Societatea de medicină şi chirurgie Regenerativă a fost lansată miercuri, 02 aprilie 2014, la Institutul de Biologie şi patologie Celulară „Nicolae Simionescu” din Bucureşti. Societatea de medicină şi Chirugie Regenerativă este un forum ştiinţific naţional şi internaţional format din specialişti din diferite domenii, având ca principal scop cooperarea interdisciplinară în vederea susţinerii şi dezvoltării unor direcţii de cercetare la nivel intern şi internaţional.
„Societatea care se înfiinţează astăzi este venită la timp, este importantă, există şi în alte părţi ale lumii şi nu trebuia să lipsească la noi. O mare speranţă în viitor este această medicină regenerativă, cu alte cuvinte să poţi să regenerezi un organ modificat, bolnav, să regenerezi zona respectivă cu propriile tale celule. Este ceva extraordinar, există. Toţi avem celule suşă dar s-a preluat şi în vocabularul nostru celula stem. Aceste celule poţi să le prelucrezi în eprubetă, le pui în anumite condiţii, în molecule de semnalizare, le introduci nişte semnale prin care celula să înţeleagă că ai nevoie să se transforme într-o celulă a inimii. Este o mare speranţă. Acelaşi lucru se poate face la alte organe. Toată lumea acum lucrează pe celule stem, regenerare miocardică, hepatică musculară, piele, să poţi reface o cicatrice luând celule stem”, a declarat miercuri, la lansarea societăţii, acad. Maya Simionescu, preşedintele Consiliului Ştiinţific al acestui for.
Prof. dr. Adrian Streinu Cercel, co-preşedinte al Societăţii de medicină şi Chirurgie Regenerativă, prezent la eveniment, a apreciat că toate descoperirile care se vor face în acest domeniu vor reprezenta viitorul medicinei.
„În momentul de faţă mergem spre o medicină care este aplicată pacientului, pentru că se ştie încă din Antichitate că nu există boală, ci există bolnav, şi această medicină regenerativă tocmai ia în calcul acest concept. În România, noi avem în calcul o serie de patologii, cum este cea a hiv-ului, unde, de exemplu, ţesutul grăsos se mobilizează şi se plasează dintr-o parte în alta, afectând în special organele interne. medicina regenerativă îşi propune să stabilizeze ţesutul adipos, în aşa fel încât aceste efecte secundare, care pe de o parte sunt date de medicamente şi pe de altă parte de boală, să nu mai apară. Vorbim de o restructurare a ţesutului. În cazul HIV este vorba de o vindecare funcţională în sensul că virusul este în organism dar nu mai are nevoie de terapie retro-virală. Este un concept lansat de un an şi jumătate la nivel mondial. Pentru bolile infecţioase există o speranţă prin aceste cercetări”, a spus prof. dr. Adrian Streinu Cercel. Potrivit prof. dr. Alexandru Blidaru, medicina regenerativă se bazează în prezent pe activarea unor mecanisme de vindecare, regenerare pe care organismul. „Celulele stem există în multe alte locuri: în sânge, ţesutul adipos. Ele au nişte capacităţi deosebite: se pot multiplica teoretic la infinit. O fiică a acestei celule devine identică iar cealaltă se poate specializa pentru orice fel de ţesut. Poate să înlocuiască orice fel de ţesut care ar trebui să fie înlocuit. Activarea acestui mecanism nu este încă cunoscută. Şi celulele maligne au nişte caracteristici deosebite. Atunci când se va înţelege mai bine mecanismul de apariţie şi de dezvoltarea a cancerului, vom şti mult mai multe despre viaţă şi despre moarte”, a explicat Alexandru Blidaru.
Societatea este şi o platformă pluri-ştiinţifică, integrativă, complexă, care îşi propune studierea resurselor regenerative a celulelor multipotente derivate din ţesutul adipos şi sau alte surse (măduvă osoasă, cordon ombilical) şi a aplicaţiilor lor în medicină, promovarea conceptului de medicină regenerativă pe baze teoretice solide riguros ştiinţifice. Preşedintele Consiliului Ştiinţific este acad. Maya Simionescu, vicepreşedinţi – acad. Ioanel Sinescu, prof. dr. Virgil Păunescu, prof. dr. Irinel Popescu, prof. dr. Garbriel Predoi. Co-preşedinţii societăţii sunt prof. dr. Adrian Streinu Cercel, prof. dr. Dana Jianu, prof. dr. Alexandru Blidaru.