieli, scot la înaintare informaţia potrivit căreia accesul la instruire este gratuit, cursul fiind de tip interactiv, cu exerciţii practice şi discuţii libere, structurat astfel încât să corespundă nevoilor de instruire ale tinerilor. Acesta, cică, ar cuprinde cinci module:
• stabilirea domeniului profesional şi dezvoltarea carierei;
• importanţa participării la cursuri/seminarii în dezvoltarea carierei;
• tehnici de consiliere pentru dezvoltarea spiritului antreprenorial;
• identificarea locurilor de muncă sezoniere;
• îmbunătăţirea cunoştinţelor lingvistice.
Proiectul multilateral „NoNEETs – Permanent Training and Assessment Programme to NEETs Young Adults for their inclusion in the labour market and EU society” (un Program continuu de instruire şi evaluare pentru tinerii care nu sunt încadraţi pe piaţa forţei de muncă şi nu urmează nici un program educaţional sau de formare, pentru sprijinirea intrării acestora pe piaţa forţei de muncă) se derulează încă din noiembrie 2013 şi urmează a se finaliza în octombrie 2015. Banii vin prin Programul de Învăţare pe tot Parcursul Vieţii (Lifelong Learning Programme), în cadrul subprogramului Grundtvig, Proiecte Multilaterale. Nu ştim – încă! – şi câţi bani se „toacă” şi pentru acest proiect! Mai mult ca sigur, mulţi! La fel de mulţi cum s-a tot cheltuit pentru puzderia de CURSURI de pregătire/reconversie a diferitelor categorii socio-profesionale. Sute şi sute de proiecte, pentru care curg (în) valuri fonduri nerambursabile din visteria Uniunii Europene n-au cum să nu facă odată şi-odată obiectul unor cercetări mai amănunţite, din partea celor plătiţi să vadă chiar şi dincolo de aparenţe… De ani de zile, în Ialomiţa, ADR Sud Muntenia are un reprezentant (stimabilul Scripcă), pe care nici noi nu l-am deranjat, dar nici el nu s-a opintit să ne spună câţi bani s-au cheltuit în judeţ, cine şi pentru ce i-a cheltuit? Nu prezentăm nici măcar ca bârfă „treaba mare” (şi, pe cale de consecinţă, ca urât mirositoare!) care se produce în Biroul Judeţean Ialomiţa, birou situat în chiar Palatul Administrativ, adică foarte aproape de CJI şi Prefectură…