Primăria Feteşti, prin DADP, face o PISTĂ DE ALERGARE de… miliarde!

Distribuie articolul:

Consilierii locali ai municipiului Feteşti au votat obiectivul de investiţii „ Construire pistă de alergare Baza sportivă Rapid Feteşti” propus de către primarul Laurenţiu Şonchereche. Cum era de aşteptat, consilierii Opoziţiei au început să cârcotească şi în spaţiul public, nu numai în şedinţa ordinară desfăşurată în data de 20 octombrie, în care s-a votat Proiectul nr. 162 care vizează ditamai cheltuiala.

Aproape 20 de MILIARDE lei vechi e ditamai cheltuiala, să fie clar! Mai ales în contextul în care banii aceştia se vor cheltui din bugetul Primăriei, nu din Fonduri Europene. Ba, mai mult, există păreri conform cărora această investiţie ar fi taman ca proverbiala „tichie de mărgăritar”, în condiţiile în care municipiul are multe alte investiţii de făcut, în domeniul utilităţilor, a infrastructurii rutioere, şi-alte nevoi de strictă necesitate!

De ce n-a recurs edilul-şef la accesarea de fonduri nerambursabile, dar şi cât de oportună este această investiţie, se poate desluşi, cât de cât, din acest răspuns oferit de către domnul Şonchereche: (…) La Feteşti, totdeauna va fi de muncă. Şi totdeauna se va găsi orice altceva mai important de făcut decât un lucru pe care-l facem acum. Pentru că, într-adevăr, avem străzi de piatră (neasfaltate, n.r.), începem în perioada următoare asfaltarea unor străzi …Dar, trebuie să facem şi de-astea! Pentru că oamenii, în Feteşti, nu au ce să facă, unde să se ducă! De-aia am asfaltat şi noi câteva alei din jurul Stadionului,. Sunt foarte mulţi copii care practică sport cu role, cu carturi, care vor să alerge.

Trebuie să le oferim şi lor ceva! Eu ştiu că sunt foarte multe probleme, dar trebuie să încercăm să rezolvăm cât mai multe…Nu sunt 20 de MILIARDE de lei! (…) Şi nu este numai pista de alergare, în sine! Acolo va fi reamenajat tot spaţiul. Vom pune stâlpi de iluminat cu panouri de încărcare, vom pune elemente exterioare de fitness, vom pune mobilier stradal, bănci, tot felul de lucruri…Nu e doar pista. Iar pista aceea va fi din tartan. (…) Tocmai de aceea, principiul nostru este să facem prin forţe proprii, tocmai pentru a nu veni cu firme. C-aşa, era foarte simplu, cum se practica pe timpuri, vin cu firmă şi…Atâta timp cât eu nu am cum să mă fur singur, aşa cum spune consilierul Sima că sifonăm bani…Adică, eu mă fur cu DADP?

Căci, constructorul este DADP Feteşti. (…) DADP a făcut Proiectul, DADP va face lucrarea, domnul director are toate Devizele şi vă poate spune mai multe despre (…)  Suma este defalcată. Acuma facem puţin, la anul facem puţin…Şi e posibil ca nici să nu ajungem la valoarea asta (…) Dar, au crescut de trei ori preţurile, mai ales la materialele de construcţii.  ”

 De ce şi cu cât ar putea fi mai ieftin…

 Contactat telefonic, directorul DADP Feteşti, domnul Dragoş Şerban ne-a declarat : „ (…) Lucrarea deja a început. După ce am obţinut toate Avizele necesare şi Autorizaţia de construire. (…) Pista aceasta va fi în Parc, în interiorul, în incinta Stadionului Baza sportivă Rapid Feteşti. Deci, să nu confundăm! Baza sportivă include atât zona de interior, unde este terenul de fotbal propriu-zis, cât şi zona din exteriorul Stadionului. Iar pista se construieşte în exteriorul stadionului. Nu ne referim la pista de alergare de jur împrejurul terenului de fotbal. (…)

Va fi o pistă pentru cetăţenii oraşului, cetăţeni care aleargă la momentul ăsta prin Parc. Ea va avea o lungime de 475 metri. Dar ea va fi racordată la aleile parcului şi, astfel, va avea un total de 800 de metri. Beneficiar este DADP. Este o lucrare în regie proprie. Că şi Baza sportivă Rapid Feteşti este administrată de DADP. (…) Referitor la sumă, prin proiect, această pistă de alergare nu este o simplă pistă, ci este o pistă polivalentă. (…) Acolo va fi şi mobilier urban, bănci cu umbrelă, care vor fi încastrate. Vor fi şi coşuri de gunoi, aparate de fitness, de-a lungul pistei o să avem stâlpi de iluminat stradal (că pe stadion şi în parc nu este iluminat deloc, la momentul ăsta e întuneric), camere de supraveghere. De asemenea, acolo vom sădi 100 de copaci.

Adică, este mult mai complexă această lucrare, nu este doar o simplă pistă! Conform Devizului, într-adevăr, lucrarea se ridică la suma de 1.763.514 lei. Fără TVA. (…) Cu siguranţă nu o să ajungem la suma asta. De ce? Pentru că suma asta înglobează manopera care este în jur de 200.000 lei. Dar, manopera o dăm la o parte pentru că o efectuăm în regie proprie. Mai mult decât atât, în acest proiect avem ca în orice Deviz, acea valoare care se numeşte valoare de cheltuieli diverse şi neprevăzute. Şi-acolo sunt 156.481 lei. (…) Noi o să lucrăm atâta timp cât o să ne permită vremea. Eu estimez ca la finalul anului 2022, să terminăm.”

Fiindcă, şi în cazul altor Primării, se constată că Primăriile au început să semene cu un SRL cu mai multe doenii de activitate, singur că în mintea cetăţenilor se nasc tot felul de întrebări, cele mai multe vizând potenţialul material şi uman al aşa-numitelor „Direcţii” şi „ Servicii” aflate-n Organigrama UAT-urilor?

Cum să se mai dezvolte firmele existente pe diferitele domenii de activitate, dacă Primăriile execută lucrări din sfera firmelor specializate? Iată una dintre întrebările adresate directorului DADP! Răspunsul? Răspunsul domnului director din mediul bugetar a fost cât se poate mai neliniştitor pentru viitorul firmelor din mediul privat! „ De ce să nu le facem cu forţe proprii? Şi de ce să dăm banii altor societăţi care, ştim foarte bine, în ziua de azi lucrează pe bani mulţi, şi intenţia lor este să-şi ia banii. La asta se gândesc. Nu se gândesc la mâna de lucru. (…) Eu vreau decât să minimizez pe cât posibil (…) ”     

 Ştiind că DOMENIUL PUBLIC este administrat de-aceste DADP subordonate primarilor, l-am întrebat pe directorul Şerban dacă domnia-sa crede că va face faţă, cu acelaşi număr desalariaţi, ca să execute, la timp, lucrările, dar şi să îngrijească toate „acareturile” (mai ales spaţiile verzi!) de pe întreg cuprinsul municipiului Feteşti. Încrezător în forţele proprii, directorul DADP ne-a asigurat că „ am oameni suficienţi”. Sigur că topica ne duce cu gândul la „suficienţa” bugetarului! Că, altul era înţelesul dacă domnul director ne anunţa că are suficient de mulţi oameni, nu? Dar, cine mai are chef de topică, atunci când, iată, află că autorităţile, nu vor cheltui chiar 20 de MILIARDE lei vechi, deoarece vor face economii la bugetul alocat, fiindcă execută lucrări „în regie proprie”? Întrebarea fiind una de-a dreptul…retorică, vă lăsăm să visaţi la ziua în care veţi alerga pe pista mulţifuncţională…!

IONICA GHINEA


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *