Frăsuială mare pe plan local. Fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, în prezent încarcerat în Penitenciarul Rahova, va fi mutat, săptămâna viitoare, la Penitenciarul Slobozia. Radu Mazăre execută în prezent o pedeapsă de 9 ani de închisoare în celebrul dosar al retrocedărilor fictive al terenurilor situate pe faleza din Constanţa. Avocata sa, Lizeta Haralambie, a precizat că Mazăre a făcut această cerere pentru a fi mai aproape de familie, penitenciarul de la Slobozia fiind cel mai apropiat de Constanța, dintre cele cu regim închis. Haralambie a explicat că cererea a fost depusă în ianuarie, pentru ca familia lui Radu Mazăre să petreacă mai puţin timp pe drum, pentru a-l vizita.
Recapitulare
Dosarul „Retrocedărilor” a fost trimis în judecată în 28 octombrie 2008 și, după 10 ani de tergiversări, a devenit cel mai vechi dosar de corupție din instanțele românești. Prejudiciul calculat de DNA este de 114 milioane de euro. Procurorii DNA au arătat că, prin manevre ilegale, au fost restituite porţiuni de plajă şi faleză care, potrivit Constituţiei şi legilor în vigoare, fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice, „adică nu pot ajunge sub nicio formă în proprietatea vreunei persoane fizice sau juridice.” Astfel, Radu Mazăre a fost condamnat la 9 ani de închisoare cu executare, Nicuşor Constantinescu – 5 ani de închisoare, Cristi Borcea – 5 ani, Dragoş Săvulescu – 5 ani şi jumătate, notarul Aurel Jean Andrei (soţul judecătoarei Laura Andrei, fosta şefă a Tribunalului Bucureşti) – 2 ani cu suspendare.
Slobozia pe harta influenţei lui Mazăre ?
Acesta mai este cercetat şi într-un alt dosar care ar putea avea legătură indirectă cu Slobozia, graţie faptului că operatorul de salubritate Polaris îşi face „mendrele” şi pe meleagurile municipiului reşedinţă de judeţ. Procurorii îl acuză pe fostul primar de la malul mării de faptul că, în perioada 2008-2014, cu ajutorul unui alt inculpat în acest dosar, pe numele lui Strutinsky, a primit de la firma Polaris M Holding, al cărei asociat şi administrator era Eduard Martin, peste şapte milioane de euro, pentru că a asigurat acesteia câştigarea unei licitaţii organizate de Primăria Constanţa pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a oraşului pentru o perioadă de 25 de ani, ulterior fiind încheiat şi un act adiţional prin care valoarea contractului a fost majorată nejustificat cu zece milioane de lei.
Sigur că la noi în Ialomiţa, procurorii din vremea la care se semna contractul dintre Primăria Slobozia şi firma Polaris M Holding aveau altă treabă, fiind ei înşişi cercetaţi şi încarceraţi pentru luare de mită, într-un alt dosar celebru pe plan local. Dar totuşi, nu putem să nu ne întrebăm dacă nu cumva modul de operare al firmei Polaris a fost identic în toate localităţile în care îşi desfăşoară activitatea. Până la un nou dosar penal în ceea ce priveşte „socotelile” de pe plan local al oamenilor politici ialomiţeni şi nu numai, nu putem decât să-i urăm celebrului primar plin de exhibiţionism, şedere plăcută şi la cât mai mulţi ani petrecuţi la penitenciarul din Slobozia, El Comandante!