Cursurile de pregătire profesională umplu conturile „băieţilor deştepţi”

Distribuie articolul:

* POSDRU continuă să fie izvorul nesecat al banilor publici cheltuiţi în numele persoanelor (de)favorizate. Criteriile de performanţă în administraţia locală europeană impun instruirea unui număr cât mai mare de cadre din administraţia publică locală. Nici cei din mediul de afaceri n-au scăpat de obligativitatea de a se perfecţiona la locul de muncă.    

 Astfel, conform Codului Muncii, şi angajatorii din mediul privat au obligaţia de a asigura participarea tuturor salariaţilor la programe de formare profesională cel puţin o dată la 2 ani dacă au minim 21 de salariaţi si, respectiv, cel puţin o dată la 3 ani, dacă au sub 21 de salariaţi, cheltuielile aferente fiind suportate de către angajatori. Formarea profesionala a salariatilor se poate realiza prin mai multe forme: participare la cursuri organizate de catre compania angajatoare sau de către diferiţi furnizorii de servicii de profil, stagii de practică, ucenicie la locul de muncă, etc.Şi dacă oneroasa practică prin care instituţiile statului cheltuiesc bani publici pentru aşa-zise cursuri de pregătire profesională a birocraţilor ne mâhneşte pe toţi, practica obligativităţii participării salariaţilor firmelor particulare la tot felul de cursuri (practică instituită cu ajutorul „Organelor” de control, precum ITM, de exemplu!) îi indignează, mai ales pe patroni! Şi-asta, deoarece unii dintre managerii firmelor chiar ştiu că, în fapt, de pe urma organizării acelor cursuri nu câştigă decât „băieţii deştepţi” de prin instituţiile statului. „Băieţi dă băieţi cu firmă pe Internet ” care, chipurile, sunt atestaţi să organizeze şi să desfăşoare acele cursuri, fără de care, chipurile, patronii n-ar şti să fie antreprenori, iar salariaţii lor n-ar fi meseriaşi, aşa cum prevăd, cică, Normele europene, bla, bla, bla. Mai trebuie să vă spun eu că în realitate aşa-zişii profesori sunt „vai de steaua lor”, iar cursurile alea se rezumă la teorie cuprinsă în multă maculatură (broşuri şi pliante şi tot felul de tipărituri) comercializată de către firmele rudelor aşa-zişilor profesori? Nu, căci despre POSDRU şi-a lui folosire întru îndestularea conturilor foştilor şi actualilor directori – cu toate rudelor şi „pilele” lor! – v-am tot spus! Azi vă mai spun doar că nu puţini sunt patronii  care consideră că acele cursuri nu-s mai benefice ca o apă de ploaie picată pe un teren îmbibat… 

             CCIA Ialomiţa, ajutată să câştige bani…

Cu ceva timp în urmă vă aduceam la cunoştinţă faptul că domnul Stanca – venerabilul director al Camerei de Comerţ Ialomiţa – a cheltuit vreo 370 de miliarde de lei vechi (bani, nu glumă!) pentru nişte cursuri care, prin târg, sunt considerate de-a dreptul inoportune dacă e să ne gândim numai la faptul că de astfel de pregătire se mai ocupă şi AJOFM, şi DGASPC, şi Consiliul Judeţean, şi Camera de Comerţ. Prefectura, şi Inspectoratul Şcolar şi, desigur, multe alte instituţii ale statului, multe dintre instituţiile enumerate putând oricând să apeleze chiar la serviciile Camerei de Comerţ! Deci, domnul Stanca a cheltuit acest maldăr de bani. Şi mai vrea! Spun asta după ce-am aflat ( „pe surse”, căci domnul Stanca „nu are texte” şi cu ziarul Ştirea!) că aproape 230 de manageri de IMM-uri au participat la alte cursuri organizate de Camera de Comerţ Ialomiţa. Proiectul în baza căruia au fost accesate fondurile provenind din bugetul UE este unul de anvergură, în el regăsindu-se vrei 7 (şapte) parteneri – printre care şi Ialomiţa, se-nţelege! – şi are o valoare totală de 18,9 milioane de lei, din care 500.000 au fost „păpaţi” de către CCIA Ialomiţa. Domnul Stanca şi, desigur, cei ce prea(a)măresc oportunitatea şi calitatea implementării proiectelor se laudă în presa (a)servită – prin plata articolelor pozitive – că  a depus alte două proiecte. Unul care vizează recalificarea şomerilor, iar celălalt care presupune incluziunea socială a grupurilor defavorizate, ţiganii fiind şi de data aceasta „favoriţii”… Aşadar, domnul Nicolae Stanca are în planul propriu de afaceri, cursuri menite să dezvolte abilităţile antreprenoriale prin programe de formare şi servicii de coaching”…Coaching-ul este, cică, descoperirea şi punerea în valoare a unei calităţi care a atins sau poate atinge excelenţa…Ce instituţii au apelat la serviciile CCIA Ialomiţa, dacă s-au suprapus, cumva, cheltuielile, sigur că ne interesează, dar cine credeţi că e dispus să răspundă tuturor întrebărilor cârcotaşe? Mai ales în cazul în care Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Ialomiţa ne poate trimite la plimbare, pe motiv că este ONG şi, deci, are alt „regim” în ceea ce priveşte obligativitatea de răspunde…Asta nu înseamnă că noi nu ne vom strădui să umplem golurile lipsă în acest pazzle înfăţişând maldărul de bani cheltuiţi pe joaca de-a perfecţionarea pregătirii progesionale…

IONICA GHINEA 


Distribuie articolul:

2 thoughts on “Cursurile de pregătire profesională umplu conturile „băieţilor deştepţi”

  1. Io p’ ăsta din poză…îl ţin minte că umbla la costum….sau pantaloni de stofă, dar era încălţat cu teneşi chinezeşti…sau adidaşi))Din cauza acestei nepotriviri vestimentare…l-am votat pe Dinu preşedinte la cooperaţie…în vrăjeala aia de şedinţă de la Casa de Cultură))) Camerele astea de comerţ,industrii şi agricultură…se aseamănă cu bordelul sovietic….stau bine cu organizarea şi încasarea biştarilor…membrilor asociaţi..le oferă apă cu lămâie, adică o ….de saloane şi expoziţii, cursuri şi alte vrăjeli)) Binenţeles că securismul şi politicul coordonează instituţiile astea..altfel, o lepră ca Vlasov…zbura demult!!Dar de politrucii pcr şi securiştii ordinari…o să scăpăm prin ieşiri naturale din sistem))Io le doresc ieşiri ..gen Pleşiţă))

  2. @Dănuţ. Stanca a fost scos în şuturi, la propriu, din biroul UJECOOP, unde era preşedinte pus de Glodeanu. La tupeul lui, acum se laudă peste tot, dar cine-l mai ascultă?!, „ce-i făceam eu lu’ Glodeanu!”. Pantofii, vă spun eu! Ştiu oameni ca Radu Zamfirescu, Cornel Roşu şi alţi răzvrătiţi ai vremii care ar fi fost în stare să-l linşeze, de n-ar fi fost un foarte bun atlet. Dar, mafiotul ăsta, cum credeţi că ar fi reuşit să construiască trei vile, una mai mare decât alta?! Pe lângă viloiul din Slobozia de pe Viilor, mai are două la Bragadiru, aşa pentru liniştea bătrâneţilor sale. Şi când te gândeşti că acest cameleon a reuşit indiferent de putere, nu poţi decât să constaţi cât poate fi de pupincurist. În rest… nu e vina lui, ci a celor care-l susţin de atâţia amar de ani în fruntea acestei aşa-zise ong. Bravo lui şi cumnăţelului Ciupercă!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *