Târgul Apicol Slobozia – ediţia a VI-a

Distribuie articolul:

Costea tirg 1* Desfăşurate la sfârşitul săptămânii trecute, întâlnirile dintre producători, specialişti şi reprezentanţi ai instituţiilor statului, cu care apicultorii intră în contact profesional şi economico-financiar s-au dovedit a fi nu numai interesante, ci şi utile.

Potrivit declaraţiilor organizatorilor, în special a domnului Costea Ştefan Ion, acest anual Târg Apicol desfăşurat în Slobozia „urmăreşte promovarea apiculturii şi a consumului de produse apicole în zona Bărăganului Ialomiţean, dar şi dezvoltarea sectorului apicol prin accesarea fondurilor europene.”
În comparaţie cu celelalte ediţii, anul acesta acţiunea şi-a schimbat Costea tirg 4locaţia, motivul fiind strict legat de imensa groapă săpată pe locul în care apicultorii s-au desfăşurat cu etalarea produselor şi a echipamentelor, maşinilor, sculelor cu care ei fac afaceri, negoţ şi, în primul rând, mult bine sănătăţii celor care după ce gustă, cumpără şi-apoi consumă miere şi derivate ale acesteia.
Anul acesta, spre deosebire ce ceilalţi ani, locul unde apicultorilor li s-a permis a-şi întinde standuri expoziţionale a fost sala de atletism şi pista de alergat a Stadionului „1 Mai” al municipiului Slobozia. Iar locul în care apicultorii s-au întâlnit pentru a participa la discuţii menite a le da posibilitatea de a afla noutăţile în materie de stupărit, cu toate câte ţin de dotare, fabricaţie, expunere şi vânzare, a fost mica sală de spectacole aparţinând Palatului Copiilor. Cum expozanţii au fost uluitor de mulţi, veniţi din toate colţurile ţării, nici nu-i de mirare că exponate au fost găzduite şi-n Centrul Cultural „Ionel Perlea” şi mult, mult întinse pe alea din faţa Stadionului. Spre mulţumirea consumatorilor care cunosc beneficiul unor produse de calitate, producătorii-comercianţi au fost mulţi, marfa a fost „pe alese şi pe gustate”. Astfel, prea puţini au fost cei care să fi trecut, săCostea tirg 3 fi văzut şi să nu fi cumpărat măcar un borcănel cu miere. Căci, trebuie spus, că producătorii s-au dovedit chiar mai grijulii ca în alţi ani, porţionând în borcane mici, mijlocii şi mari, mierea şi derivatele din miere. Petiţie pentru MADR
În cadrul programului de întâlniri vizând ajutorul pe care instituţiile statului şi politicienii trebuie să-l acorde şi sectorului apiculturii din România, un grup considerabil de apicultori au prezentat oficialităţilor locale o PETIŢIE pentru „oprirea otrăvirii albinelor cu neonicotinoide”. Această petiţie, semnată, ar urma să fie transmisă Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Convinşi că „MADR cedează încă odată presiunilor venite prin producătorii agricoli sprijiniţi de marile firme transnaţionale care produc şi comercializează pesticide de a notifica la Comisia Europeană noi derogări de la Directiva (EU) 485/2013 pe teritoriul României pentru anul 2015”, petiţionarii solicită ministrului şi tuturor celor Costea tirg 2îndrituiţi să rezolve problemele societăţii „ să nu întreprindeţi demersurile necesare emiterii de derogări de la prevederile (EU) 485/2013 şi să nu recurgeţi la emiterea unor noi astfel de derogări în anul 2015. Consider că România trebuie să se conformeze deciziei luate la nivelul Întregii UE privind interdicţia folosirii celor 3 pesticide din clasa neonicotinoidelor pentru impregnarea seminţelor necesare înfiinţării de culturi începând cu anul 2015. Vă solicit în schimb să dispuneţi începerea de urgenţă a acţiunilor de definire şi implementare în agricultura română a măsurilor necesare reducerii impactului dăunătorilor vizaţi de aceste pesticide prin metode specifice managementului integrat al dăunătorilor, potrivit obligaţiilor ce revin României conform directivei 2009/128/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 21 octombrie 2009.”


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *