Şi-n ceea ce priveşte peştele, una scrie pe etichetă şi altceva-i înăuntrul ambalajului

Distribuie articolul:

 

Un nou scandal a izbucnit în Uniunea Europeană din cauza calităţii produselor. De data aceasta, inspecţiile sanitare încearcă să facă lumină în „afacerea peştelui”. După cum s-a aflat, o treime din peştele şi fructele de mare de pe rafturile europene nu corespund etichetei de pe ambalaj, relatează miercuri canalul de televiziune rus Vesti-24.
Potrivit AGERPRES, prima care a sesizat această discrepanţă a fost Germania, unde în urma unor teste de laborator a ieşit la iveală că peştele scump era înlocuit nu de puţine ori cu unul mai ieftin. „Am identificat o serie de probleme”, afirmă Kimberly Warner, expert în cadrul grupului Oceana.  „În primul rând, aceasta este cu siguranţă o ameninţare la adresa sănătăţii consumatorilor, iar, în al doilea rând, este o problema economică”, subliniază el. Oamenii plăteau o grămadă de bani pentru un peşte rar, o delicatesă gastronomică, dar în schimb cumpărau ceva ieftin, de acvacultură. Mai mult, ei îşi riscau chiar sănătatea, spune expertul citat, dând ca exemplu pachetele etichetate ca „ton alb” şi în care se afla de fapt macrou, un soi de peşte care poate provoca probleme digestive grave în unele cazuri. Puţini consumatori ştiu că tocmai cu macrou este înlocuit tonul în multe baruri şi restaurante de sushi. „Este chiar o ameninţare gravă”, consideră Kimberly Warner. Suspiciuni planează chiar şi asupra felului de mâncare îndrăgit al britanicilor Fish and chips – peşte prăjit împreună cu cartofii pai. În loc de biban sau cod, menţionate în meniuri, au fost descoperiţi înlocuitori ai lor. În plus, în unele sortimente de peşte şi crustacee, experţii au descoperit o specie de peşte, care, în general, nu este recomandată consumului.


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *