Deşi părea că în anul 2017, instituţiile bugetare împreună cu ai săi angajaţi vor face muncă voluntară din cauza lipsei de buget, iată-ne ajunşi la finele lunii martie, atunci când în şedinţa Consiliului Judeţean Ialomiţa, „minunea” s-a înfăptuit şi toţi salariaţii au răsuflat uşuraţi.
Bugetul cu năbădăi
Asta s-a întâmplat în data de 23 martie a.c şi în ceea ce priveşte destinul spitalului pentru anul în curs, atunci când consilierilor judeţeni li s-a cerut votul final pentru buna funcţionare a acestei unităţi medicale. Şi pentru că în componenţa CJI mai sunt şi oameni care nu votează la comanda preşedintelui Moraru, consilierul liberal Dragoş Soare a luat cuvântul şi i-a enervat la culme pe consilierii PSD care au început să facă „gargară ieftină”. Consilierul Soare, a spus printre altele că bugetul spitalului este uriaş şi că este folosit aproape integral pentru salarii, nicidecum pentru investiţii şi buna funcţionare a acestuia, cerându-i preşedintelul Moraru să demareze un audit în care să se verifice veridicitatea cerinţelor managerului-interimar Iancu Mariana. Tot acesta, a subliniat că deşi este conştient că necesităţile personalului medical sunt justificate, nu vede rostul angajării a peste 30 de salariaţi noi în funcţia de personal TESA, acronim pentru Tehnic, Economic şi Socio-Administrativ, spunând că în opinia sa aceste posturi sunt create artificial din diverse interese de grup. „ Avem suficienţi medici pe toate secţiile din Spitalul Judeţean, încât am trecut la angajări de personal TESA?” a întrebat retoric consilierul Soare Dragoş. Desigur, replica preşedintelui Moraru, cu aroganţa-i infinită nu a întârziat să apară: „Dumneavoastră, domnule consilier Soare, nu vă convine nimic. Mereu sunteţi împotrivă.” Carevasăzică, atât a înţeles „spărgătorul de fonduri europene”, din toţi anii de administraţie publică locală. Faptul că un consilier întreabă ce anume se va face cu banii publici, sau dacă îşi exprimă o opinie divergentă în raport cu voinţa Partidului, acesta este automat afurisit şi osândit de către „şeful la bani” Moraru, sau cum îi mai spun prietenii, Victor Miruitorul.
Miliarde fără număr
381 ca să fim mai exacţi. Atâtea miliarde are pe „mână” managerul spitalului pentru a satisface poftele celor 919 angajaţi din subordine, angajaţi care acum dacă tot a venit primăvara, ne aşteptăm să-i vedem mai des în stradă, cerând salarii majorate artificial. Dar să revenim la bugetul uriaş al acestei Policinici de sătuc european, că doar nu putem să alăturăm cuvintele Slobozia, oraş european şi spital în aceeaşi propoziţie, fără să ne trasnească ăl de sus pentru această blasfemie! Corect, don Moraru? Dintre cele 381 miliarde, numai 142 fac parte din capitolul „Bunuri şi servicii”, restul de 220 miliarde însemnând salariile angajaţilor şi colaboratorilor. Mai mult decât atât, deşi an de an pacienţii se plâng de faptul că spitalul nu are medicamente sau materiale sanitare şi sunt puşi să-şi cumpere singuri necesarul pentru a fi trataţi, iată că nici anul acesta nu se va schimba mare lucru. Numai 81 de miliarde au fost alocaţi achiziţiei de medicamente, materiale sanitare, reactivi şi dezinfectanţi, dar în schimb 15 miliarde au fost „pitiţi” la capitolul „Alte bunuri şi servicii pentru întreţinere şi funcţionare”, încă 2 miliarde băgaţi sub preşul „ Alte obiecte de inventar”, alte 1,2 miliarde la „Alte cheltuieli cu bunuri şi servicii” şi tot aşa! Observaţi un tipar în care cheltuielile ascunse la capitolul „ Alte…” sunt mai mari decât cele explicite, cum ar fi uniforme sau dezinfectanţi? Paradoxal, nu?
Numai pe secţia Anatomie Patologică să nu fii…
Relativ uşor de găsit, tabelul cu lichidarea aferentă lunii ianuarie a.c ne-a lăsat cu gura căscată. Şi atenţie, în tabel scrie clar „Lichidare” deci nu ştim să vă spunem dacă există şi altă listă cu „Avans”, dar nici nu are importanţă la ce sume se vehiculează prin această listă. Nu pentru că am descoperit salarii de mizerie pe secţiile unde medicii împreună cu asistentele şi restul personalului adiacent, se luptă cu „doamna cu coasa” pentru a-şi salva pacienţii, ci pentru că oamenii de pe alte secţii care par a fi mai mult de…” umplutură” au parte de salarii aproape cu jumătate mai mult decât colegii lor. Este vorba despre secţia Anatomie Patologică, din a cărei componenţă fac parte trei medici care în luna ianuarie au câştigat fiecare 22.323 lei, 11.122 lei respectiv 10.008 lei, un biolog care a încasat 7.258 lei, şapte asistenţi medicali cu salarii cuprinse între 5.271 lei şi 7.220 lei, dar şi o îngrijitoare care a ridicat 2.725 lei de la caseria unităţii. Cu o simplă căutare pe Google, aflăm şi noi cu ce se ocupă această ştiinţă. Definiţie: „Anatomia patologică este o ramură a patologiei care se ocupă cu diagnosticul bolilor pe baza studierii schimbărilor macroscopice si microscopice a celulelor si a țesuturilor, suferite de pe urma unei stări patologice .” Nu cred că mai este nevoie să facem precizarea că nu credem câtuşi de puţin că cineva chiar face aceste teste, mai ales în micul şi săracul nostru spital, unde toţi medicii se plâng că nu au aparatura necesară ca să-şi poată face meseria aşa cum se cuvine. Asta în timp ce medicii de la UPU-SMURD au salarii cuprinse între 7.000 lei şi 14.000 lei. Atenţie, nu le plângem de milă medicilor de la UPU, deşi lucrează cu oameni a căror balanţă între viaţă şi moarte depinde de îndemânarea şi priceperea medicului, dar şi de dorinţa acestuia de a-şi face meseria cât mai bine. Apoi, treptat, această dorinţă dispare atunci când vede că un medic de laborator care nu face ture de noapte şi de care nu depinde direct viaţa unui om, câştigă mult mai mulţi bani şi este infinit mai puţin expus stresului fizic şi mental.
Morţii cu morţii, teancul de bani cu vii
Şi apropo, şi cei doi medici de pe secţia Medicină legală, unul medic primar şi celălalt biolog specialist, ridică 23.043 lei respectiv 12.256 lei lunar. Nici asistenţii medicali de acolo nu o duc mai prost, având salarii cuprinse între 5.550 lei şi 7.400 lei pe lună, iar cele două îngrijitoare primesc 3.386 lei respectiv 3.625 lei. Şi toate acestea în condiţiile în care se lucrează în schimburi, deci una da şi două-trei nu prea. Aşadar, doamna manager Iancu Mariana, fiţi pregătită pentru valul de cereri de transfer între secţiile din spital. Şi, eventual, să ne anunţaţi şi pe noi când mai faceţi angajări, că la banii ăştia ne băgăm şi noi, zău aşa!
Victor GHINEA