• Ştiu că Sărbătorile de iarnă au trecut cam de multişor. Dar mizez pe faptul că niciodată nu-i târziu pentru a vă satisface curiozitatea în ceea ce priveşte Declaraţiile de avere ale altora…Chit că aşa-numitele Declaraţii de avere (averea expusă la vedere, căci acareturi mai pot fi trecute şi pe numele rudelor, nu?) despre care vorbim anul acesta, au fost depuse (unele!) anul trecut, dar ele reprezintă averea acumulată până la sfârşitul anului 2013.
Victor Moraru este de 15 ani primarul localităţii Amara (eu încă nu pot să consider oraş o astfel de localitate!) şi, mai mult ca sigur, va mai fi reales dacă localnicilor le place! În treacăt fie spus, tot de-atunci, dacă nu cumva chiar de mai înainte, Moraru deţine şi funcţia de vicepreşedinte al Fundaţiei „Ialomiţa 2000”, cea condusă de colegul lui de partid, actualul director al Gărzii de Mediul, bicecunoscutul PSD-ist Cornel Vasile. Despre Victor Moraru, ziarul Ştirea a tot scris. Cum suntem singurii care nu au pupat mâna primarului, fireşte că doar nouă ne dă mâna să ne uităm chiorâş către acea mână care, altfel, se dovedeşte a fi fost şi tare apucătoare atunci când a fost să acapareze bunuri mobile şi imobile, toate întru creşterea averii primarului. Căci averea (cea expusă, căci parte din ea ar mai fi putut fi trecută şi pe numele rudelor, nu?) primarului se prezintă astfel:
Deţine vreo 40 de hectare de terenuri agricole, atât în Amara, cât şi în Perieţi şi Griviţa. Curios – sau nu! – fix 30,8439 de hectare de teren situat în extravilanul localităţii Amara, le-a cumpărat cu o zi înainte de Crăciunul anului 2013. În aceeaşi zi a mai cumpărat şi fix 7,1075 hectare situate în extravilanul comunei Perieţi. Şi, ca să fie treaba oablă, în chiar aceeaşi zi, domn’ Moraru şi-a mai „tras” şi-un petic de teren – de data aceasta, intravilan! – în localitatea de reşedinţă care este Amara. Şi, ca să fie pusă şi cireaşa pe tort, prin acelaşi Contract nr.1452 semnat în aceeaşi zi de 24.12.2013, domnul Victor Moraru mai cumpără şi două garaje, a câte 25 de metri pătraţi, în Amara. Cică, în fapt, nu garajele sunt de interes pentru viziunea managerială a lui Moraru, ci terenul de sub aceste garaje. Acum, după ce vedeţi câte a primit în aceeaşi zi premergătoare sfântului Crăciun, nu vi se pare că Moşul a fost revoltător de darnic cu edilul ?
Cum nu are nici o casă (trecută pe numele lui, desigur!) şi nu are nici maşină (trecută pe numele lui), orice credul poate concluziona că musiul şi-a băgat banii în terenurile alea…Are însă şi depuneri de bani în conturi bancare. Şi sumele-s destul de „frumuşele”, cât să facă ochii mari, măcar cetăţenii-contribuabili. Peste o jumătate de miliard de lei vechi (mai exact, 52.496 lei Ron) şi peste 4.000 de Euro (mai exact 4097) au fost puşi la păstrare în conturile deschise „pă persoană fizică” . Şi ce dacă mulţi s-ar întreba cum este posibil ca din salariul acela amărât, de numai (?!) 34.884 cât a încasat pe parcursul anului 2013, primarul să cumpere într-un singură zi atâtea bunuri imobile?! Acestora, primarul le poate răspunde că achiziţiile s-au realizat graţie profitului obţinut în calitatea dumnealui de asociat unic – patron, adică! – la firma SC MIRO IMPEX S.R.L , societate din care, în anul 2013, a încasat fix 272.799 lei, adică peste 2,7 miliarde de lei vechi. Şi dacă mă surprinde o asemenea profitabilitate a afacerii, şi mai tare mă surprinde veniturile lui de pe urma vânzării de produse agricole. Căci, în Declaraţia de avere semnată în data de 29.05.2014, figurează că a încasat în 2013 suma de 150.000 lei din „vânzare produse agricole”. Or, în anul 2013, el nu deţinea cele peste 37 de hectare achiziţionate conform contractului semnat în preziua Crăciunului, cum v-am zis! Cum nici nu cred că se putea scoate atâta bănet, de pe celelalte niţel peste 2 (două) hectare (pe care le avea înainte ca Moş Crăciun să-i facă un asemenea mare cadou latifundiar), logica expunerii oricărei explicaţii n-ar putea avea nici o noimă. Nici măcar, băgând la înaintare explicaţia legată de împrumutul bancar, în sumă de fix 69.785 EURO, nu ţine! Şi-asta, deoarece acel împrumut datează din 2008. Şi, după ce că-i un împrumut destul de mare ca valoare, mai are şi scadenţă abia în anul 2033, semn că locul de muncă al lui Moraru a cântărit greu în analiza bancherilor!
(I.G.)