Prefectul judeţului Ialomiţa, cică n-are a se teme că va fi înlocuit…

Distribuie articolul:

Prefectul Gigi Petre

…” NU COMENTEZ… Oficial, n-are de ce.! Dacă vrea să ne mai judecăm o dată…, bine! (…) De demis, nu mă poate demite acum. Poate să mă trimită Inspector Guvernamental. Dacă mă trimite Inspector Guvernamental există 50% pierdere la salariu. Şi asta trebuie motivată, cumva …Am făcut ceva? De ce-mi iei jumate din salariu?(…) Există nişte structuri care nu sunt legate de politic. Există o Comisie de Evaluare a performanţelor Înalţilor Funcţionari Publici. Nu mă schimbă că vrea Tinel…”

Acesta a fost, pe scurt, răspunsul oferit de Gigi Petre – prefectul care, aşa cum le place tuturor politicienilor să spună, reprezintă Guvernul în teritoriu. Care Guvern, iată, dacă s-a schimbat la coloratura-i politică, pe cale de consecinţă, ar trebui să schimbe şi Prefecţii. Cel puţin aşa gândeşte orice om care nu crede că un prefect, oricare ar fi el, a fost sau poate să fie apolitic!       Legea spune că o decizie de înlocuire a prefectului trebuie motivată. Orice act administrativ de schimbare din funcţie a prefectului trebuie motivat. Poate să fie aplicată „mobilitatea”, desigur, dar trebuie motivată şi această „sancţiune” (în fapt o găselniţă!) a trimiterii „la Dracu-n praznic” a prefectului. „Şi ce motivare ar fi?” întreabă Gigi Petre pe oricine s-ar interesa dacă domnia-sa este pregătit să plece de la Prefectura Ialomiţa – locul de muncă în care şade de foarte mulţi ani…Mai ales că, aşa cum îi place să (ne) spună, el a obţinut „calificative de foarte bine de la profesorii universitari”. Prin urmare, de-ai lui Tinel (Gheorghe Tinel – preşedintele PNL Ialomiţa) n-ar avea motive să îl schimbe, astfel punând la îndoială evaluarea unor somităţi precum sunt profesorii invocaţi de prefect. Căci, aşa cum zice Gigi Petre, el a susţinut Concurs, odată cu toţi prefecţii României. C-aşa au gândit atunci cei din conducerea de partid şi de stat;  prefecul să devină „înalt funcţionar public” şi să iasă de sub pulpana Partidului, oricare ar fi el. Asta se întâmpla prin 2006. Ce de ani sunt de-atunci, vă daţi seama? E drept că, din 2009 nu s-a mai ţinut nici un Concurs…De ce nu s-a mai ţinut? Iată o întrebare şi o „temă pentru acasă” pe care ar trebui să o rezolve legiuitorii, adică parlamentarii! Nu deGigi Petre N alta, dar Legea „Instituţiei Prefectului” este de natură a stârni fel de fel de controverse, mai ales vizând ipocrizia legată de (ne)apartenenţa politică a prefectului.

Că Gigi Petre crede că „joacă tare”, chit că-i cam pe contrasens, nu încape îndoială, în ceea ce ne priveşte, ca percepţie a „realizărilor măreţe” ce-ar putea (?) să-i poarte numele. Spunem asta, în primul rând pentru că avem convingerea că nu e corectă gândirea politico-administrativă potrivit căreia un prefect să nu plece odată cu plecarea Guvernului de la conducerea Ţării. Nu e corect să avem prefecţi numiţi pe viaţă, pe motiv că au câştigat un Concurs. Gigi Petre a fost prefect vreo 15 ani. Vi se pare că şi-a pus amprenta pe ceva durabil, menit a schimba înfăţişarea judeţului, din punct de vedere economic? Sigur că i-am spus şi lui, nu o dată, toate acestea, şi de fiecare dată l-am  întrebat – iarăşi! – ce anume poate să spună că a făcut pentru judeţul Ialomiţa! Şi, de fiecare dată, când auzea că percepţia/impresia multora este că Prefectura nu face decât hârtii, că aşa-numitele Avize de legalitate ar trebui să fie apanajul numai al juriştilor-secretari ai Primăriilor, Gigi Petre a încercat să ne convingă că el a depus toate eforturile, dar că…legislaţia este de vină pentru că atribuţiunile/competenţele/posibilitatea lui de a interveni sunt la cheremul Gheorghe Tinel Septembrie„corsetului” pus de nişte legi, Ordonanţe de Guvern, şi-alte prevederi constuţionale.

Ce va face PNL Ialomiţa – Organizaţie condusă de deputatul Tinel Gheorghe – e de la sine înţeles. A spus-o în faţa presei, cu subiect şi predicat astfel: „Diligențele noastre sunt făcut pentru a schimba prefectul și subprefectul. Cu cât mai repede, cu atât mai bine pentru Ialomița. Cei doi politruci, prefectul și subprefectul, nu pot continua activitatea cu Guvern PNL” Că debarcarea lui Gigi Petre va mai dura, se datorează numai faptului că suntem în vâltoarea evenimentelor prilejuite de turul doi al alegerilor prezidenţiale! Şi, dacă pleacă Gigi Petre, e clar că nici madam subprefect Silica n-are de ce mai adăsta pe funcţia în care n-a „mişcat”, e de văzut cine sunt cei doi liberali care ar putea să le ia locul celor doi. Cum însă, către presă, Tinel Gheorghe declară senin că are, nu unul, ci chiar 10 („aşi în mâneca”) membri pregătiţi pentru a face, cu succes, faţă schimbării, nu ne mai rămâne decât să aşteptăm să le aflăm şi numele.


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *