Programul „cornul şi laptele” în Ialomiţa

Distribuie articolul:

Programul guvernamental prin care se oferă celebrul corn şi laptele subvenţionat de Uniunea Europeana via Bugetul de Stat al României este de ani de zile în atenţia presei atât la nivel central cât şi local. Mulţi dintre jurnalişti dar şi unii dintre beneficiarii acestui program printre care se numără preşcolarii, şcolarii şi elevii de gimanziu, îl numesc „învechit” şi refuză sistematic pachetele zilnice pe care şcoala unde învaţă le pune la dispoziţie. De partea cealaltă autorităţile locale şi judeţene spun că aceia care au responsabilităţi în acest sector îşi fac treaba şi schimbarea sau stoparea acestui program trebuie decisă la nivel central.

CJI spune că Ialomiţa este în grafic

La nivelul Consiliului Judeţean Ialomiţa, autoritate publică ce are atribuţii clare în programul „cornul şi laptele” care se desfăşoară pe raza judeţului, vicepreşedintele CJI Gae Ionel este cel care răspunde direct pentru buna desfăşurare a acestui program la nivelul judeţului. Acesta a afirmat în cadrul interviului acordat redacţiei Ştirea faptul că judeţul Ialomiţa este printre puţinele judeţe care au derulat încă de la începutul anului şcolar acest program. Deşi în anii trecuţi au existat întârzieri în organizarea licitaţiilor şi semnarea contractelor pentru livrarea acestor produse către şcolile ialomiţene, acesta spune că problema a fost rezolvată prin îmbunătăţirea experienţei personalului din administraţia publică judeţeană. „Valoarea totală pentru lapte pe tot anul şcolar 2018-2019 este de 1.845.807 lei. Această sumă se recuperează din bani europeni prin APIA care periodic efectuează anumite controale. Pentru produsele de panificaţie, pentru că nu avem numai corn ci avem şi biscuiţi şi batoane care se distribuie alternativ suma totală este de 1.589.271 lei” a precizat acesta întrebat fiind despre sumele alocate pentru acest proiect la nivel judeţean. Trebuie menţionat faptul că pentru anul 2018-2019 la nivel judeţean cele 3,43 milioane lei au fost alocaţi pentru un număr de 26.841 de elevi beneficiari ai acestor produse alimentare.

Program pilot la Căzăneşti

Este de notorietate faptul că în ciuda insistenţelor Guvernului de a include toţi elevii în acest program fie că au sau nu nevoie sau dorinţa de a participa la acesta reprezintă o gândire limitată. Nu există momentan o statistică publică în ceea ce priveşte procentele de elevi ialomiţeni care au cu adevărat nevoie de aceste produse şi cât la sută dintre produse ajung la gunoi sau ajung să fie masa animalelor de companie. Cu siguranţă în mediul rural există o pondere mai mare a celor care consumă aceste alimente iar majoritatea copiilor din mediul urban pur şi simplu „aruncă banii pe fereastră”. Vicepreşedintele CJI Gae Ionel întrebat fiind dacă la nivelul judeţului s-a găsit o altă soluţie mai atractivă pentru elevi, acesta a amintit printre altele şi programul pilot de la Căzăneşti, acolo unde elevii ar trebui să primească zilnic o masă caldă în sistem catering. Chiar dacă nu ştie până la acest moment dacă a avut loc semnarea contractului pentru anul şcolar 2018-2019 în localitatea Căzăneşti, acesta a spus că anul trecut Liceul Pedagogic „Matei Basarab” din Slobozia a făcut parte din programul pilot în care toţi elevii claselor I-VIII au primit o masă caldă zilnic şi crede că proiectul a avut un succes oarecum limitat. „Dacă s-ar fi hotărât la nivel naţional să nu se mai aplice programul cu lapte şi produse din panificaţie şi să introducem acest proiect cu o masă caldă pe zi probabil că acest program ar fi fost mult mai agreat de copii” a spus acesta.

 Victor Ghinea


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *