* Rezistenţa la antibiotice devine o ameninţare pentru sănătate românilor, în contextul în care există şi în prezent numeroase persoane care folosesc incorect antibioticele, avertizează reprezentanţii Societăţii Române de Microbiologie.
„Din păcate, în România există o tradiţie în administrarea la scară largă a antibioticelor. Spre exemplu, de multe ori, românii tratează infecţiile virale din sezonul rece cu antibiotice pe care le procură fără prescripţie medicală, în ciuda legislaţiei care interzice eliberarea acestora fără reţetă. Luate inutil sau incorect, antibioticele duc la dezvoltarea rezistenţei bacteriilor, ceea ce înseamnă că organismul nostru devine din ce în ce mai vulnerabil la infecţii produse de bacteriile multirezistente. Astfel, în timp ce rezistenţa la antibiotice creşte, scade numărul celor eficiente şi este posibil să ajungem în situaţia în care nu vom mai putea trata diferite boli care ne pot pune în pericol chiar viaţa”, a declarat conf. dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie. „O altă problemă cu care ne confruntăm ţine şi de unii medici, care prescriu antibiotice fără o diagnosticare completă a pacientului. Practic, prescrierea antibioticelor ar trebui făcută doar după identificarea bacteriei patogene şi în majoritatea cazurilor pe baza antibiogramei, iar stabilirea planului terapeutic corect este, de asemenea, extrem de importantă”, a mai precizat conf. dr. Alexandru Rafila. Un comunicat publicat de Comisia Europeană, cu câteva zile înainte de marcarea, pe 18 noiembrie, a Zilei europene a informării despre antibiotice, arată că s-a redus utilizarea de antibiotice de către oameni şi, de asemenea, a crescut gradul de conştientizare de către opinia publică a faptului că antibioticele nu distrug viruşii. Potrivit Agerpres, această ştire bună este umbrită totuşi de datele publicate în paralel de ECDC, care arată o proliferare în Europa a bacteriilor Gram-negative rezistente la multiple medicamente, care au devenit, de asemenea, rezistente la carbapeneme – antibiotice de ultimă generaţie folosite pentru tratarea infecţiilor asociate asistenţei medicale.
Prin urmare, Comisia Europeană îşi intensifică lupta împotriva rezistenţei la antimicrobiene (RAM) prin finanţarea a 15 proiecte de cercetare noi şi prin norme de armonizare privind colectarea datelor referitoare la RAM cu privire la animale şi alimente. „Sunt profund îngrijorat de faptul că antibioticele, care ne-au permis să tratăm infecţii bacteriene ce se soldau anterior cu moartea şi care salvează multe vieţi, devin în prezent din ce în ce mai puţin eficace”’, a declarat comisarul european pentru sănătate, Tonio Borg.
Bună ziua.
Îmi place foarte mult ziarul, sunt impresionată, mult succes în continuare.
Cu privire la această stire, consider si eu că este real faptul că de ceva vrem (ani) antibioticele nu mai distrug viruşii care au devenit rezistenti chiar si la antibioticele de ultimă generatie.
Mulţumesc de aprecieri, Cristina. Zic să ne-auzim şi pe facebook! Aştept cererea de prietenie sau o să-ţi cer chiar eu să fiu în lista ta de prieteni.