Spitalul Slobozia are de-acum şi Centru de Intervenție în Situații de Violență Sexuală

Distribuie articolul:

 

Consiliul Județean Ialomița, Spitalul Județean de Urgență Slobozia și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Ialomița au semnat la sfârșitul lunii aprilie un protocol de colaborare cu Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES) pentru proiectul „Sprijin pentru implementarea Convenției de la Instanbul în România”, proiect în valoare totală de 2.500.000 de euro, finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian, în cadrul programului de Justiție, gestionat de către Ministerul Justiției din România în calitate de operator de program.

Unul din obiectivele principale ale proiectului vizează sprijinirea victimelor violenței sexuale prin înființarea la nivel național a zece centre de intervenție în situații de astfel de natură. După București, Slobozia este al doilea oraș în care se înființează un astfel de centru, prin receptivitatea, disponibilitatea și promptitudinea părților implicate.

Centrul din cadrul SJUS a fost dotat cu canapea ginecologică, taburet medical, aspirator chirurgical, trusă ginecologică, sterilizator cu aer cald, dulap de medicamente, troliu, kituri de prelevare a mostrelor biologice etc. în valoare totală de 19.032,86 RON.

În cadrul proiectului, la SJUS victimele vor primi îngrijiri medicale de specialitate de urgență. Prin Serviciul de Medicină Legală Slobozia, în cadrul noii facilități, victimele vor fi examinate medico-legal, iar la nevoie, DAGSP Slobozia va interveni pentru a prelua victima în vederea acordării serviciilor sociale.

De asemenea, victimele violenței sexuale vor fi consiliate de către un psiholog din cadrul SJUS în vederea cu privire la pașii socio-medico-legali pe care poate să îi urmeze. Proiectul mai prevede activități de informare a personalului medical în ceea ce privește metodologia de intervenție integrată în situații de violentă sexuală. Personalul medical va fi instruit să recunoască și să identifice cu mai mare acuratețe victimele violenței sexuale, asumându-și un rol proactiv în a le ajuta pe femeile care tăinuiesc astfel de abuzuri pentru ca acestea să poată să raporteze faptele comise.

Înființarea Centrului de Intervenție în situații de violență sexuală reprezintă un pas important în protecția femeilor din județul nostru, întrucât violența sexuală este forma de violență cea mai puțin recunoscută și raportată. În toate statele lumii există un nivel semnificativ de subraportare a violenței sexuale, iar statisticile nu ne oferă o imagine exactă a acestei probleme.

Violenta sexuală este subraportată în primul rând datorită normelor sociale, victimele trăind sentimente intense de rușine și vină, teamă de stigmatizare, neîncredere în anchetatori, poliție, lucrători din domeniul sănătății etc., acestea făcând posibilă tăinuirea violenței la care au fost supuse victimele.


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *