Primăria Ţăndărei – salarii „nesimţite”, lucrări începute şi neterminate, promisiuni deşarte!

Distribuie articolul:

  • În cei 28 de ani de domnie a PSD, localitatea a înregistrat nu numai un regres economic, ci chiar şi demografic, prin plecarea „la produs” a multor cetăţeni, dar şi din cauza incapacităţii administraţiei publice locale de a cheltui mai mult pe dezvoltare şi nu foarte mult pe salarizare.TANDAREI 3

Salariile nu sunt „după buget…”

Şi măcar dacă salarizarea ar fi motivată prin eficienţa la locul de muncă al birocraţilor! Din păcate, perpetuarea apucăturilor generic definite ca fiind de tip PCR (Pile, Cunoştinţe, Relaţii) a făcut ca bugetul Consiliului Local al oraşului să fie cheltuit mai mult pentru plata salariilor şi din ce în ce mai puţin pentru dezideratele generic denumite ca fiind „obiective de investiţii” cu care PSD a câştigat, dar care nu s-au materializat decât într-un ruşinos procent! În facsimilurile ce însoţesc acest articol de presă, am încercat o evidenţiere a cheltuielilor, din care cele cu salarizarea. Comparaţi aceste  salarii bugetofage pe care şi le-au aprobat birocraţii subordonaţi UAT, cu salariile şi pensiile celor care nu lucrează în Primărie! Aşa-i că şi dumneavoastră vi se par a fi de-a dreptul „nesimţite” ? Multora dintre cetăţeni le este cunoscutTandarei a faptul că B.V.Ch constituit la nivelul oricărei instituţii are drept filon banii proveniţi din încasările impozitelor şi a taxelor pe care le au de plătit atât firmele aflate pe raza localităţii, cât şi cetăţenii respectivei localităţi. Multora dintre cetăţeni le este cunoscut şi faptul că, în cazul în care bugetul unei localităţi nu este acoperitor pentru cele necesare funcţionării, o parte din cheltuieli se susţin în plată din banii alocaţi „pe ruta” Minister – Consiliul Judeţean – Primărie. Nu ştim câţi dintre cetăţenii localităţilor ialomiţene înţeleg cât de mari sunt cheltuielile, dacă le raportăm la veniturile pe care UAT le adună de la contribuabili. Ştim însă că orăşelul Ţăndărei nu poate să fie un exemplu de bune practici, nici în ceea ce priveşte colectarea birurilor! Tandarei bSpunem asta având în vedere că pentru acest an, Primăria Ţăndărei are de cheltuit un buget în sumă totală de 19.238.000 lei. Adică peste 190 de MILIARDE de lei vechi. Pe ce se duc banii aceştia? Pe aşa-numitele „cheltuieli de personal”, desigur! Şi, desigur, pe cheltuielile cu ASISTENŢA SOCIALĂ şi funcţionarea instituţiilor publice aflate-n subordinea  Primăriei, aşa cum sunt Şcolile, Căminul Cultuiral şi Biblioteca.

Lucră(tu)ri …

Ce şi-au propus să facă din aceşti bani primăriţa, viceprimarul şi consilierii locali? Păi, conform HCL emisă luna trecută în şedinţa ordinară a Consiliului local, Hotărâre în care apare şi LISTA DE INVESTIŢII semnată de doamna primar Nicoleta Toma, nu puţine lucrări edilitar-gospodăreşti au început cu ani în urmă. Deoarece în listele de investiţii nu este rubrică în care să se consemneze data începerii lucrărilor la obiectivele de investiţie, şi suma de bani cheltuită până ce se aprobă anuala listă, consilierii locali (mai ales cei aflaţi în primul an al primului lor mandat) votează ca… băieţii „jmecheri” care cheltuie bani nemunciţi! Ca absolut toate Primăriile, cea mai pusă pe tapet lucrare edilitar-gospodpărească este cea vizând „ÎNTREŢINERE STRĂZI”. Cum primăria Ţăndărei nu face excepţie, în Lista de investiţii ce urmează a fi bifată la sfârşitul anului 2018, stă scris negru pe alb că au fost prevăzute sume după cum urmează:

  • pentru „Modernizare şi reabilitare drumuri” – 000 lei;
  • pentru „Reparaţii parcare şi amenajare terenTandarei Conturi zona centrală Primărie Str. Bucureşti nr. 190 – peste 164.000 lei;
  • pentru „Întreţinere străzi pietruire pe str. Gării, zona Siloz; Viilor, Aleea Feroviar, Titu Maioerescu, Scriitorilor; Ion Creangă; Propăşirii, Sloboziei; Crizantemelor, Cornului” – 283.000 lei.

Mai reţinem pentru cetăţenii oraşului Ţăndărei că şi actualul primar continuă să pună pe tapet lucrările de „Extindere reţea distribuţie gaze naturale pe str. Ion Creangă; Lalelei; Izvor, Mircea Eliade; Propăşirii, Agricultori; Bălţii; Muncii; Aleea Brăilei; Soarelui, Salcâmului; Bujorului; Liliacului; Lunca; Şoseaua Brăilei nr.206 – 222, Aleea Orhideelor; Venus; Nufărului; Ialomiţei; Spitalului. Pentru această lucrare în forma ei continuată, anul acesta se va (mai) cheltui 630.000 lei. E mult, e puţin, nu ştim căci ar trebui să ştim care-i stadiul lucrării şi să putem compara cu ce s-a cheltuit până la această dată, nu? Aşa cum ar trebui să ştim şi pentru lucrările aflate tot în formă continuată pentru aşa-numita „Reabilitarea sistemului de iluminat stradal” pentru care în acest an s-a stabilit a se cheltui încă 150.000 lei. Ca să nu mai vorbim despre începuta şi neterminata lucrare la Stadionul pe care, conform listei de investiţii, urmează a se amenaja cu gazon sintetic multifuncţional, cheltuindu-se 390.000 de lei. Ca să nu mai vorbim despre „Amenajare loc de joacă pentru copii în zona Dispendsar” care apare în Listă ca fiind pregătit să înghită 400.000 lei. Adică 4 MILIARDE de lei vechi. Sau despre investiţiile de…litera „C”, generic cuprinse la „alte cheltuieli” ocazionate de obiective aşa cum, spre exemplu, este „ Modernizare şi reabilitare străzi oraş Ţăndărei etapa a II-a – PT” care, în acest an va scoate din bugetul local cel puţin 165.000 lei. Şi fiindcă am vorbit despre străzi la care se tot lucrează, cine ştie de când, să vorbim şi despre cele care încep anul acesta, aşa cum este investiţia „ Reabilitare străzi: 1 Decembrie; Gării” pentru care, iniţial, s-a alocat suma de 657.000 lei. Să mai precizăm şi că „cireaşa de pe tort” (sau bomboana pe colivă”?) o reprezintă investiţia „ Extindere Secţia de psihiatrie” la care lucrările continuă şi pentru care în acest an s-au mai alocat 1.000.000 lei, adică 10 MILIARDE de lei vechi. Câţi bani s-au cheltuit, în total, pentru astfel de investiţii ce poartă pecetea „ lucrări în continuare”, sigur că ne gândim să întrebăm şi să dăm de ştire contribuabililor la acest buget al micului oraş!

IONICA GHINEA

 

 

 


Distribuie articolul:

One thought on “Primăria Ţăndărei – salarii „nesimţite”, lucrări începute şi neterminate, promisiuni deşarte!

  1. Salariile nesimtite sunt si la alte consilii locale,nu numai la Tandarei,ci si la primaria Cazanesti,unde primaru are 6800 lei,iar vicele are 5540 lei net ambii alesi locali,iar secretaru ia la 4400 lei net,si consilieri iau cate 900 lei net,domnule Basescu a pastrat un echilibru la alesii locali,dar astia din PSD numai limita,deja primaria Cazanesti,condusa majoritara de 5 consilieri PSD,iar trei din PNL si unul din ALDE iar din PRPE(partida romilor pro europa),nu au niciun lider el demisionand,eu nu stiu de ce acest judey mai poarta culoarea rosie la alegeri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *