Primăria Slobozia desfiinţează două pieţe

Distribuie articolul:

În şedinţa ordinară care s-a întrunit în data de 31 august a.c, Consiliul local al municipiului Slobozia prin intermediul consilierilor locali au votat cu o majoritate covârşitoare proiectul iniţiat de primarul Adrian Mocioniu prin care două din pieţele agroalimentare să fie transformate în hale cu destinaţia spaţii comerciale. Cu zâmbetul până la urechi, consilierii locali PIATA Cuza VodaPSD au votat „frăţeşte” împreună cu cei din PNL.

Modificare pe genunchi

Deşi iniţial proiectul de hotărâre avea să transforme Piaţa Agroalimentară „500 apartamente” şi Piaţa Agroalimentară „Cuza Vodă” în hale agroalimentare cu destinaţie exclusivă pentru comercializarea produselor din acest sector, la iniţiativa consilierului / fostului arhitech-şef al oraşului, stimabilul Sorin Brânză, acestea au fost Piata Cuza dir Mileatransformate în hale care  pot fi închiriate pentru afaceri de orice fel.

Prezentă în sala de şedinţe a Consiliului Local Slobozia, directorul S.C. Servicii Publice  Slobozia S.R.L. – Milea Dorina, cea care conduce firma din subordinea Consiliului Local a declarat pentru ziarul Ştirea faptul că societatea pierde anual peste 300 de milioane de lei vechi, cu fiecare piaţă agroalimentară, din mai multe motive, printre care şi contractele  de închiriere semnate de fostul director Ştefan Costea. Aceasta a mai explicat faptul că prin încheierea respectivelor contracte, bugetul local este prejudiciat masiv din cauza faptului că persoanele fizice sau juridice care au închiriat spaţii în pieţe, în perioada când Costea Ştefan era la conducerea societăţii care administrează aceste spaţii, nu sunt obligaţi la plata utilităţilor: „Acum a venit şi Fiscul şi ne-a lăsat ca măsură refacturarea utilităţilor din 2014 până acum. Dacă vreţi să vă spun o valoare totală (nr. bani de recuperat prin facturarea retroactivă a utilităţilor către chiriaşi), aproximativ 5 miliarde de lei vechi, adică 500 mii lei.”

Referitor la recuperarea acestui prejudiciu, doamna director Milea spune că agenţii economici care încă mai au contract cu societatea pe care o administrează, primesc facturile retroactiv iar cei care nu mai au contracte valaibile sau au părăsit acest domeniu de activitate vor fi acţionaţi în instanţă pentru recuperarea integrală a sumei. Aceasta a mai adăugat şi că pe numele fostului director Costea, a fost depusă o plângere penală care de mai bine de un an de zile aşteaptă să fie analizată de un procuror şi demarată acţiunea în instanţă pentru „greaua moştenire” lăsată în sarcina societăţii comerciale şi a noului ei director. Printre subiectele abordate a fost şi cel referitor la destinaţia pe care o vor avea cele două foste pieţe agroalimentare şi ce se va întâmpla cu micii comercianţi care în prezent îşi desfăşoară activitatea în interiorul acestora în condiţiile în care în piaţa Cuza Vodă magazinul agroalimentar Tsunami Com S.R.L. are închiriată în prezent suprafaţa de 102 mp din cei 350 mp utili ai halei. Directorul S.C. Servicii Publice Slobozia S.R.L. ridică din umeri şi spune că va rămâne la aprecierea Adunării Generale a Acţionarilor adică tot Consiliu Local Slobozia, dacă le va mai permite micilor comercianţi să închirieze spaţii.

Chirii invers proporţionale cu puterea financiară 

Doamna director Milea Dorina a început explicaţia cu precizarea că atât contractele de închiriere pentru magazinul Tsunami cât şi cele pentru cei trei mici comercianţi rămaşi în Piaţa „Cuza Vodă” au fost semnate pe vremea când directorul Costea era la „butoane”. În prezent cei trei comercianţi achită către S.C. Servicii Publice Slobozia S.R.L. suma de 240 lei lunar reprezentând închirierea a câte 3 mp de tarabă în piaţă, reCOSTEA demisiezultând un cost de 80 lei pentru fiecare metru pătrat într-o lună. La o analiză mai atentă descoperim însă că aceeaşi regulă nu  se aplică însă şi în cazul vecinului mai mare şi mai potent financiar. Concret, societatea comercială Tsunami a reuşit cumva să îl convingă pe fostul director Ştefan Costea în anul 2014 să-i închirieze 102 mp pentru suma de 1850 lei lunar, ceea ce rezultă un cost de numai 18,5 lei pentru fiecare metru pătrat comparativ cu cei 80 de lei pentru aceeaşi suprafaţă ocupată de micii vânzători de zarzavaturi. Oamenii de acolo spun că la mijloc a fost „un aranjament ordinar” prin care supermarketul a beneficiat de un tarif de 4 ori mai mic, deşi vinde infinit mai mult decât aceştia.

Oferte peste oferte pentru chirii atât de mici

Având un potenţial ridicat, oamenii de afaceri din Slobozia au început să depună oferte diverse pentru a intra în posesia unui contract de închiriere pe un preţ de până la 3 ori sub cBrusliel al pieţei imobiliare locale. Astfel că a „intrat pe fir” inclusiv fostul consilier Răileanu Ionuţ-Viorel cunoscut apropiaţilor drept „Bruzli” cu a sa societate S.C. Experience Market S.R.L. prin care doreşte închirierea totală halei din cartierul Cuza Vodă,  pe o perioadă de 10 ani. Doamna director Milea a mai spus că nici fosta piaţă agroalimentară din zona „500 apartamente” nu a rămas mai prejos, întregul spaţiu de 350 mp plus parcarea aferentă fiind ofertată de lanţul de magazine PROFI aparţinând S.C. Profi Rom Food S.R.L. Aceştia şi-au anunţat intenţia de a închiria hala pentru o perioadă de 15 ani, cu posibilitatea de prelungire a contractului dintre părţi. „ Piaţa aia nu fost niciodată funcţională. Avem o singură masă închiriată şi încă un spaţiu, atât. In rest piaţa este pustie şi totul caPIATA golaniide în grija locatarului: încălzire, iluminat, etc. şi vă daţi seama ce sume am facturat acolo, foarte mari. Au semnat contractele alea fără să cunoască şi fără să ştie ce clauze sunt acolo, nu a existat o fundamentare a preţurilor. Avem multe procese în instanţă pe partea de tarife.” a conchis aceasta.

Victor Ghinea


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *