* Nu staţi în nădejdea DSV Ialomiţa, directorul Puia are alte treburi, nu să vă comunice despre toate câte se întâmplă în domeniul lui de activitate! Aşa că fiţi măcar vigilenţi!
Boala limbii albastre să răspândeşte uluitor de repede printre animale iar în localităţile afectate, vacile sunt sacrificate pe capete. Ţăranii nu vor să piardă nimic, aşa că îşi taie animalele în gospodărie şi vând carnea la marginea şoselei, fără analize, fără un act de la medicul veterinar. Deşi teoretic boala nu e transmite şi la oameni, animalele bolnave trebuie sacrificate în abatoare, iar carnea testată amănunţit înainte de a fi comercializată. Dovada că nu se întâmplă asta este filmată cu camera ascunsă de reporterii Observator.
Fermier: Carcasa?
Reporter: Da.
Fermier: Asta rămâne, 200 de kg.
Reporter: Câţi bani vrei pe asta?
Fermier: 3000 de lei.
Reporter: Şi ăsta?
Fermier: Nu pe ăsta nu îl dau.
Negocierea se poartă într-un sat din Buzău, aflat în plin focar al bolii limbii albastre. 80 de animale au murit până acum în tot judeţul. Iar ţăranii se grăbesc să le sacrifice pe cele rămase în viaţă. Şi nu doar atât. Să le şi valorifice.
Fermier: Am şi oi, am şi vaci la câmp. Pe ăia care îi am la câmp acolo, tăuraş şi viţel. 2500 de lei amândoi.
Reporter: Nu, unul îmi trebuie.
Fermier: Ah, nu luaţi doi?
Reporter: Hai să mergem pe câmp. 1300 de lei bucată.
Animalele vii sau tranşate se vând la negru, fără teste, fără certificat de la veterinar. Deşi ar putea fi bolnave.
Alex Jurconi, preşedintele Federaţiei Pro Agro: Generează alimentarea unei pieţe negre. Acesta este pericolul imediat în termeni financiari şi comerciali. Un animal mişcat fără acte într-o zonă în care el se sacrifică fără documente poate reprezenta un risc pentru sănătate.
Virusul devastator se răspândeşte rapid prin pişcătura de ţânţar. Treptat apar simptomele de boală. Vaca nu se mai alimentează corespunzător, nu mai are nici lactaţie. Nici veterinarii nu prea ştiu cum ar putea fi stopată boala.
Deşi virusul nu se transmite la om, atunci când un animal bolnav de boala limbii albastre este sacrificat, organele modificate se confiscă la abator.
Laurenţiu Tudor, medic veterinar: În cazul în care devine obiect comercial sub orice formă, animalul respectiv dacă înseamnă abatorizare, dacă înseamnă tăiere, obligatoriu trebuie făcut o inspecţie ante mortem de către personal sanitar veterinar calificat şi autorizat. Obligatoriu un medic veterinar îşi asumă răspunderea asupra carcasei şi organelor respective.
În doar două săptămâni au apărut peste 60 de focare în 12 judeţe, 347 de animale au fost afectate de boala limbii albastre, alte 32 au murit, iar maladia se răspândeşte extrem de rapid.