Primarul Stoica şi Piaţa Revoluţiei, de … peste 500 de miliarde de lei vechi

Distribuie articolul:

Ce dacă pentru apa pe care n-o avem potabilă de 4 (patru) ani, nu numai că s-au cheltuit tot sute de miliarde de lei, dar nici măcar nu răspunde nimeni, nici măcar nu ni se spune o proximă dată de la care cetăţenii nu vor mai plăti dublu consumul de apă (ne)potabilă… Ce dacă voturile sunt la noi, atâta timp cât, iată alţi şi alţi banii sunt pe mâna lui, a lor, a politicienilor…

Aţi auzit, desigur, că începând din chiar acest an, Primăria municipiului Slobozia intră în forţă în acţiunea de „Reabilitare funcţională a Pieţei Revoluţiei din municipiul Slobozia”. Cât de oportună este această lucrare, mă întrebaţi? Nu prea este, în an de criză, dar dacă tot a putut fi accesat acest proiect care se susţine din bani provenind din fonduri UE, de ce nu? Ei bine, în data de 21 august 2013, printr-un anunţ public postat, cică, la vedere, anunţ care rămâne în analele UAT Slobozia, înregistrat la nr. 145904, cei care vor să conlucreze cu primarul Stoica şi subordonaţii lui, sunt invitaţi să depună oferte. Valoarea estimată a contractului este de fix 40 089 056 lei, fără TVA. Asta dacă nu intervin, pe parcursul derulării lucrărilor, binecunoscutele şi controversatele Acte adiţionale la Contractul în care se stipulează că acolo se vor realiza :

– amenajări pentru protecţia mediului: 102.680 lei, fără TVA;

– cheltuieli pentru asigurarea utilităţilor necesare obiectivului: 2.957.260 lei;

– construcţii si instalaţii: 31.973.900 lei;

– dotări de specialitate: 654.700 lei;

– organizare de şantier: 1.002.220 lei;

– diverse si neprevăzute: 3.398.296 lei.

* Demn de reţinut este acest cuantumul de 3.398.296 lei aferent „cheltuielilor de diverse şi neprevăzute” cică reprezintă un procent de 9,27 % din valoarea cheltuielilor pentru investiţia de bază, respectiv 36.690.760 lei. Şi, de asemenea, că toate aceste cheltuieli „desfăşurate” sunt valori fără TVA. Adică, suma plătită pentru materiale şi pentru manoperă sau „mâna de lucru” cum i se mai spune.  

După ce-am citit prezentarea succintă a lucrărilor ce se vor executa acolo, mi s-a părut cel puţin caraghios schepsisul cuprinderii acestor lucrări ce se realizează fix în „buricul târgului” în fraze generale precum : „Lucrări de construcţii, de fundaţie şi de îmbrăcare a autostrăzilor şi a drumurilor; lucrări de arhitectură peisagistică; lucrări de construcţii de parcări subterane; lucrări de instalaţii pentru clădiri; lucrări de instalaţii de apă şi canalizare si de conducte de evacuare…”. Sigur că am înţeles că aşa-i clasificare CPV,  vocabularul comun privind achiziţiile, bla, bla, bla. Asta însă nu înseamnă că nu pot fi de părere că putea fi eliminată sau adaptată fraza cu „îmbrăcare a autostrăzilor”!

 Capacitatea tehnică se cam plimbă de la un „potent” la altul….  

De ani de zile, noi, cei care suntem cu ochii pe lucră(tu)rile primarilor şi cele ale directorilor altor  instituţii ale statului, am văzut că-s supărător de dese „permutările şi aranjamentele” utilajelor, echipamentelor, sculelor şi dispozitivelor necesare executării uneia sau alteia dintre investiţiile (de)săvârşite cu bani publici. Sigur, în scripte, de fiecare dată se precizează că ofertanţii trebuie să prezinte o declaraţie – „pe propria răspundere” – referitoare la utilajele, instalaţiile, echipamentele tehnice de care dispune operatorul economic pentru îndeplinirea corespunzătoare a contractului de lucrări, iar în cazul unei asocieri, în cazul în care echipamentele, utilajele, instalaţiile sau laboratoarele nu se află în proprietatea ofertantului se vor da detalii cu privire la modalitatea în care ofertantul dispune de ele pe întreaga perioada de derulare a contractului. Dar, cine crede că nu-s „mână-n mână” cei câţiva oameni de afaceri care s-au abonat la banii statului şi care „operează” pe rând „chiuretând” bugetul local, judeţean, naţional, european? Şi cine din conducerea primăriei credeţi că e dispus să prezinte, pentru fiecare ofertant, lista lucrărilor executate în ultimii 5 ani, listă care se cere depusă la dosarul cauzei, indiferent dacă e o cauză din start pierdută („prietenii ştiu de ce”), căci „mersul pe mâna moartă” este un sport naţional, atunci când vine vorba despre aţa-zisele licitaţii publice…

         Lucră(tu)ri noi, cam aceiaşi…„băieţi deştepţi”

Persoanele cu funcţie de decizie din cadrul autorităţii contractante în ceea ce priveşte organizarea, derularea şi finalizarea procedurii de atribuire sunt: Alexandru Stoica -primar, Valentin Bacanu – viceprimar, Cezar Zamfir – viceprimar, Agripina-Gabriela Costea- secretar municipiu, Adrian Trifan – director executiv al Direcţiei economice din cadrul Primăriei municipiului Slobozia. Alături de mai-sus amintiţii decidenţi, şi membrii Comisiei de evaluare (formată din alţi directori şi, desigur, din consilieri locali) vor fi – sau aşa ar trebui să fie! – cei care încă de pe-acum trebuie să se pregătească să răspundă pentru toate „matrapazlâcurile” care, nu mă îndoiesc, se vor petrece şi pe-acest şantier de talie municipală. Cine sunt ei? Sunt cam aceiaşi „băieţi deştepţi” ai administraţiei publice locale, pe care vi-i prezentăm (unii, cică, ar trebui ca încă de pe-acum să-i dăm în grija procurorilor de la Curtea de Conturi, dar, desigur, noi mai avem răbdare…) cu nume şi prenume: Hamza Eugenia; Iorga Drăguţa; Mihai Cătălina; Valentin Tudoran; Ambrus Alexandru; Beciu Elisabeta, Brânză Sorin, Chiru Ion, Constantinescu Emil, Conescu Andreea, Dacici Mirela, Ion Marian, Ioniţă Gabriel, Manea Gigi, Muşat Gabriel, Nedelcu Dănuţ, Nuţă Gheorghe, Olaru Vasile, Radu Paros-Mihăiţă, Răileanu Ionuţ; Sava Ştefan, Teculescu Petru-Mădălin, Tron Andrei, Vasile Cornel.

IONICA GHINEA


Distribuie articolul:

5 thoughts on “Primarul Stoica şi Piaţa Revoluţiei, de … peste 500 de miliarde de lei vechi

  1. Asta ne/le mai lipsea, parcari subterane! N-au unde sa-si ascunda BMW-urile.O sa,,admiram” cu resemnare si tristete, molozul din centrul municipiului cum deja ne-am obisnuit cu cel de la Gara Slobozia, care atunci cand se va finaliza se va ,,desfiinta” CFR-ul (…). Ce mi-as dori sa-i ,,desfiintam” si pe acesti decidenti care aproape ne maninca sufletele!

  2. Este disperare pentu a recupera banisorii dati in campanie ca afost scumpa rau . Sant in stare sa faca si partii de ski . Spomsorii se pregatesc de ultimele tunuri si au cam inceput sa maraie ,ca miroase rau a DNA si a faliment in zona . Au ras cam tot ce se mai putea in judet si cu atata saracie si somaj , aerul nu prea le prieste !!! Mai rau de vietuitoarele acestor meleaguri ca platesc si v-or plati si copiii si nepotii ce au furat criminalii astia de 23 de ani.

  3. ba da :destepti:( prosti ) sunteti ba voi chiar credeti ca noi va credem ce afirmati e de risul curcilor voi care va dati de ceasul morti voi i-ati votat de la mic la mare in acest judet a fost si va ramine rosu galbejiti sunt cersetori de functii si viitori anchetati de D N A ca se arunca ca musca-n lapte toti sa arate el ce poate dar ne cunoscind legile cad in belea si roscoviti se amuza

  4. STOICA da un individ dus de nas de NEDELCU DANUT si de VASILE CORNEL personaje care se auto intituleaza ca fiind persoane nambar unu in P S D , si care ar trebui sa stea la rece.ca numai pe interes sunt vezi spagile celui de la mediu .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *