Statistici sumbre la nivelul judeţului Ialomiţa

Distribuie articolul:

Direcţia Judeţeană de Statistică are ca și obiect de activitate culegerea, prelucrarea, stocarea, analiza, difuzarea rezultatelor cercetărilor statistice şi constituirea la nivel teritorial a seriilor de date statistice, oficiale cu caracter economic, financiar, social, demografic, juridic necesar elaborării politicii economice şi sociale, informării opiniei publice.

Doamna Mihaela Boroş – director executiv, secondată de doamna Emilia Corina Negrea – director executiv adjunct, au prezentat zilele trecute suficiente statistici, cât să înţelegem cum stă judeţul sub diferitele aspecte ale vieţii economico-sociale.

Conform cu cifrele evidenţiate de Direcţia de Statistică, la sfârşitul lunii noiembrie a anului trecut, judeţul Ialomiţa număra 285.747 de locuitori. În mediul urban, adică la oraş, locuiesc aproape jumătate, mai exact 136.128 de cetăţeni. Cu o demografie în care deşi încă se nasc mai mulţi decât mor, dat fiindcă mulţi pleacă peste graniţele ţării, judeţul Ialomiţa „îmbătrâneşte” sub toate aspectele. În luna noiembrie 2019, în Ialomiţa s-au născut 198 copii, cu 24 mai puţini faţă de luna precedentă. Carevasăzică, în luna noiembrie 2019, în judeţul Ialomiţa s-a înregistrat un spor natural negativ de minus 127 persoane. Într-un clasament descrescător pe ţară, la acest capitol, judeţul Ialomiţa ocupă locul 19. Căsătorii? Cine să se mai căsătorească din dragoste, dacă tinerilor le este frică de „angajament” urmare a viitorului pe care-l prefigureză, la o adică, chiar statisticile? Ştiţi câte cupluri au spus „Da” în faţa ofiţerului Stării Civile? Doar vreo 90 pe lună. În tot judeţul. Ştiţi câţi oameni au murit, lunar, în acest amărât judeţ? Peste 320 de persoane.

Şi-aceste statistici sumbre sunt din cauză că nivelul de trai a scăzut dramatic.

Chiar dacă în luna decembrie 2019, câştigul salarial mediu nominal brut a fost 5.465 lei, cu 269 lei (+5,2%) mai mare decât în luna noiembrie 2019, din ce în ce mai mulţi ialomiţeni se gândesc să plece să muncească într-una dintre ţările (europene sau în afara UE) vecine sau mai îndepărtate. Câştigul salarial mediu nominal net a fost 3.340 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 161 lei (+5,1%).

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (7.689 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (1.853 lei). Cu toate creşterile salariale, din cauza creşterii şi a preţurilor produselor, nivelul de trai al populaţiei continuă să se degradeze pe zi ce trece. Conform statisticilor preţurile de consum în luna ianuarie 2020, comparativ cu luna decembrie 2019, au crescut cu 0,4%. Să nu uităm că preţurile de consum în luna decembrie 2019 comparativ cu luna decembrie 2018 au crescut cu 4,0% .  Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (februarie 2019 – ianuarie 2020) faţă de precedentele 12 luni (februarie 2018 – ianuarie 2019), calculată pe baza IPC, este 3,8%. Judeţul Ialomiţa, ca toate judeţele, ca toată România, importă mai mult decât exportă. Astfel, conform celor mai recente statistici pe acest segment de analiză, comerţul exterior realizat de agenţii economici din judeţ s-a concretizat în luna septembrie 2019 în exporturi în valoare de 14.134.000 Euro, iar importurile mult mai mari, de peste 26.565.000 Euro. Ce anume exportăm noi, ialomiţenii, ne spun tot statisticienii ialomiţeni, structura exporturilor reliefând faptul că s-au înregistrat creşteri ale exportului la materii textile şi articole din acestea (în valoare de 3.833.000 Euro) produse alimentare, băuturi şi tutun (în valoare de 3.731.000 Euro) grăsimi din uleiuri animale şi vegetale (în valoare de 2.676.000 Euro). Ca să exportăm, dar şi ca să importăm pentru a vinde pe piaţa internă este nevoie de forţă de muncă. Şi atunci când vine vorba despre locurile de muncă, despre efectivul salariaţilor, judeţul Ialomiţa a înregistrat o scădere a numărului acestora. Aşa se face că în luna noiembrie a anului 2019, numărul salariaţilor a fost de numai 45.772 persoane, în scădere cu 125 faţă de luna noiembrie a anului 2018. V-am spus că populaţia judeţului este de 285.747 de locuitori. Scăzând numărul copiilor şi pe cel al pensionarilor, sigur că numărul celor care muncesc cu Carte de muncă este foarte mic! Faptul că numărul şomerilor pare mic în „raportările măreţe”, ajungând să fie raportaţi doar 4.094 de persoane, la sfârşitul anului trecut, nu înseamnă că toţi ceilalţi ialomiţenii sunt „în câmpul muncii”, ci că mulţi nu au locuri de muncă, dar nu figurează în scriptele AJOFM, ci în evidenţele altor instituţii care oferă populaţiei tot felul de ajutoare sociale.  Pentru fiecare indice în parte, statisticienii au întocmit un clasament pe judeţe. Cu amărăciune, vă informăm că judeţul Ialomiţa este ocupantul locurilor codaşe, indiferent  ce indice luăm în discuţie. Ce spune asta despre judeţul Ialomţa? Că, de 30 de ani, judeţul este prost administrat şi, din această cauză, se tot afundă înspre coada clasamentelor.


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *