* Spitalul din Feteşti – unitate „suport” pentru coronavirus are rezultate notabile.
Desemnat în data de 31 martie ca fiind pregătit să devină unitate „suport” pentru COVID, spitalul a primit chiar a doua zi pacienţi depistaţi ca fiind înfectaţi cu coronavirus. Văzându-se asaltaţi de un număr deloc mic de pacienţi, dar şi oarecum nepregătiţi pentru a fafe faţă celor mai exigente pretenţii în materie de cazare şi tratare a pacienţilor, echipa managerială dimpreună cu echipa medicală şi-au unit eforturile şi au început lupta pentru supravieţuire, în primul rând a pacienţilor, dar şi a unităţii medicale.
Zonele de triaj au fost imediat instituite. Imediat au fost declanşate procedurile, demersurile pentru asigurarea fondurilor necesare achiziţionării de echipamente, de aparatură medicală specifică, de dezinfectanţi. Au fost amenajate izolatoare mobile la intrarea în unitatea medicală, dar şi realizarea unor circuite specifice, acestea fiind posibile prin operaţionalizarea a 4 (patru) secţii special amenajate pentru tratarea celor infectaţi cu temutul virus. Deoarece, pentru medici există permanent riscul de a se contamina, au fost amenajate filtre, spaţii de decontaminare, locuri de echipare/dezechipare a cadrelor medicale. Toate acestea pentru ca unitatea medicală, cu tot ce înseamnă ea, să poată face faţă, onorabil, celei mai mari provocări de până acum. Apoi, a început lupta cu COVID – 19. Şi rezultatele n-au întârziat să apară, graţie eforturilor concertate ale echipei medical-manageriale.
Astfel, în perioada 1 – 28 aprilie, 111 pacienţi au fost internaţi pentru a fi trataţi de COVID. Dintre aceştia, 44 au fost externaţi vindecaţi, doar 4 au fost transferaţi către alte spitale, şi doar 1 (unul singur) a decedat. Rata de vindecare fiind de 40% , face ca spitalul să fie unul în care rezultatele sunt notabile. De menţionat că, la data apariţiei acestui articolul-interviu, la Spitalul din Feteşti nici un cadru medical nu este infectat. La o lună distanţă în timp de la data la care spitalul a devenit, practic, operaţional, directorul Liviu Patrichi a răspuns întrebărilor ziarului Ştirea, interviul decurgând astfel:
Reporter: – După expunerea în spaţiul public, atât a măsurilor organizatorice întreprinse, cât şi a statisticilor, v-aş întreba domnule director, care sunt problemele şi cu ce credeţi că v-ar putea ajuta autorităţile publice locale?
Patrichi: – Practic, acum lucrurile sunt aşezate în unitatea noastră. Am trecut de o perioadă foarte grea, cu brio, aş spune. Acum, după ce am primit şi rezultatele de la testarea cadrelor medicale (avem peste 75% din cadrele medicale implicate direct în controlul şi tratarea COVID), ele sunt negative, fapt pentru care au căpătat o foarte mare încredere şi, pentru prima dată, începem chiar să avem solicitări din partea personalului pentru a rămâne şi a intra pe ture în secţiile de COVID.
Reporter: – Sunt şi cadre medicale care nu pleacă acasă şi cazează undeva?
Patrichi: – Da, marea majoritate a persoanelor implicate sunt cazate în cele două Hoteluri din Feteşti puse la la dispoziţie de către Primărie. Sunt şi cadre medicale care merg acasă, dar doar acelea care ori nu au altă alternativă, şi există posibilitatea izolării în cadrul gospodăriei, asfel că se păstrează cumva o distanţare socială şi după orele de program (…) Principala noastră problemă, în momentul de faţă, este o chestiune de logistică, mai degrabă, este rapiditatea cu care primim rezultatele la testele, întrucât capacitatea de testare…
Reporter: – Le trimiteţi doar la Înstitutul „Matei Balş”?
Patrichi: – Nu, judeţul Ialomiţa trimite la un alt Laborator de testare, tot din Bucureşti, şi-atunci când se depăşeşte capacitatea acestuia de testare, se trimite şi la „Matei Balş”.
Reporter: – Unde, anume, trimiteţi din Ialomiţa?
Patrichi: – Noi avem, în Ordinul de direcţonare, Laboratorul „ImunoMedica” din Bucureşti, de lângă Spitalul Militar, şi e bine că avem acest Laborator şi, în acelaşi timp, mai trimitem şi la Balş, ceea ce nu e rău, pentru că se întâmplă să avem la acelaşi pacient, primul rezultat negativ de la ImunoMedica, al doilea rezultat de la „Matei Balş” şi se verifică astfel competenţele Laboratorului (…) Poate se va rezolva şi timpul de răspuns (…)
Reporter: – Aţi auzit că, zilele acestea, se pregăteşte şi Spitalul din Urziceni să devină „suport” pentru COVID – 19? Asta, din cauză că Spitalul din Feteşti nu mai face faţă, în ceea ce priveşte numărul paturilor rămase libere sau al aparaturii speciale?
Patrichi: – Nu ştiu. Nu am această informaţie. Aşa cum apare şi în comunicarea pe care am dat-o astăzi, mai avem aflaţi în tratament un număr de 62 de pacienţi. Capacitatea noastră de 90 de paturi, din care 12 sunt rezervate „zonei tampon” de cei care se negativează după tratament, stând în aşteptarea celui de-al doilea test. Noi trebuie să-i scoatem pe aceştia, din zona cu cei pozitiv, pentru a le creşte şansele să nu se infecteze accidental, de la pacienţii care sunt în primele zile de la internare (…) Deci, avem 78 de paturi, din care cele pentru ATI. Deci, practiv noi ne bazăm pe 70 de paturi, cu posibilitatea în care am putea să folosim şi paturile ATI. (…) Deşi avem doar 75 de paturi şi avem 62 de pacienţi, trebuie să ţinem cont că 10 – 20% din pacienţi sunt deja în zona de izolare înainte de a fi externaţi. Adică, mai aşteaptă doar rezultatul la încă un test. Acum două zile am externat 15 pacienţi într-o singură zi! (…) Revenind la situaţia de care spuneaţi, cu spitalul din Urziceni, părerea mea este că în acest moment spitalul din Feteşti trebuie să ţină partea de tratament pentru COVID până când capacitatea lui va fi atinsă…Ar trebui să ţinem cât mai mult un al doilea spital departe de această zonă, pentru că este logic, nu murdăreşti două spitale. Practic, orice altă unitate medicală care ar putea fi pregătită trebuie să intre în funcţiune după ce capacitatea maximă de la Feteşti este atinsă şi dacă se ştie că într-adevăr sunt în aşteptare teste pozitive trimise către analize şi sunt carantinaţi sau care sunt în autoizolare şi se-aşteaptă depăşească spitalul din Feteşti capacitatea!
Reporter: – Vi s-a cerut şi dumneavoastră părerea, vizavi de această măură de a deschide încă un spital „suport” pentru Covid? V-a întrebat ceva Prefectura? V-a întrebat, poate, DSP Ialomiţa?
Patrichi: – Noi am venit către DSP, cu propuneri de Plan de acţiune, astăzi am avut şedinţa cu colegii de la Urziceni (…) Ei au făcut o vizită în spital, au văzut cum ne-am organizat noi, le-am povestit din experienţa noastră, atâta câtă a fost acumulată în această lună (…) Dacă se va deschide şi un al doilea spital, noi le oferim sprijinul. Şi logistic şi al experienţei care, deşi nu e foarte mare, dar într-o lună am aflat lucruri noi, am căpătat experienţă. Sunt sigur că vom colabora, în continuare, foarte bine! Noi sperăm să nu se ajungă la deschiderea unui al doilea spital, dar nu depinde de noi ( …) În încheiere vreau să spun că ne-a fost aproape comunitatea. Şi nu mă refer doar la autorităţi. Să ştiţi că am simţit foarte mult sprijinul comunităţii. Avem, zilnic, prezentări la spital cu sponsorizări, cu solicitări de sprijin. Le mulţumesc tuturor, pe această cale!”
Ar fi cazul sa-si deschida mai repede spitalul sa trateze tiganii din Barbulesti care vin in numar tot mai mare.Fetestiul a tratat tiganii din Tandarei