* RCA, asigurarea locuinţelor şi a sediilor de firmă, şi nu în ultimul rând asigurările de malpraxis constituie o mare afacere pe spinarea salariaţilor, a patronilor, a medicilor şi a pacienţilor.
În cazul asigurărilor de malpraxis, numai în anul 2012 sumele încasate din acest tip de asigurări plătite de salariaţi şi de unităţile sanitare ridicându-se la circa 45 de milioane de euro, se arată într-un comunicat remis joi AGERPRES de către Federaţia ‘Solidaritatea Sanitară’ din România (FSSR). „Sumele încasate din asigurările de malpraxis plătite de salariaţi şi de unităţile sanitare se ridică la circa 45 de milioane de euro în anul 2012, în timp ce nivelul despăgubirilor acordate pacienţilor este de doar aproximativ 2 milioane euro, adică de numai 5% din totalul sumelor încasate. Conform informaţiilor furnizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, este evident faptul că asigurările de malpraxis constituie cea mai rentabilă afacere din domeniul asigurărilor la ora actuală. Această activitate se desfăşoară în dauna salariaţilor, obligaţi să plătească costul primelor din nişte salarii şi aşa foarte mici, fără a fi acoperiţi în caz de malpraxis, dar şi în dauna pacienţilor, care nu beneficiază de despăgubirile ce ar trebui plătite de asiguratori”, se arată în comunicat.
Potrivit Agerpres, Federaţia „Solidaritatea Sanitară” din România a transmis deja Ministerului Sănătăţii un proiect alternativ la asigurările de malpraxis, denumit „Proiectul despăgubirii pacienţilor în caz de prejudiciu”. „Solicităm instituirea proiectului transmis de noi ca nou model de protecţie a pacienţilor şi a salariaţilor împotriva evenimentelor nedorite. Astfel, sistemul va fi orientat către un model social de protecţie a beneficiarilor serviciilor medicale şi către reducerea cheltuielilor inutile pe care trebuie să le suporte în mod nejustificat personalul medical pentru a-şi desfăşura activitatea curentă”, se mai spune în comunicat.