SC RAJA SA, lucrări de 320 miliarde pentru Fierbinţi şi Dridu

Distribuie articolul:

 

SC RAJA SA, cel mai important operator regional din România în domeniul apei şi canalizării, derulează în judeţul Ialomiţa investiţii majore pentru schimbarea condiţiilor de viaţă pentru cetăţenii din judeţul nostru. Apa, fără de care nu ar exista viaţă, este principalul produs oferit de SC RAJA SA pentru populaţia şi agenţii economici ialomiţeni, un produs de calitate europeană, coroborat cu servicii pe măsura experienţei companiei. Prin articolul din ediţia de astăzi, vom prezenta ce face SC RAJA SA pentru locuitorii din oraşul Fierbinţi-Tîrg, dar şi din Dridu, cu costuri extrem de mici pentru comunităţile de lîngă Urziceni, din „dările“ către buget ale locuitorilor fiind investite doar aproape 500 mii lei, chiar dacă valoarea finală a lucrărilor atinge aproximativ 32 milioane lei.

 Cine este SC RAJA SA?

Societatea comercială RAJA SA Constanţa este o companie de interes public, cu capital integral de stat, avînd un acţionariat format din 34 de consilii județene, comunale, orăşeneşti şi municipale. RAJA este cel mai mare operator regional la nivel național în domeniul apei şi canalizării, cu o arie de operare care se întinde pe raza a cinci judeţe (Constanţa, Ialomiţa, Ilfov, Călăraşi şi Dîmboviţa), ce deserveşte peste un milion de locuitori, iar în timpul sezonului estival depăşeşte 2,5 milioane de persoane. SC RAJA SA Constanţa este membru fondator al Asociaţiei Române a Apei şi, în acelaşi timp, este prima companie furnizoare de servicii de alimentare cu apă şi canalizare din România care a devenit membră IWA (Asociaţia Internaţională a Apei). Prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu (POS Mediu) – „Reabilitarea şi modernizarea sistemelor de alimentare cu apă şi de canalizare în regiunea Constanţa-Ialomiţa“, avînd ca obiective asigurarea conformării cu legislaţia Uniunii Europene şi cea naţională agreată între România şi UE referitoare la sectorul de mediu, SC RAJA SA este parte în cel mai mare program derulat la nivel naţional pe fonduri de coeziune. Valoarea întregului proiect se ridică la 238,4 milioane de euro, din care SC RAJA SA asigură prin cofinanţare 68,3 milioane de euro, UE asigură 144,6 milioane de euro, iar bugetul de stat şi bugetele locale de la nivelul unităţilor teritoriale unde se desfăşoară proiectul asigură suma de 25,5 milioane de euro. Investiţiile cuprinse în acest ambiţios proiect vor dezvolta şi moderniza infrastructura de utilităţi publice la nivelul celor două judeţe, Ialomiţa şi Constanţa, în 23 de localităţi. Prezenţa SC RAJA SA în judeţul nostru, la Feteşti, Ţăndărei, Fierbinţi-Tîrg sau Dridu aduce investiţii majore în îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă pentru locuitorii din Ialomiţa. Lucrările executate sau în curs de execuţie de către SC RAJA SA, societatea care derulează cel mai amplu program de schimbare a calităţii vieţii ialomiţenilor, vor aduce mai aproape Ialomiţa de confortul european.

 Ce face SC RAJA SA la Fierbinţi şi Dridu

Aşa cum precizam, prin POS Mediu, SC RAJA SA investeşte la Fierbinţi şi Dridu aproximativ 32 milioane lei, din care aproape 9,2 milioane lei reprezintă contribuţia proprie a companiei şi numai 0,4 milioane lei din taxele şi impozitele locuitorilor din Fierbinţi. Ce se va întîmpla cu aceşti bani? În oraşul Fierbinţi-Tîrg va apărea o staţie de epurare nouă, în valoare de peste 14,1 milioane lei, contribuţia SC RAJA SA fiind de peste 4 milioane lei, în timp ce comunitatea din Fierbinţi a investit doar puţin peste 200 mii lei. Contractul de lucrări a fost semnat în data de 5 octombrie 2011 şi, după durata de execuţie de 730 de zile, la jumătatea lunii octombrie a acestui an, investiţia va fi finalizată. Staţia de epurare Fierbinţi-Dridu va asigura tratarea apelor uzate din aglomerarea formată din oraş şi comuna învecinată. Principalele componente ale procesului incluse în noua staţie de epurare sînt treapta mecanică de epurare a apei uzate, treapta biologică de epurare a apei uzate cu treapta de tratare a nămolului şi construcţii anexe. În directă legătură cu investiţia menţionată, la Fierbinţi se vor realiza şi extinderi pentru reţeaua de apă, reţeaua de canalizare, dar şi staţii de pompare ape uzate. Valoarea totală a contractului este de 17,8 milioane lei, contribuţia proprie a SC RAJA SA fiind de peste 5 milioane lei, iar cea a Primăriei Fierbinţi de doar 254 mii lei. În cadrul contractului se va extinde reţeaua de apă potabilă cu peste 18 kilometri, pe 38 de străzi şi executarea a 853 de branşamente pentru populaţie. În acelaşi timp, reţeaua de canalizare va fi extinsă cu aproape 20 de kilometri, vor apărea 6 staţii noi de pompare ape uzate şi vor şi extinse conductele de refulare canalizare pe o distanţă de peste 2,2 kilometri. La momentul actual, în oraşul Fierbinți nu există rețea de canalizare, dar se va executa o reţea pe 39 de străzi şi 1534 racorduri pentru populaţie, iar apele uzate vor fi transportate, prin intermediul celor 6 staţii de pompare, către staţia de epurare. (P)


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *