Românii nu vor eutanasierea maidanezilor, belgienii vor şi eutanasierea oamenilor bolnavi

Distribuie articolul:

 

* Trei din patru belgieni se declară în favoarea unei extinderi a legii care autorizează eutanasierea la minori şi la persoanele care suferă de demenţă de tip Alzheimer, arată un sondaj realizat de institutul Dedicated şi publicat miercuri de cotidianul La Libre Belgique, transmite AFP. Potrivit sondajului realizat pe un eşantion de 2.714 belgieni, la nivelul ţării, 38% dintre cei intervievaţi s-au declarat „complet de acord” şi 36% „mai degrabă de acord” cu extinderea legislaţiei privind eutanasierea (respectiv 74% opinii pozitive în total), faţă de 8% care s-au declarat „mai degrabă împotrivă” şi doar 6% „împotrivă”. Flandra, unde s-au înregistrat majoritatea cazurilor de eutanasiere, este favorabilă extinderii aplicării legii (75%), ca şi Bruxelles-ul (70%) şi Wallonia (74%). „Există un consens larg în rândul opiniei publice pentru extinderea legislaţiei privind eutanasierea, inclusiv de partea alegătorilor creştin-democraţi sau de centru”, scrie La Libre Belgique. Potrivit Agerpres, legea belgiană din 2012 care autorizează eutanasierea în anumite condiţii nu se aplică în prezent decât persoanelor de peste 18 ani şi care sunt în deplinătatea facultăţilor mintale. În 2012, în regat s-au înregistrat 1.432 de cazuri de eutanasiere, respectiv 2% din decesele înregistrate în această ţară. La sfârşitul lunii trecute, un belgian de 44 de ani a fost eutanasiat, după ce a suferit o operaţie de schimbare de sex nereuşită, medicul acestuia apreciind că suferinţele fizice ale pacientului său deveniseră „insuportabile”. Cazuri dramatice ale unor copii bolnavi sau ale persoanelor care suferă de demenţă i-au determinat pe parlamentarii belgieni să analizeze posibilitatea de a lărgi aplicarea legii şi la minorii „cu discernământ” şi la persoanele atinse de demenţă, scrie AFP. În favoarea unei astfel de modificări s-au pronunţat reprezentanţii mai multor partide, însă adoptarea textului de lege este blocată de opoziţia formaţiunilor creştin-democrate şi de centru, membre ale coaliţiei de guvernământ. Potrivit agenţiei citate, nu este sigur că un astfel de vot ar urma să fie exprimat până la sfârşitul legislaturii în primăvara lui 2014.

(foto evz.ro)


Distribuie articolul:

2 thoughts on “Românii nu vor eutanasierea maidanezilor, belgienii vor şi eutanasierea oamenilor bolnavi

  1. Confundaţi marfa cu ambalajul. Nu vreau să intru în amănunte privind boala necruţătoare, Alzheimer, dar aceasta incumbă lipsa parţială sau totală a discernământului. Atunci cum stăm cu „deplinătatea facultăţilor mintale”?!
    După cum puneţi problema, belgienii ar fi mai răi decât naziştii, trecând, prin lege, la execuţia persoanelor bolnave, lucru de care mă îndoiesc. Eutanasia este o ultimă soluţie în cazul unor „legume”, măsură cu care aş fi de acord, după toate încercările medicale fără rezultat. Dar cum în România se moare cu zile, eutansia oamenilor este de neconceput, cel puţin deocamdată. În ceea ce priveşte eutanasia animalele bolnave, sunt total de acord, dar tot ca ultimă instanţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *