* Bine, hai, accept şi varianta că, pe lângă prea mulţii fotbalişti, vor mai fi daţi… umanităţii şi nişte handbaliste şi vreo câţiva „băieţi fără prea mult creier dar cu mulţi muşchi”. Că doar nimeni nu crede că, în viitorul apropiat, în sălile de sport se vor antrena, de exemplu, balerini şi balerine…
Ministerul Tineretului şi Sportului, în colaborare cu Ministerul Educaţiei Naţionale, a conceput deja o propunere legislativă care să permită introducerea unor ore suplimentare de educaţie fizică în curriculum. „Am conceput deja, în colaborare cu Ministerul Educaţiei Naţionale, o propunere care să permită introducerea unor ore suplimentare de educaţie fizică în curriculum. Cred că revitalizarea competiţiilor interşcolare va determina un număr tot mai mare de tineri să practice sport în mod regulat. Din păcate, în acest moment, România ocupă primele locuri în statisticile medicale la obezitate infantilă şi la boli cardio-vasculare. Doar prin sport şi alimentaţie echilibrată putem avea o viaţă sănătoasă”, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, ministrul Nicolae Bănicioiu. El a subliniat că sportul trebuie să fie considerat o prioritate naţională. „Ca în multe alte domenii, ne confruntăm cu o subfinanţare a sportului. Important este să evaluăm exact nevoile actuale, să punem la punct o strategie pe termen lung şi să ne asigurăm că banii alocaţi pentru sport sunt folosiţi în mod eficient. La nivelul Uniunii Europene se merge pe ideea de cetăţenie activă, ceea ce înseamnă sport practicat de către toate categoriile de vârstă şi asta ne propunem să încurajăm. Pe termen lung, acest lucru se va oglindi în sănătatea populaţiei”, a mai spus ministrul Tineretului şi Sportului.
Prea scumpele echipe de fotbal…
Nu, eu n-am să vă spun că-s destui cei care consideră că mai normal ar fi ca elevii şi, în general, tineretul să facă „muşchi” şi ajutându-şi părinţii la munca pe care o presupune recolta din câmp, orătăniile de prin ogradă sau curăţatul covoarelor de prin apartamente. Nu, eu n-am să vă spun nici că există şi păreri potrivit cărora osânza copiilor nu s-ar datora numai lipsei sportului ci, mai ales, a cantităţii „de neam prost” pe care cei mai mulţi o vâră-n maţ. Eu am să vă spun doar că judeţul Ialomiţa are 66 de primării. Majoritatea primăriilor întreţin în plată, alocând fiecare sute de milioane de lei în fiecare an, 1 – 2 echipe de fotbal. De ce? Poate fiindcă, prin plata efectuată de la bugetele locale, primarii recompensează „lipitorii de afişe” folosiţi în campaniile electorale? Sigur, e posibil ca nu (numai) fotbaliştii să fie alături de primari în campaniile electorale, lor alăturându-li-se şi aşa-numiţii suporteri. Cine-s cei care bat mingiuca, nu ca altădată, pe maidan, ci pe terenuri de sport în care, de asemenea, s-au investit uluitor de mari sume de bani din bugetele, altfel destul de sărace când vine vorba să se mai facă oarece îmbunătăţiri edilitar-gospodăreşti? Noi am aflat „pe surse” că, în cele mai multe cazuri, fotbaliştii sunt fie chiar odraslele primarilor, viceprimarilor, consilierilor locali şi/ sau alţi membri marca(n)ţi ai partidelor, fie neamurile care, astfel, au şi ei nu numai o preocupare ci chiar şi-un ban la sfârşitul fiecărei luni. Cum pentru ce prestaţie? Pentru că bat mingiuca, nu v-am zis?! Faptul că eu nu bag în seamă tembela aroganţă a fotbaliştilor potrivit căreia nu-i la îndemâna oricui să joace fotbal, se datorează frustrării pe care o simte orice om de afaceri (care munceşte şi plăteşte impozite la stat pentru a avea primarii din ce să cheltuiască) atunci când îşi dă seama că banii lui ajung în mâinile unor „jmecheri” care în mintea lor de managerii/antrenorii ai echipelor nici măcar nu s-a înfiripat ideea nu numai de-a vinde bilete către cei ce vor să asiste la meciuri, ci de a-şi găsi firme care să le sponsorizeze viciul cu pretenţie de „fenomen”. Şi dacă mă întrebaţi ce legătură există între subiectul orelor de sport şi existenţa echipelor de fotbal, am să vă spun că tocmai faptul că n-au alte preocupări, că n-au pregătire pentru o meserie şi că, din păcate, statul subvenţionează fotbalul şi, mai ales, bagă prea mulţi bani în săli de sport şi prea puţini în laboratoarele şcolare în care ar putea să se pregătească elevii de azi, specialişti de mâine…Că poate de-aia s-a şi înfiripat în mintea multora ideea lui Băsescu potrivit căreia „Şcoala scoate tâmpiţi” şi, adaug eu, de-acum încolo şi sportivi „fără număr, fără număr” şi, desigur, fără atâta bun simţ încât să practice acest sport nu pe banii contribuabililor ci numai şi numai pe banii sponsorilor şi-ai beneficiarilor aşa-ziselor spectacole …
IONICA GHINEA
*