Preşedintele Victor Moraru şi cei şapte primari …

Distribuie articolul:

…din „pădurea” plină de proiecte întocmite de către ADI – o veche/nouă structură asociativă finanţată de către CJI…   

 Cheltuielile pentru salarizarea angajaţilor şi cele pentru funcţionare au ajuns la un înalt nivel financiar-contabil, suma acestora fiind în 2018 de peste 136.000.000 lei. Ceea ce înseamnă aproape treimoraru pix sferturi din bugetul anual, ştiut fiind că BVCh pentru 2018 se ridică la doar (?) 187.000.000 lei. De parcă nu era de-ajuns că, iată, pentru hoardele de birocraţi (exceptând parte din salariaţii de la Protecţia Copilului, cei care mai au grija copiilor orfani şi bătrânilor internaţi în Azil) se cheltuie aşa mari sume de bani, pe panoplia susţinerii financiare a mai apărut o „stea” (căzătoare, desigur!) ce pretinde că va aduce un strop de „lumină” pe calea dezvoltării localităţilor judeţului Ialomiţa. Pe motiv că ADIL era o Asociaţiei pentru Dezvoltarea Infrastructurii Locale a judeţului Ialomiţa, dar care viza doar lucrări de infrastructură din domeniul construcţiei şi modernizării drumurilor, nu şi a infrastructurii din alte domenii de activitate, cum ar fi Sănătate, Educaţia, etc, conducerea Consiliului judeţean Ialomiţa a decis îngemănarea vechii structuri ADIL, cu o nouă structură; ADI. Vă amintim că ADIL fiinţează de prin 2004, şi că s-a şi „revitalizat” (cu surle şi trâmbiţe, şi promisiuni belicoase, aşa cum obişnuieşte PSD!) în anul de graţie 2014, iar în AGA din februarie a anului respectiv, musiu Ştefan Muşoiu, pe-atunci ditamai vicepreşedintele CJI „şi-a exprimat interesul ca această asociaţie să aibă rezultatele scontate făcând o paralelă între iniţiativa Consiliului Judeţean Ialomiţa de a se asocia cu 30 de localităţi pentru contractarea a două proiecte de informatizare a Registrului Agricol şi iniţiativa asociativă ADIL, care are drept scop final modernizarea judeţului Ialomiţa”. Vă amintim că nu demult, tot acici, în ziarul Ştirea, aţi putut citi acest articol pe care-l puteţi reciti accesând adresa  https://www.ziarulstirea.ro/victor-moraru-si-a-tras-asociatie/ CJI sedinta

Amintindu-vă toate acestea, mai mult ca sigur că şi dumneavoastră vă întrebaţi ce a făcut, în cei 4 ani de existenţă, fosta ADIL? Dar dacă nu se întreabă şi consilierii judeţeni, mai ales cei ai Opoziţiei, degeaba! Cine erau „greii” vechii structuri asociative? Consiliul Director a fost format din 11 membrii, dintre aceștia, șapte fiind aleși locali, iar președinte a fost Ștefan Dobriș. Trebuie reţinut faptul că AGA fostei structuri a stabilit cuantumul cotizației membrilor ADIL, respectiv 2.000 lei anual pentru comune, 4.000 lei pentru orașe, 8.000 pentru municipii, iar Consiliul Județean va contribui cu 40.000 lei. Era în 2014…Cel mai probabil, banii s-or fi virat în contul ADIL, de către fiecare membru cotizant! Doar că, în ceea ce priveşte ADI Lproiectele privind dezvoltarea infrastructurii, prea puţine „realizări măreţe” pot fi contabilizate!

Nouă structură, noi promisiuni, alte cheltuieli…!

Deci, de-acum încolo ADI va fi structura pe care Consiliul Judeţean Ialomiţa dimpreună cu Primăriile o vopr folosi pentru accesarea de fonduri europene pentru toate proiectele care, chipurile, urmează a se înfăptui în toate acele localităţi care vor intra în rândul membrilor acestei Asociaţii. Deocamdată nu-s decât 7 (şapte) primari care au decis să se alăture preşedintelui care este Victor Moraru. Dar cei aflaţi în conducerea operativă a acestei structuri au convingerea că vor fi din ce în ce mai mulţi, iar proiectele fi-vor şi ele multe (şi mărunte, veţi vedea!), mai cu seamă datorită faptului că documentaţia va fi întocmită de oamenii pricepuţi ce urmează a fi angajaţi în această structură. Cu privire la suspiciunea unora dintre cârcotaşi, vizând întocmirea onor prea scumpe Studii de Fezabilitate (SF-uri) pentru unele de-a dreptul inoportune proiecte, domnul Moraru a ţinut să precizeze: „ (…) Colegii de la Consiliul Judeţean sprijină acest ADI. Pentru că, până la urmă, şi noi, Consiliul Judeţean Ialomiţa, încercăm să depunem proiecte prin acest ADI. El trebuie să fie principalul motor! El trebuie să fie specializat în absorbţia de fonduri europene. Cu bani de la Consiliul Judeţean, se va forma o echipă, că ADI la momentul acesta este ca un copil care va trebui să crească. Să crească, cum? Prin finanţări, prin specialişti, printr-un număr cât mai mare de proiecte şi printr-o expertiză care la final, ne va duce să avem proiecte eficiente şi să nu mai fie, cum spuneaţi dvs, prin Primării, prin fişete, Studii de Fezabilitate nefinanţate (…)” . Am putea să vă mai spunem că în organigrama CJI sunt angajaţi unii care, chipurile, cu asta se (tot) ocupă: cu întocmirea de dosare pretins bune pentru a deveni fezabile în analiza celor din cadrul ADR Sud Muntenia. Am putea să expunem părerea multora, conform căreia, această structura ONG-istă este revoltător de slab controlată în ceea ce priveşte modul în care administrează purcoi de bani provenind din visteria Uniunii Europene. Dar, din moment ce n-am face decât să repetăm pentru unii care s-au dovedit a nu avea nici un interes să audă astfel de supoziţii, ne Moraru si ADI eirezumăm la a vă mai spune…

Care primari, câţi bani, ce proiecte …

Comunele: Traian; Drăgoieşti; Săveni; Perieţi; Roşiori; Giurgeni; Jilavele. Primarii acestor localităţi sunt cei pe care-i vedeţi în fotografia „de grup”, fotografie pe care domnul Moraru a ţinut s-o dea eternităţii imaginii Administraţiei Publice Locale marca PSD. Ce vor respectivii primarii să facă din anemicele sume? Le catalogăm astfel având în vedere că banii nu-s nici pe departe aşa mulţi, suma per proiect fiind cuprinsă între 20.000 – 200.000 lei. Pe cale de consecinţă a unei asemenea „porţii”, sigur că se naşte întrebarea: ce „mareADI l brânză” poţi face cu o „valoare maximă” de doar două miliarde de lei vechi?

Ce vor face, dacă vor face…?

Primarul din Perieţi vrea să cumpere nişte pubele pentru gunoiul menajer, pe care să le ofere gratuit locuitorilor comunei. Primarii peste comunele Traian şi Jilavele vor să facă terenuri de mini-fotbal. Primarii din Drăgoieşti, Săveni, Giurgeni vor băga banii în…drumuri şi trotuare. N-am reuşit să aflăm ce proiecte zac în mintea primarului comunei Roşiori, dar cel mai probabil, şi el „va merge pe-aceeaşi linie” trasată de Partid. Chit că el nu-i PSD-ist… Cât despre ADI, parafrazând, credem că nici nu mai are rost să atragem atenţia că este „o altă Mărie, cu-aceeaşi pălărie”, dar atât de golăneşte „roasă”, şi-atât de repusă „pleaşcă” pe capul unora dintre primari, încât nici n-avem cum să nu ne gândim că e şi „cusută cu aţă albă” …

IONICA GHINEA

 


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *