Slobozia este Raiul „băieţilor deştepţi” în ceea ce priveşte „saltul calitativ” al terenurilor…

Distribuie articolul:

Sunt mulţi cei care-s de părere că, de-a lungul anilor, a fost cel puţin imorală (unii zic c-ar fi chiar penală) maniera în care s-a transferat atât de mare suprafaţă de teren din extravilanul, în intravilanul municipiului Slobozia, dar şi al altor localităţi de pe teritoriul judeţului Ialomiţa. Ca una care am asistat de nenumărate ori la samavolnica rocadă săvârşită în mod vizibil oneros pentru bugetul statului, mă gândesc că dacă ar fi să arunc o privire peste toate Hotărârile Consiliului Local al municipiului Slobozia (şi-ale tuturor celorlalte localităţi, desigur!), mai mult ca sigur aş descoperi că multe dintre transferurile efectuate pe hârtie nu s-au dovedit a fi fost decât în beneficiul a doi-trei „jmecheri” care au fost şi/sau mai sunt – vremelnic! – în conducerea Primăriilor.

De prin anul 2009…

Scriam în vara anului 2009 că în aşa-numita Zona rezidenţiala ,,IFRIM’ precum şi zona Sud Slobozia Nouă se vor construi 40, respectiv 76 de locuinţe pentru cei care îşi doresc o casă numai a lor… Spuneam atunci că un domn pe numele lui Gheorghe Ifrim are un teren în proprietate (pe undeva prin dreptul străzii Vlad Ţepeş) pe care vrea să-l împartă în 40 de mici parcele în suprafaţă de 315 până la 400 mp fiecare şi pe care ar vrea să construiască ,,locuinţe cu regim izolat 6′ (ce-o fi însemnând asta, nici până în ziua de azi n-am fost curioasă să aflu!), locuinţe care vor fi de ,,tip cuplat 30 şi tip înşiruit cu funcţiuni libere la parter’ cică taman bune pentru comerţ, servicii, asistenţă, etc. Conform cu explicaţiile primarului, prin iniţierea acestui proiect, cică, proprietarul ,,doreşte să contribuie în mod direct la construirea şi dezvoltarea unei zone rezidenţiale civilizate şi durabile, prin intermediul căreia să se asigure confortul de tip urban în Slobozia Nouă, aşezarea trebuind să facă saltul de la statutul de existenţă rurală, la cel de cartier urban modern (…) Aşadar, alt proprietar, alt cartier de case, vile, cine ştie ce-o mai răsări. Potrivit informaţiilor pe care le deţinem s-a aprobat PUZ ,,Cartier de case – Zona Sud Slobozia Noua” pe o suprafaţă de 35.000 metri pătraţi de teren aparţinând domeniului privat al municipiului. Zona va fi acoperită de 76 de locuinţe cu regim cuplat şi se adresează tinerilor până în 35 de ani (…)

….până-n anul 2013, ce-a intervenit?

Anul trecut, pe ordinea de zi a penultimei şedinţe a Consiliului Local s-a aflat şi proiectul de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) „ Cartier locuinţe zona Sud Slobozia Nouă”. Suprafaţa pe care se intenţionează a se construi măsoară fix 12.500 mp, identificat prin nr. cadastral 349144 intabulat în Cartea funciară nr. 34914. Suprafaţa terenului menţionat se află în extravilanul localităţii, având categoria de folosinţă teren arabil, dar – pentru o aşa profitabilă investiţie – sigur că suprafaţa va fi introdusă în intravilanul cartierului! Cum era de aşteptat proiectul a fost aprobat, iniţiativa tovărăşească devenind Hotărârea cu nr. 213 emisă în data de 28.11.2013. Aducându-mi aminte că (aşa după cum v-am arătat câteva rânduri mai sus!), prin 2009 a mai fost supus dezbaterii şi s-a şi emis Hotărârea nr. 23 din 29 ianuarie 2009, proiect ce purta cam aceeaşi denumire, m-aş fi aşteptat ca şi alţi consilieri locali să-şi fi „făcut temele” şi, în plen, să fi întrebat ce s-a ales de PUZ „ Cartier de case – Zona Sud Slobozia Nouă”? Nu de alta, dar suprafaţa pentru care s-a realizat, atunci (dacă s-a realizat, s-au şi cheltui nişte bani, nu?), P.U.Z – ul era destul de mare, respectiv 35.000 mp, desigur, teren aflat în extravilanul localităţii, şi care ar fi urmat a fi trecut în intravilan,  pentru a putea să se construiască pe el case/locuinţe…Ba, mai mult, m-aş fi aşteptat ca măcar cei cu vechime în Consiliul Local să-şi amintească faptul că, tot în Slobozia Nouă, şi pe persoană fizică s-a aprobat un PUZ, respectiv Zona rezidenţială „IFRIM” , o suprafaţă de 14.000 mp de teren agricol care, deşi se afla în intravilan, dat fiindcă nu avea utilităţi s-a găsit o soluţie…tehnică, prin aceasta înţelegând că s-a stipulat că „ investitorul va suporta costurile echipării tehnico-edilitare a zonei”. Rămâne de văzut cât de departe era această zonă,  în care se dorea a se face un cartier rezidenţial, de cealaltă zonă în care se dorea a se face un cartier de case/locuinţe! La urma-urmei, poate n-ar fi stricat nici dacă onor consilierii locali ar fi cerut un raport asupra cheltuielilor care au fost deja suportate sau care urmează a fi suportate pentru aceste – repetate?! – P.U.Z – uri, nu? Poate n-ar fi stricat nici să discute şi despre vânzările de case/vile (care se prefigurează pe renumitul site mercador.ro) ridicate în cartierul din(spre) Slobozia Nouă…Şi, în ultimul rând, poate n-ar strica – repet! – dacă s-ar face o dată lumină în toate P.U.Z – urile, şi-n toate S.F-urile întocmite şi rămase fără transpunerea lor în construcţii…

IONICA GHINEA


Distribuie articolul:

2 thoughts on “Slobozia este Raiul „băieţilor deştepţi” în ceea ce priveşte „saltul calitativ” al terenurilor…

  1. Io n-am înţeles prea multe…ştiu cum e cu extravilanul şi intrăbanul)) Io mor de râs…de datele furnizate…zici că-s înregistrări sau fotocopii de dosar DNA))Din ce-mi amintesc de legislaţie…nici PUZurile nu-s veşnice))Nota informativă..este interesantă….dar ăştia cu PUZul..gândeau pân’ să vina criza)) Lângă un amic,columbofil, pe nordului,..stă unu’,”olandezul*parcă, cu locuinţe ridicate..dar fără utilităţi)))Mai e un cartier ..fără utilităţi..cu unii nenorociţi de promisiuni electorale))Să dea Domnul să se realizeze investiţiile pe puzuri…dar io nu văd cine-şi cumpără casă pe câmp))Binenţeles ..că şi tentativele se pedepsesc))Da’ io am citit de nişte locuinţe sociale…la Bora…cu preţ pe metru…ca-n rezidenţiale de capitală…la mia de euroi metrul pătrat…După fraierul de Bivolaru…cred că mai dă Ialomiţa un parlamentar hoţ, dobitoc…pdsrist))Dacă le-o da Ponta bani…să se facă..Zambaccian 2..de Ialomiţa))

  2. Nici eu n-am inteles mai nimic , poate pentru ca nu ma pricep la afacerile cu terenuri . Dar nu-mi trebuie prea multa stiinta sa-mi dau seama ca la Slobozia-Noua exista un electorat care nu primeste decat pungi,pixuri si galeti din 4 in 4 ani ! Si ,scuze, am uitat de tevile care trebuiau sa fie o canalizare cum numai „meserisii” de la Urban puteau face ! In rest, ce le trebuie lor sosele ?!Ce confort urban ? Ei doar sa plateasca impozitele uriase ca in centrul Sloboziei . Nici pubele de gunoi nu merita ! Niste tarani, domle, niste tarani !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *