ZIUA POMPIERILOR sărbătorită inedit la Slobozia

Distribuie articolul:

Comunicat de presă

În luna iunie a anului 1848 unda de şoc revoluţionară din Franţa s-a propagat rapid în Ţara Românească. După trei luni de conflicte, la 13 septembrie 1848 a avut loc Bătălia din Dealul Spirii, ultima confruntare armată disputată pe teritoriul românesc dintre structuri militare ale Ţării Româneşti şi un corp de armată otoman. Astfel, Compania de Pompieri Bucureşti sub comanda Căpitanului Pavel Zăgănescu s-a angajat în luptă cu otomanii, care, de douăzeci de ori mai numeroşi, au pătruns în oraş prin bariera Dealul Spirii. În cursul luptei inegale, dar eroice, ostaşii formaţiunii de pompieri români, au asaltat artileria duşmană. Au căzut în această eroică bătălie mai mult de jumătate din efectivul companiei de pompieri. Recunoaşterea faptului că 13 septembrie 1848 este unul dintre cele mai semnificative momente din tradiţiile de luptă ale armei pompierilor a fost unanimă, indiferent de epocile istorice şi regimurile politice prin care a trecut ţara. Drept urmare, ziua de 13 Septembrie a fost sărbătorită dintotdeauna ca fiind Ziua Pompierilor din România însă, a fost oficializată prin legea nr. 121/1996 privind organizarea şi funcţionarea Corpului Pompierilor Militari, dar şi prin H.G.R. nr. 1490/2004 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. Recunoştinţa pompierilor din judeţul Ialomița pentru faptele înaintaşilor se exprimă în primul rând prin îndeplinirea întocmai a îndatoririlor de serviciu, cu profesionalism şi pasiune, sub sintagma „Curaj şi devotament”, dar şi prin manifestări publice cu caracter omagial, care se desfăşoară în fiecare an, atât premergător, cât şi după data de 13 septembrie, în localităţile din judeţ unde sunt subunităţi ale inspectoratului pentru situaţii de urgenţă.

La acest moment aniversar, nu ne rămâne decât să cinstim cum se cuvine memoria, curajul şi devotamentul înaintaşilor care şi-au dat viaţa pentru ţară şi pentru semeni de 171 de ani încoace, începând cu Bătălia de la Dealul Spirii şi până în prezent. Urăm un sincer „La Mulţi Ani!” şi le transmitem multă sănătate, tuturor pompierilor militari şi civili din judeţ şi din ţară, iar pe cetăţenii judeţului îi asigurăm că rămânem mereu în slujba lor în cel mai umanitar mod posibil.

Programul manifestărilor organizate cu ocazia „Zilei Pompierilor din România”:

Joi, 12 Septembrie:

09:00-10:00 – Cinstim memoria eroului ialomițean căzut la datorie prin depunere de coroane de flori la mormântul sublocotenentului (pm) Gabriel Boitan, situat în incinta Bisericii ”Sf.Ilie” din Fetești;

09:30-14:00 – Cupa 13 Septembrie la Minifotbal – competiție sportivă desfășurată la terenul sintetic de la Stadionul 1 Mai Slobozia

Vineri, 13 Septembrie:

10.00 – 13.00  – Porțile subunităților de intervenție Urziceni și Fetești se vor deschide publicului larg cu prezentarea tehnicii și accesoriilor de intervenție, precum și a unor exerciții de intervenție.

Sâmbătă, 14 Septembrie:

10.00 – 14.00 – Sărbătorim Ziua Pompierilor din România pe două roți!


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *