Primărița de la Sfântu Gheorghe a fost declarată incompatibilă, dar cine o dă jos ?!

* Într-un comunicat de presă remis de Prefectura Ialomița către Ziarul Știrea, se arată că, deși primărița comunei Sfântu Gheorghe a fost declarată de ANI ca aflându-se într-o stare incompatibilitate, nimeni nu știe dacă aceasta poate sau nu să fie înlăturată din funcție, și mai ales cine ar trebui să facă asta.

Ca urmare a verificării conform procedurilor Agenției Naționale de Integritate (ANI), s-a constatat că în perioada 11.09.2009 – 19.03.2011, afla dna. Gomes Tudorache Iuliana Livia s-a aflat în stare de incompatibilitate potrivit regimului juridic al incompatibilităților, deținând simultan funcția de primar al comunei Sfântu Gheorghe, județul Ialomița, precum și a funcției de administrator al S.C. ROMGAL INVEST S.R.L., nr. de ordine la ORC J21/614/2007, faptă care constituie temei pentru eliberarea din funcție ori, după caz, constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementărilor aplicabile demnității și funcției respective. La data de 05.05.2012, în conformitate cu prevederile art. 26, alin. 1, lit. i, ANI a comunicat Instituției Prefectului – Județul Ialomița Raportul de evaluare nr. 24595/G/II/03.05.2012, solicitând efectuarea procedurilor legale. În urma acestuia, Instituția Prefectului – Județul Ialomița a solicitat ANI un punct de vedere cu privire la aplicarea sancţiunii de interzicere a ocupării funcţiei eligibile de primar, care nu se regăseşte în competenţele legale ale prefectului. Ca răspuns la această solicitare, ANI a menționat că Raportul de evaluare nr. 24595/G/II/03.05.2012 a rămas definitiv prin Decizia nr. 1393/19.03.2014 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, urmând a fi declanșate procedurile disciplinare, în conformitate cu dispozițiile legale aplicabile. Referitor la imposibilitatea aplicării sancțiunii de către prefect întrucât au trecut trei ani de la încetarea cauzei de incompatibilitate, se precizează că termenul de prescripție a aplicării sancțiunii a fost întrerupt deoarece raportul de evaluare a fost contestat de către dna. Gomes Tudorache Iulia Livia la instanța de judecată. Urmare a rămânerii definitive a raportului de evaluare prin decizia sus-menționată, un nou termen de prescripție a început să curgă de la data de 19.03.2014. Instituția Prefectului – Județul Ialomița a menționat că nu poate aplica o astfel de sancțiune prin emiterea ordinului de încetare a mandatului dnei. Gomes Tudorache Iuliana Livia, deoarece ar contraveni prevederilor art. 26, alin. 3, teza a II-a a Legii nr. 176/2010: ”în cazul în care starea de incompatibilitate a încetat înainte de sesizarea Agenției, sancțiunea disciplinară poate fi aplicată în termen de trei ani de la încetarea cauzei de incompatibilitate”. ”, se arată în comunicatul de presă.

Distribuie dacă ți-a plăcut:

4 thoughts on “Primărița de la Sfântu Gheorghe a fost declarată incompatibilă, dar cine o dă jos ?!

 1. Dancyiunea disciplinara poate fi aplicata in clipa de fata, deoarece incompatibila gomes a facut contestatie. Asadar, propun aplicarea LEGII, prin amendarea grabnica a prefectului gigi muschi, la randul sau sotul unei persoane tare calcatoare de lege! Ca sa vedeti cum se leaga lucrurile…

 2. Legea 393/2014 privind statutul aleilor locali actualizata:
  art.15
  (2) Calitatea de primar inceteaza, de drept, inainte de expirarea duratei normale a mandatului, in urmatoarele cazuri:
  lit.b) incombatibilitate.
  Art. 16. – (1) In toate cazurile de incetare inainte de termen a mandatului de primar, prefectul emite un ordin prin care constata incetarea mandatului primarului.

  (2) Ordinul va avea la baza un referat semnat de secretarul comunei sau al orasului, precum si actele din care rezulta motivul legal de incetare a mandatului.

 3. Scuze. Este Legea 393/2004 nu 2014.
  Asa ca, domnule prefect la treaba.
  Ideea este ca stiu foarte bine si cei din prefectura toate acestea insa nu le convine celor de la PSD sa piarda primaria in favoarea lui Tecu.

 4. legi interpretabile, oameni pusi sa le puna in practica ce raspund doar la comenzi de partid, o situatie aproap fara speranta. e timpul sa luam atitudine. intra pe comisarul.ro si afla mai multe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *