Taxele pe tutun şi interdicţiile privind fumatul pot salva milioane de vieţi

Distribuie articolul:

 

* Măsurile antifumat, printre care mărirea taxelor la produsele pe bază de tutun, interzicerea reclamelor la ţigări sau a fumatului în spaţiile publice, pot preveni zeci de milioane de decese premature pe întreg globul, conform unui studiu publicat luni, informează Reuters.
Astfel de măsuri aplicate în Turcia sau România, precum şi în alte 39 de ţări în perioada 2007 – 2010, salvează deja milioane de vieţi conform unui studiu independent publicat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). „Dacă progresul realizat de aceste ţări s-ar extinde la nivel global, zeci de milioane de decese premature din cauza fumatului ar putea fi evitate”, subliniază coordonatorul acestui studiu, profesorul David Levy de la Centrul Medical al Universităţii Georgetown din Washington. Folosirea la scară largă a acestor metode de a limita tabagismul poate duce şi la o scădere a costurilor medicale asociate tratării maladiilor provocate de fumat, iar copiii nou-născuţi ar fi mai sănătoşi. Potrivit
AGERPRES, măsurile de control al fumatului au fost deja introduse în 41 de ţări şi sunt menite să convingă un număr estimat de 15 milioane de fumători să se lase, conform studiului. Aceste măsuri ar putea preveni aproximativ 7,4 milioane de decese provocate direct sau indirect de fumat, până în 2050. Printre cele mai eficiente măsuri antifumat sunt creşterea taxelor pe tutun, creştere ce duce la scumpirea ţigărilor, precum şi interzicerea fumatului în birouri, restaurante şi alte locuri publice. Prima măsură are potenţialul de a salva 3,5 milioane de decese, iar cea de-a doua ar prevenit alte 2,5 milioane de morţi premature. „Este o situaţie din care toată lumea are de câştigat”, observă şi Dr. Douglas Bettcher, directorul Departamentului pentru Boli Netransmisibile din cadrul OMS, în cadrul unui interviu oferit agenţiei britanice de presă de la biroul său din Geneva. Măsurile antifumat adoptate de Turcia au dus la o scădere a numărului fumătorilor la 41,5% în rândul bărbaţilor, în 2012, comparativ cu 47,9% în 2008, conform unui exemplu oferit de Dr. Bettcher. Aproximativ 6 milioane de oameni îşi pierd viaţa în fiecare an din cauza fumatului, iar acest număr ar putea ajunge la 8 milioane până în 2030 dacă tendinţele din prezent se păstrează, conform statisticilor OMS.


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *