Primăria Slobozia a „tocat” în 2015 aproape 1.400 de MILIARDE lei vechi?

Distribuie articolul:

Nu, pentru apa asta împuţită, Primăria municipiului-PRIMARIA buget 2reşedinţă de judeţ s-a împrumutat prin BCR cu 500 de MILIARDE lei vechi, iar alte 500 de MILIARDE lei vechi, cât înseamnă cheltuiala pentru groapa lui Ionaşcu, Stoica şi gaşca de consilieri şi funcţionari, ar fi putut să ne fie acordate din fonduri ale U.E. Din păcate, din cauza faptului că nu s-au respectat prevederile contractuale, UAT Slobozia e pe cale să piardă (dacă nu a şi pierdut!) banii din care ar fi trebuit să se facă parcarea subterană şi, totodată, să se modernizeze Piaţa Revoluţiei.

Aşadar, în Hotărârea privind rectificarea bugetară săvârşită în şedinţa Consiliului Local al municipiului, în data de 26 noiembrie 2015, apare drept sumă reprezentând Bugetul de Venituri şi Cheltuieli valoarea financiar-contabilă în cuantum de fix 139.522.939 lei, ceea ce în lei vechi înseamnă aproape 1.400 MILIARDE. Deci, o mie patru sute de miliarde de lei vechi !!! Purcoi de bani, ce mai!
Ce au făcut băieţii deştepţi ai Administraţiei publice locale cu atâta bănet provenind din impozitarea firmelor, dar şi a populaţiei? Azi, facem doar o trecere în revistă a repartizării banilor pe cheltuieli…
Dintru început trebuie spus faptul că oricare BVCh este orientat către două direcţii principale. Cea a banilor cheltuiţi pentru Secţiunea FUNCŢIONARE (salarii, consumabile, etc) şi cea a banilor cheltuiţi pentru Secţiunea DEZVOLTARE (investiţii edilitar-gospodăreşti).
BUGETAşadar, din cei aproape140 de milioane de lei, 92 de milioane se duc pe salarii şi pe aşa-numitele „bunuri şi servicii” necesare activităţii funcţionarilor publici şi a dascălilor din unităţile de învăţământ. Pentru dezvoltare nu mai rămâne decât 48 de milioane, adică pe jumătate cât este alocat pentru plata salariilor şi susţinerea cheltuielilor cu aşa-numitele consumabile şi utilităţi.
Că am amintit despre unităţile de învăţământ, trebuie precizat dintru început că pentru plata educatoarelor, învăţătorilor, profesorilor şi personalului auxiliar din Grădiniţe, Şcoli şi Licee, în fiecare an se cheltuiesc sume mari de bani. În anul 2015 s-au cheltuit fix 41.451.442 lei, adică peste 410 de MILIARDE de lei. Başca, alea 48 MILIARDE pentru bunuri şi servicii…Bani, nu glumă! Pe ce credeţi că se „topeşte” bănetul acesta? Pe salarii cadrelor didactice, desigur! Numai salariile înseamnă, an de an, cel puţin 345 de MILIARDE de lei. În oraşul acesta? Ei bine, da, în micul nostru oraş, atâta bănet cheltuim cu plata dascălilor! Câte cadre didactice şi nedidactice sunt, dar şi cât a cheltuit fiecare unitate şcolară în parte, detaliem în numărul următor! Până atunci, să vă mai spunem că e chiar mai mare cealaltă parte din bani, şi ea stă la dispoziţia primarului pentru prea costisitorul lui „Aparat de lucru” .
Fix 63.864.072 de lei (adică 640 de MILIARDE lei vechi) a avut şi anul acesta pe mână, musiu Stoica. Ce-a făcut cu-atâţia bani? Păi, fix 19.785.958 lei (adică aproape 200 de MILIARDE de lei vechi) s-au dus către DADP – Direcţia care, cică, administrează domeniul public. Cum administrează, noi am tot scris, iar dumneavoastră vedeţi la tot pasul, pe străzi, prin parcuri, printre blocuri şi ori pe unde mergeţi în oraşul acesta!
Cum Poliţia Locală i se subordonează lui, din motive pe care nu toţi cetăţenii le pot vedea la adevărata lor importanţă, primarul are tot interesul să aloce sume considerabile de bani publici, atât pentru salarizarea, cât şi pentru dotarea foştilor „comunitari”. Astfel, în anul 2015, Poliţia Locală a municipiului Slobozia a cheltuit 2.695.300 lei, adică doar (?!) 27 de MILIARDE de lei. Câţi poliţişti locali sunt în schemă şi, practic, de ce este nevoie de aceştia, este o discuţie pe care parlamentarii ar trebui s-o poarte, mai ales având în vedere subordonarea Poliţiei Locale direct Primăriei şi Consiliilor locale şi nu Poliţiei Judeţene, cea care se subordonează Ministerului de Interne. Dintre toate cheltuielile, surprinzătoare mi se pare cea cu aşa-zisa activitate de Protecţie a Mediului, în dreptul căreia figurează suma de fix 9.792.566 lei. Adică, aproape suta de MILIARDE de lei vechi. Ce anume s-o fi făcut din atâta bănet, ştiu numai consilierii şi, PRIMARIA buget 1desigur, domnul primar Stoica. Şi vom şti şi noi, după ce îi vom întreba, fireşte! Şi-i vom întreba, fie şi numai din cauză că titulatura este covârşitor de deranjantă, în condiţiile în care, mai ales în acest an, atmosfera a fost de-a dreptul îmbâcsită, fie şi numai din cauza lucrărilor la „groapa lui Stoica” , aia din chiar faţa Primăriei Slobozia.
Pe ce s-au mai dus banii? Bineînţeles că pe ajutoare sociale, pe daniile către biserici, pentru activitatea Casei de Cultură şi, desigur, pentru fiţele echipei de fotbal…Când aloci peste 60 de MILIARDE pentru aşa-numita activitate de „Cultură, recreere şi Religie”, iar Curtea de Conturi descoperă nereguli, sigur că te întrebi dacă nu cumva se risipesc prea mulţi bani publici. Noi nu zicem că se fură! Aşteptăm să se autosesizeze şi să descopere „Organele” , apoi să şi tragă astfel de concluzii şi, desigur, să-i pedepsească pe cei care, deşi cheltuiesc, iată, an de an, peste 1.400 de MILIARDE de lei vechi, în oraşul acesta nu se văd rezultate care să justifice o atât de mare cheltuială bugetară!
(I.G.)


Distribuie articolul:

One thought on “Primăria Slobozia a „tocat” în 2015 aproape 1.400 de MILIARDE lei vechi?

  1. Rusine Primaria Slobozia! Orasul arata de tot rahatul, s-a montat un kitsch de ceas in pracul de la Ialomita. Instalatiile pentru sarbatori de pe stalpi sunt vai de mama lor, mai amarate decat anul trecut si s-au mai si ars pe portiuni mari! Cand aveti de gand sa faceti ceva? Asteptam! Asta daca nu cumva aveti obrazul prea gros si dovediti ca nu va pasa ca macar aparentele sa le pastrati… Sarbatori Fericite, doamna Ionica!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *