TBC îi pândeşte pe săracii români, ministrul se laudă şi, desigur, promite…

Distribuie articolul:

TBC* Asta, în timp ce la Şcoala nr. 6 din Slobozia s-au depistat mai multe cazuri de tuberculoză…

Bugetul Programului Naţional de Control al Tuberculozei a fost majorat în 2014 cu peste 50%, a declarat, de curând, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, într-o conferinţă de presă susţinută după întâlnirea cu reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi ai Centrului European de Control al Bolilor Transmisibile. Fotografia care însoţeşte această ştire demonstrează cât de mare era incidenţa TBC (şi ) în judeţul Ialomiţa, nu numai în ţară. Şi chiar dacă n-am mai găsit o actualizare făcută de către specialişti, cum nu credem că statisticile s-au modificat favorabil, să ne îngrijorăm cu toţii la vederea acestor cifre, zic! Chit că ministrul Sănătăţii a precizat, printre altele, că „Tuberculoza reprezintă o prioritate de sănătate publică pentru Guvernul României. În urma întâlnirilor pe care le-am avut cu comisarul european pentru Sănătate şi directorul regional OMS pentru TBC tuseEuropa am aprobat o serie de măsuri importante pentru îmbunătăţirea Programului Naţional de Control al Tuberculozei. Până în prezent ne-am atins cele trei obiective importante: revitalizarea Comitetului de coordonare naţională, elaborarea Planului strategic naţional de control al tuberculozei în România 2015-2020 şi creşterea finanţării pentru acest program”.
Bănicioiu a anunţat că pe site-ul Ministerului Sănătăţii va fi postată, spre dezbatere publică, hotărârea de guvern pentru aprobarea Planului strategic naţional de control al tuberculozei în România 2015-2020. Potrivit lui, acest proiect are ca scop reglementarea tuturor măsurilor care să asigure îmbunătăţirea controlului tuberculozei prin asigurarea serviciilor de prevenire, depistare, diagnosticare, tratare şi creşterea aderenţei la tratament în conformitate cu recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Ministrul a arătat că toate intervenţiile incluse în Planul naţional strategic au efecte favorabile pe termen mediu asupra stării de sănătate a populaţiei şi implicit asupra productivităţii individului, a cheltuielilor din sectorul de sănătate, dar şi din cel social.
Ministrul Sănătăţii a explicat că, pentru implementarea măsurilor prevăzute în Planul naţional strategic, au fost identificate mai multe surse de finanţare în afara bugetului de stat, cum ar fi mecanismul de finanţare norvegian, Fondul Global, fonduri europene, Banca Mondială. Potrivit Agerpres, unul dintre proiecte va fi implementat de Institutul Naţional de Pneumologie „Prof. Dr. Marius Nasta” cu fonduri norvegiene şi are ca obiectiv întărirea controlului tuberculozei în România, cu accent pe tuberculoza multidrog-rezistentă şi pe populaţia săracă şi vulnerabilă. În cadrul acestui proiect, 1.000 de pacienţi diagnosticaţi cu tuberculoză multirezistentă vor primi tratament medical complet în valoare de 5.398.630 euro timp de doi ani, iar 10.000 de persoane vor fi testate pentru a preveni răspândirea tuberculozei şi pentru a spori aderenţa la tratament.


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *