Sunt româneşti, dar…nu prea!

Distribuie articolul:

* Pro Agro atenţionează instituţiile statului şi conducerea marilor lanţuri de retail asupra existenţei, pe piaţa din România, a unor mărfuri care poartă denumirea de „româneşti”, care au, însă, o altă origine

Mai multe asociaţii de producători solicită extinderea cotei obligatorii la raft pentru alte produse autohtone, în afară de carne, legume şi fructe, în această categorie fiind introduse şi lactatele, mierea sau produsele de panificaţie, se arată într-un comunicat al Federaţiei Pro Agro, remis AGERPRES.
Pro Agro atrage atenţia asupra necesităţii extinderii gamei de produse provenite din lanţul alimentar scurt pentru care ar trebui să se aplice această măsură, enumerând: laptele şi produsele lactate, produse de morărit şi panificaţie, miere şi produse apicole destinate consumului uman, produse de larg consum procesate industrial (ulei, zahăr).
Conform proiectului legislativ supus atenţiei publice de către Senatul României,  se iau în calcul derogări de la prevederile generale, pentru lunile în care sectorul agroalimentar românesc nu are posibilitatea de a furniza cantităţile necesare acoperirii procentului de 51%.
De asemenea, Federaţia Naţională Pro Agro şi partenerii amintiţi supun atenţiei necesitatea calculării punctuale a cotelor procentuale de expunere la raft a produselor agroalimentare astfel încât să fie într-o imediată concordanţă cu capacitatea de producţie a României. „Capacitatea de producţie şi livrare a multor categorii de produse agroalimentare din România poate asigura un procent mai mare de 51%. Prin adoptarea noile măsuri propuse se va reuşi stimularea producţiei, creşterea calităţii ofertei către consumatorul final, crearea de noi locuri de muncă şi implicit scăderea ratei şomajului, creşterea încasărilor la Bugetul de stat şi, nu în ultimul rând, păstrarea banilor în circuitul economic naţional”, se menţionează în comunicat.
Conform Pro Agro, un rol important în reglementarea pieţelor şi încurajarea consumului de produse agroalimentare autohtone este deţinut de îmbunătăţirea legislaţiei organizaţiilor interprofesionale pe filiera de produs şi întărirea rolului acestora, după modelul celorlalte state europene.


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *