Primăria Slobozia acuzată de nereguli grave în licitaţii

Distribuie articolul:

În cadrul conferinţei de presă din data de 21 noiembrie preşedintele PNL Ialomiţa – Gheorghe Tinel a acuzat public primarul Adrian Mocioniu şi Primăria Slobozia de negeruli grave în ceea ce priveşte licitaţia publică aferentă proiectului de modernizare a iluminatului public local.

Scurtă recapitulare

Aşa cum scriam şi în paginile ziarului Ştirea de la sfârşitul lunii octombrie, primarul Adrian Mocioniu a propus consilierilor locali iar aceştia au votat „ca oile” un proiect prin care Slobozia avea să beneficieze de iluminat public modern finanţat cu fonduri europene nerambursabile în valoare totală de 33,86 miliarde de lei sau aproximativ 730 mii euro. Mai trebuie menţionat faptul că potrivit Studiului de Fezabilitate întocmit de societatea comercială Global Tech Xpert S.R.L., prin proiectul pe care consilierii locali l-au aprobat, municipiul Slobozia urmează să achiziţioneze şi să monteze conform documentelor 415 de aparate de iluminat împreună cu tot atâtea coliere de prindere pentru stâlpii existenţi. Nu toate străzile din municipiul Slobozia vor beneficia însă de aceste modernizări, ci doar 6 bulevarde şi/sau străzi mai importante în opinia administraţiei publice locale, iar perioada în care municipalitatea promite să realizeze investiţia cu pricina este 13-14 luni de la data semnării contractului de lucrări.

De actualitate

Potrivit ultimelor informaţii aduse în atenţia opiniei publice de către deputatul liberal Gheorghe Tinel, proiectul respectiv nu se va mai realiza prea curând. Cauzele invocate de primarul social-democrat Adrian Mocioniu fiind lipsa banilor, bani pe care Ministerul Dezvoltării Regionale nu i-ar fi prevăzut în bugetul pe anul 2018. „Aţi auzit cu surle şi trâmbiţe ca va fi iluminat municipiul Slobozia şi dintr-o dată s-a dezumflat şi au rămas decât şase străzi. Domnule primar al municipiului Slobozia Adrian Mocioniu să ne spuneţi şi nouă public, pentru că este vorba de bani publici, câte firme s-au înscris la procedura de licitaţie pe SEAP din luna aprilie care prevedea întocmirea studiului de fezabilitate pentru întregul oraş Slobozia, nu pentru şase străzi şi care avea termen de finalizare a licitaţiei 30 august 2018. Sunt întrebări publice domnule Mocioniu şi am rugămintea să vă consultaţi cu celălalt Memist expert în absorbţia fondurilor europene, poate vă dă şi soluţia cum să faceţi publice toate documentele solicitate”. Printre documentele solicitate pentru a se face publice, deputatul Gheorghe Tinel a mai solicitat şi caietul de sarcini, fişa de date a licitaţiei, tema de proiectare, hotărârea Consiliului Local Slobozia pentru întocmirea studiului de fezabilitate şi referatul pentru achiziţie aşa cum a fost el supus aprobării în Consiliul Local.

Care sunt motivele acestei solicitări?

Toate aceste solicitări potrivit preşedintelui PNL Ialomiţa vin ca urmare a discrepanţelor din documentele semnate de primarul Mocioniu. Un exemplu oferit în cadrul conferinţei de presă este cel potrivit căruia contractul pentru această lucrare s-a semnat în data de 20 iulie 2018 deşi data limită pentru depunerea ofertelor în platforma Sistemului Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) o lună mai târziu, mai exact 30 august 2018. „S-a făcut altă licitaţie în paralel? Dacă aţi postat licitaţia în luna aprilie şi aţi dat termen 30 august, în 20 iulie cu cine aţi semnat domnule primar Mocioniu? Este vreo şmecherie la mijloc? Se drenează banii în altă parte? Din cauza asta nu se dezvoltă Slobozia! Poţi să torni bani publici cu găleata aici, ei se canalizează pe circuite ştiute doar de Mocioniu şi de Moraru” a spus acesta. Deputatul liberal a mai afirmat faptul că are informaţii potrivit cărora Studiul de Fezabilitate este semnat numai de două persoane care nu sunt nici arhitecţi nici manageri de proiect ceea ce ar anula veridicitatea acestei licitaţii pentru că nu respectă caietul de sarcini întocmit de Primăria Slobozia. Totodată acesta a făcut încă un apel către primarul Mocioniu şi către oamenii responsabili din cadrul primăriei să clarifice aceste aspecte extrem de sensibile fiind vorba de o posibilă încălcare a legii şi implicit întocmirea unor dosare penale de către organele abilitate în cazul în care aceste nereguli se dovedesc adevărate.

 Victor Ghinea


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *