VIVANI insistă să aducă deşeuri PERICULOASE la marginea oraşului Slobozia

Distribuie articolul:

Luni, 6 Mai 2019, în sala de şedinţe a Centrului Cultural „Ionel Perlea” câţiva salariaţi ai APM Ialomiţa au fost gazdele celor câţiva cetăţeni invitaţi să afle de la şefii firmei VIVANI ce vor ei să mai facă acolo, la „Groapa de gunoi” a oraşului.  Agenţia pentru Protecţia Mediului Ialomiţa, instituţie a statului ce este condusă de directorul Ghiauru lasă impresia că este cel puţin partinină în afacerea privind dubioasa extindere a aşa-numitei „celula 1”. Spunem asta având în vedere că în dacă celula nr 1 au fost depozitate deşeuri NEpericuloase, în celula ce urmează a se construi se vor depozita deşeuri PERICULOASE. 

Locuitorii judeţului Ialomiţa, cu siguranţă c-au auzit despre VIVANI SALUBRITATE S.A. Unii ştiu, alţii află acum că această firmă are mari datorii la bugetul de stat (şi la terţe persoane, dar asta nu-i treaba noastră!), fapt pentru care se află în insolvenţă, instanţa de judecată stabilind anumite proceduri în parcursul societăţii pe piaţa de profil. Sunt totuşi 10 ani de când firma a poposit pe-aceste meleaguri şi a construit un ditamai DEPOZIT DE DEŞEURI „la pachet” cu ditamai INCINERATORUL DE DEŞEURI. Situat la marginea oraşului Slobozia, nu departe de drumul ce duce către Staţiunea Amara, depozitul n-a prea ridicat mari semne de întrebare, cel mai probabil fiindcă s-a ştiut că deşeurile nu sunt periculoase. Anii au trecut, unii dintre toţi cei ce au făcut şi încă fac parte din „grupul” de firme s-au îmbogăţit, alţii s-au restras de frica de a nu ajunge într-o altfel de celulă, nu ca aceasta care a făcut obiectul dezbaterii publice. Cu ce s-a ales oraşul? Cu ce ne-am ales noi, locuitorii acestui oraş? Iată, numai două întrebări pe care locuitorii-„beneficiari” gândesc că a venit timpul să le fie adresate celor ce conduc această firmă! Deşi încă am avea destul de multe aspecte „de luat la puricat” pe această temă; a raportului disproporţionat între beneficiile lor şi cele ale localităţii, ale cetăţenilor, astăzi ne vom opri doar la solicitarea VIVANI de a îşi extinde depozitul. Dincolo de faptul că extinderea se face înspre şoseaua dintre Slobozia şi Amara, şi nu înspre câmp, cel mai înspăimântător aspect Ghiauru APMeste faptul că această CELULĂ 2 este una în care vor fi depozitate deşeuri PERICULOASE.

Cine, ce-a zis de…s-au supărat…?

Trebuie menţionat faptul că în sală au fost destui de puţini cetăţeni. Cei prezenţi au pus această firavă prezenţă, mai degrabă pe seama convocării deficitare, a proastei  mediatizări, nicidecum pe lipsa simţului civic care ar fi trebuit să-i anime pe toţi cei care îşi doresc şi fac tot ce le stă în puţinţă pentru sănătatea generaţiilor care vin după noi! Totuşi, cei câţiva cetăţeni prezenţi acolo au adresat întrebări extrem de pertinente. Mai ales, după prezentarea necazurilor cu care se confruntă cetăţenii din apropierea unui alt Depozit de acest fel, unul situat în apropierea Capitalei. E bine de ştiut că doi tineri, militanţi împotriva poluărilor de orice fel, au venit spre a ne spune că şi în cazul lor, tot la fel s-au derulat aşa-numitele „proceduri”…Un alt tânăr (căruia şi dacă-i spun numele, nu cred că este mai relevantă părerea domniei-sale, atât de frumos de tranşant exprimată!) şi-a manifestat suspiciunea şi neîncrederea faţă de potenţialul fiananciar al Martin dezb societăţii VIVAVI, firmă aflată în insolvenţă şi care are un mare grad de risc de-a intra în faliment!

Ioan Martin, fost vicepreşedinte al CJI este cel care, până acum, a strâns semnături de câteva sute de cetăţeni care se opun construcţiei unei alte Celule, mai ales una pentru deşeuri periculoase! Domnia-sa i-a întrebat pe reprezentanţii VIVANI despre banii care ar fi trebuit depuşi într-un cont special constituit pentru cazul în care firma ar fi nevoită să închidă depozitul, poate chiar să suspende activiatea firmei. Tocmai fiindcă „a luat pulsul” opiniei publice, Ioan Martin le-a transmis reprezentanţilor VIVANI că mulţi dintre cetăţeni sunt îngrijoraţi de faptul că nu ştiu ce fel de deşeurilor vor fi depozitate acolo şi, mai ales, de unde provin ele?    „ …Precizaţi oportunitatea (n.r a acestei investiţii) Nu văd ce ce este nevoie de o cantitate aşa de mare pentru Slobozia, în condiţiile în care în momentul de faţă ne gestionăm cu ce avem? Fac un apel aproape disperat către instituţiile implicate în procesul de autorizare. Pentru că, la fel ni s-au dat asigurări şi în momentul în care s-a autorizat societatea de la Ciulniţa, că oraşul nostru va mirosi a primăvară! Există soluţii pentru ca să nu avem miros. Există soluţii pentru ca să nu fie niciun impact asupra mediului şi a locuitorilor din municipiul Slobozia. (…) Nu ştiu sigur însă, dacă în Strategia Naţională de Mediu avem prinsă, totuşi, această capacitate? La această întrebare aş dori să ne răspundeţi: Dacă în Planul Naţional sunt stabilite aceste dimensiuni ale depozitului de deşeuri? (…) Dumneavoastră, în faţa Agenţiei de Mediu, în faţa Direcţiei de Sănătate Publică trebuie să ne daţi asigurări că activitatea dumneavoastră nu are un impact negativ asupra mediului şi, implicit, asupra cetăţenilor! a zis Avicola Bologaprimarul Mocioniu la momentul la acre a fost invitat să expună punctul de vedere al UAT Slobozia.

Directorul tehnic al SC Avicola, domnul Bologa s-a arătat de-a dreptul revoltat de încercarea celor de la VIVANI de a se preface că nu înţeleg motivul îngrijorării domniei-sale: „ …Cum v-aţi gândit să gestionaţi problema păsărilor sălbatice şi a animalelor? Pentru noi este un factor de risc enorm. La mai puţin de 2 km de societatea dvs este situată ferma noastră de reproducţie. Dacă se-ntâmplă o epizotie în ferma Avicola Slobozia, noi, cei 450 de salariaţi întrerupem activitatea! Stim că depozitele de deşeuri sunt atracţia animalelor sălbatice şi a păsărilor sălbatice. Cum v-aţi gândit să gestionaţi această problemă? Pentru noi înseamnă posibila pierdere a afacerii. Păsările sunt vectori de boli. Dacă mi-a căzut la mine-n fermă îmVIVANI Davidi infectează efectivul…

David, mai bine tăcea!

Din motive care nu ne prea interesează, firma l-a preferat pe un anume David să fie specialistul în problemele de Mediu, probleme cu, inevitabil, se confruntă SC VIVANI SALUBRITATE în obţinerea Avizelor ce musai a fi îndosariate pentru a putea obţine  Autorizaţiile alea, fără de care firma nu poate nici funcţiona, nici să se extindă…! Musiu David este băiatu’ căruia i se pare că el e cel mai „diştept” şi-i poate întrece chiar şi pe cei de la APM, nu numai pe cei de la Serviciul „Urbanism” din cadrul Primăriei Slobozia. Simţindu-se „bazat”, musiu David a nesocotit şi de-această dată potenţialul intelectual al celor prezenţi în sală pentru dezbateri. Neavând suficientă inteligenţă şi pentru a înţelege chintesenţa ideii de dezbatere publică, David a comis aceeaşi greşeală: „s-a dat mare la apă mică”. Vă reamintesc că şi la prima dezbatere publică, tot musiu David a iritat nervii capului celor prezenţi pentru a se dumiri cât de cât asupra gradului de periculozitate pe care, în opinia multor cetăţeni, o presupune construcţia unei alte celule. Mai cu seamă că, repet, Celula 2 este una pentru deşeuri PERICULOASE! Artificiul acela cu „extinderea” este o penibilitate pe care raţionamentul ipotetico-deductiv mă împiedică să-l iau în considera1re ca fiind ceva adevărat! Spun asta având în vedere că avem Celula 1 şi Celula 2, fiecare având alt grad de periculozitate. Deci…Q.E.D, musiu David!

Concluzii …

Sunt foarte mari semnele de întrebare legate de această afacere cu deşeuri periculoase. Este dubioasă atitudinea domnului Ghiauru – directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Ialomiţa. E de mirare că Garda de Mediu Ialomiţa nu a fost solicitată să participe şi să-şi expună punctul de vedere (sau să dea socoteală) cu privire la abaterile săvârşite de către firma VIVANI. Este de aşteptat să înceapă o luptă a hârtiilor între Primăria Slobozia şi APM Ialomiţa, şeful Serviciului de Urbanism din cadrul Primăriei având în timpul dezbaterii câteva „răbufniri” faţă de atitudinea vădit partinitoare a şefului Protecţiei Mediului. Faptul că şi cea de-a doua dezbatere publică pare că a eşuat lamentabil demonstrează că populaţia nu mai poate fi prostită.

IONICA GHINEA

 

 

 

 

 

 


Distribuie articolul:

5 thoughts on “VIVANI insistă să aducă deşeuri PERICULOASE la marginea oraşului Slobozia

  1. Madam Ghinea,in afara de a inprosca cu noroi aveti un minimum de cunostinte de mediu?…intreb si eu…la noi in zona mahalaua este la ea acasa.Profesional vorbind ar fi fost normal sa va informati temeinic pe subiect.Si legat de reprezentantul Avicola,la cat de eco sunt puii de acolo…sa ne vedem lungu nasului.Nu de alta ca si apa menajera din Slobozia ”este potabila”…

    1. Bine că te comporţi tu ca un lord, daaaa! Uite-te cum n-ai fost în stare să îţi expui părerea fără să jigneşti. Aşa că nu mai vorbi tu de maghalagisme căci văd că eşti expert. Şi dacă n-aş fi fost eu suficient eu informată, de-aia participam la dezbatere, NU ca jurnalist, ci ca locuitor al acestui oraş, ca să mă informeze cei de la VIVANI şi cei de la APM! Cât priveşte Avicola, de ce nu ai venit să îi spui asta, în faţă, directorului? Iar despre apă, dacă nici eu n-am scris, înseamnă că n-a mai scris nici un jurnalist din Slobozia, Ialomiţa! Aşa că dacă ai vrut să mă jigneşti, n-ai făcut decât să arăţi că nu reuşeşti să te comporţi civilizat, deşi ceri altora să se comporte, chit că pe tine, eu nu te-am jignit „pă persoană fizică”! Ce interese ai tu, de te-ai repezit să aduci mahalaua de-acasă de la tine pe acest site? Nu-mi răspunde, căci mă voi strădui să te dibuiesc eu, măi AURELe care semnezi cu cur…aj „ciocoii vechi şi noi”. Şi, da, fiindcă e site-ul MEU, eu sunt cea care să NU îţi mai aprob următoarele elucubraţii! Aşa că nu-ţi mai forţa neuronul ăla care-ţi zburdă singur prin scăfârlie!

    2. Vă deranjează „madam” Ghinea? Foarte bine. Acesta e rolul jurnaliștilor, să arate publicului mirsaviile făcute de cei cu cefe late și gulere albe. A spus cineva ca nu ne deranjează aerul viciat de la Ciulnița, de la stația de galvanizare de la Orion, apa nepotabil și multe altele? Dar pe voi vă interesează doar buzunarele voastre. Călcați pe cadavre sa vă atingeți scopurile.

      1. Necula Constantin, ia aminte! Ce-o fi în mintea ta, mai ales când îmi zici, la mişto, că-s „madam”? Păi, dacă mă interesau „buzunarele” nu scriam, stimabile! Sunt ani mulţi de când eu scriu despre Vivani. Şi despre Clean Tech Ciulniţa! Despre Orion nu am scris, fiindcă NU am primit vreo reclamaţie. Că doar nu crede cineva că eu am nevoie de banii pe care, în schimbul tăcerii, mi i-aş putea băga în buzunare de la unul ca Pop sau de la firmele „alealante”! Prin urmare, nu reuţiţi să mă jigniţi cu asemenea răspunsuri…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *