Aparatul RX (Roentgen) cu braţ de tip C de tip ZEN 7000 a fost achiziţionat cu mare greutate, deşi el nici nu costă atât de mult încât, până acum, să nu fi putut figura în lista cu aparatura medicală de care deja dispune această unitate spitalicească.
De ani de zile, pentru Sistemul de Sănătate, banii sunt prea puţini fonduri. Şi medici sunt prea puţini. Cei care, totuşi, au ales să nu plece în cele patru zări ale Europei (ba chiar şi peste ocean!), în cele mai multe cazuri nu ce le trebuie. Aparatură medicală depăşită, uzată tehnic şi moral, medicamente „îmbătrânite” şi chiar lipsa acestora, făcând din ce în ce mai dificilă practicarea meseriei de medic, asistent, laborant, etc.
Cel mai probabil, de ani de zile medicii tot cer conducerii Spitalului şi, implicit, Consiliului Judeţean Ialomiţa sau Casei Judeţene de Sănătate Ialomiţa, ca să li se aloce banii necesari achiziţiei de aparatură medicală. Mulţi dintre cititorii ziarului aţi reţinut din informaţiile noastre că în Spitalul de Urgenţă Slobozia, secţia de Cardiologie a fost sponsorizată (de-un controversat om de afaceri, dar asta este altă discuţie!) astfel încât să poată face faţă noilor Norme în ceea ce priveşte aparatura, dar şi condiţiile de cazare a pacienţilor. Mulţi aţi aflat şi că graţie implicării membrilor Clubului Rotary, şi Secţia ORL a căpătat un aspect mai civilizat, măcar în ceea ce priveşte modernizarea băilor…
Spitalul are însă nevoie de mult mai mult ajutor financiar. În primul rând, sălile de operaţii ar trebui dotate cu mult mai multe din toate câte, în ţările civilizate există de mulţi ani. Era timpul pentru ca măcar radiografiile să nu mai determine frecuşul pacienţilor aflaţi, câteodată, chiar pe masa de operaţie! Doctorul Martin, doctorul Ciupitu, dar şi alţi medici ştiu cel mai bine cât de mult poate „costa” (ca perioadă de recuperare, ca zile de viaţă!) timpul pierdut cu trambalarea pacientului spre a i se face încă o radiografie! De-asta zic că e bine că aparatul Roentgen pentru intervenţii în chiar blocul operator a fost, în sfârşit, achiziţionat!
El, aparatul, a fost cumpărat de la firma SC ELMET SRL Baia Mare, după ce o comisia de evaluare formată din : Matcaş Horia – preşedinte; Martin Marin; Cilibeanu Niculae; Dumitrescu Daniela şi Budu Marcel au fost de acord că preţul cerut de această firmă este ceva mai scăzut decât au cerut celelalte două firme participante la cererea de oferte. Căci, nu-i aşa, la dosar se cere a exista 3 oferte. Aşadar, firma a încasat fix 198.000 de lei, fără TVA şi a livrat aparatul către Spitalul de Urgenţă din Slobozia. În maniera ridicolă cu care ne-a obişnuit şi-această postdecembristă conducere de partid şi de stat, preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa a găsit de cuviinţă că musai trebuie să se laude chiar şi cu fărâma asta de aşa-zisă măreaţă realizare. Aşa că zilele trecute, împreună cu subalternii lui şi cu medicii care vor utiliza acest aparat au pus la cale o întâlnire cu presa. După ce el însuşi s-a lăudat, dar a şi fost lăudat de medici, jurnaliştii au fost invitaţi să vadă pe ce-a dat CJI banii. Acum că l-am văzut şi l-am fotografiat, anunţăm bolnavii că pot beneficia în condiţii optimizate, de intervenţiile chirurgicale ce ţin, mai ales, de ortopedie, de oase sfărâmate şi care trebuie văzute pe radiografii în chiar timp ce sunt operaţi.
(I.G.)