Primăria promite tinerilor creşă de 800.000 de euro

Distribuie articolul:

În cea mai recentă şedinţă a Consiliului Local Slobozia a fost aprobat proiectul prin care Primăria Slobozia promite că va construi o creşă care să deservească cartierul Gării Noi şi familiile tinere care şi-au construit locuinţe în acea zonă.

400 euro pe metru pătrat construit

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (M.D.L.P.A.) din postura de ordonator principal de credite via Compania Naţională  de Investiţii (C.N.I) conform documentaţiei iniţiale depusă de Primăria Slobozia au stabilit cuantumul acestei investiţii să se ridice la valoarea de 4.000.000 lei adică aproximativ 800.000 euro. Conform notei conceptuale, Primăria Slobozia argumentează necesitatea şi oportunitatea acestei investiţii precizând că  „în prezent, Cartierul Gării Noi nu dispune de unităţi preşcolare de tip creşă. Acest proiect este o necesitate prin proiecţia lui în viitor, pentru o dezvoltare a comunităţii şi a oraşului în domeniul educaţional. Cartierul Gării Noi este un cartier nou în care predomină familiile tinere iar prin realizarea proiectului se vor soluţiona problemele legate de lipsa creşelor, a grădiniţelor şi a şcolilor din cartier.”

Conform documentelor ajunse în mapele consilierilor locali ai municipiului Slobozia, prin această investiţie autorităţile locale îşi propun asigurarea educaţiei pentru un număr de 70 de copii din acea zonă, un climat de viaţă educaţional civilizat, curat şi sănătos chiar dacă nu toate şcolile, grădiniţele şi creşele existente pe raza municipiului Slobozia pot spune că beneficiază în acest moment de astfel de condiţii.

Un fel de hală industrială…pentru copii

Cu o lungime de 72 metri, o lăţime de 34 metri şi o înălţime la coamă de 7,75 metri, amplasată pe un teren de 3510 metri pătraţi şi un regim de înălţime doar parter, viitoarea creşă promite un spaţiu exterior de 10 mp de teren pentru fiecare copil. Probabil că primarul Soare a analizat situaţia şi a ajuns la această soluţie prin compararea găinilor „fericite” care sunt crescute la sol în aer liber cu antepreşcolarii.  Viitoarea creşă din Cartierul Gării Noi urmează să fie compusă din 3 corpuri: corp administrativ şi zonă de acces, corp dormitoare şi camere de joacă şi corp tehnico-gospodăresc.

În ceea ce priveşte zona în care antepreşcolarii vor petrece cel mai mult timp, aceasta va fi compusă din 7 dormitoare şi 4 camere de joacă, un spaţiu pentru luat masa, un grup sanitar pentru persoane cu dizabilităţi şi un cabinet medical. În ceea ce priveşte nivelul de echipare, de finisare, de dotare precum şi exigenţele tehnice ale construcţiei, Primăria Slobozia afirmă că acestea nu au fost identificate şi stabilite până în acest moment iar stabilirea acestora va fi realizată în cadrul documentaţiei tehnico-economice. Cu alte cuvinte încă nu sunt „băieţii” hotărâţi cât, cum şi cu cine să împartă „parandărătul” care trebuie musai să rezulte din acest proiect, altfel se accesau fonduri europene pentru acest tip de investiţie şi statul era degrevat de o cheltuială în plus, nu-i aşa?

Victor Ghinea


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *