Printr-un comunicat de presă remis redacţiei ziarului Ştirea, doamna Pocora Cristina-Ancuţa ne atrage atenţia cu privire la procedura adopţiei copiilor în România, care urmează a se simplifica, dar şi cu privire la scurtarea unor termene vizând accelerarea procesului de adopţie şi creşterea numărului de copii adoptaţi, pentru a oferi şansa acestora de a creşte în siguranţă şi de a se bucura de dragostea unei familii.
Acestea sunt prevederi cuprinse în amendamentele pe care doamna Pocora le-a formulat alături de colegii domniei sale din Grupul Parlamentar al Partidului Naţional Liberal la Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 273/2004 privind procedura adopţiei, precum şi a altor acte normative – PL-x nr. 830/2015 şi adoptate de Comisia pentru muncă şi protecţie socială, în data de 2 februarie 2016.
Totodată, prin acceptarea de către comisie cu unanimitate de voturi a unuia dintre cele mai importante amendamente depuse alături de colegii săi din Grupul PNL, mamele care adoptă copii mai mari de 2 ani vor beneficia de o indemnizaţie lunară în cuantumul a 1700 lei, dar şi de un concediu de acomodare de maxim 1 an, deşi propunerea iniţială a Guvernului se limita la doar 3 luni, pe perioada încredinţării în vederea adopţiei. Această modificare doreşte să faciliteze integrarea copilului în noua familie şi dezvoltarea unui ataşament securizat pentru acesta. „În condiţiile în care numărul copiilor instituţionalizaţi se ridică la ordinul zecilor de mii, iar cel al familiilor care deţin atestatul de persoană sau familie aptă pentru procesul de adopţie la ordinul miilor, este evident că sistemul funcţionează greoi şi trebuiau identificate soluţii pentru asigurarea celerităţii procedurii de adopţie a copiilor abandonaţi. Prin amendamentele formulate alături de colegii din grupul PNL, am dorit să contribuim atât la asigurarea unei familii pentru aceşti copii, dar şi la confortul emoţional şi stabilitatea de care au nevoie pentru o dezvoltare normală, din acest motiv sperăm că acestea vor fi adoptate şi de celelalte două comisii raportoare – cea pentru buget şi cea juridică, dar şi de Plenul Camerei Deputaţilor, atunci când vor fi dezbătute. Grupul Parlamentar al PNL este preocupat de creşterea şi educarea copiilor, condiţii esenţiale pentru funcţionarea unei societăţi sănătoase, fiind direct interesat de protecţia familiei şi a copilului” se precizează în Comunicatul despre proiectul de lege.
Acţiunea pe care grupul parlamentar al PNL a propus-o este una admirabilă şi de aplaudat, atât din partea presei, cât şi a societăţii. Dar constatăm că următorul pasaj nu clarifică lucrurile, ba mai mult lasă loc şi de interpretări ale prezentei legi şi anume: ,,mamele care adoptă copii mai mari de 2 ani vor beneficia de o indemnizaţie lunară în cuantumul a 1700 lei, dar şi de un concediu de acomodare de maxim 1 an.”
1) Aşadar, mamele care adoptă copii cu vârste mai mari de 2 ani vor primi suma de 1.700 lei pe perioada concediului de 1 an, pe care eventuala lege ar putea să le acorde acestora, ori pană când copilul adoptat va împlinii vârsta de 18 ani, aşa cum se întâmplă în cazul asistenţilor maternali, care în prezent primesc de-asemenea o sumă de bani?
2) Suma de 1.700 lei (17 milioane de lei vechi) se va acorda pentru fiecare copil adoptat?
În cazul în care această suma de bani s-ar acorda până când copilul în cauză ar împlini vârsta de 18 ani, considerăm că ar fi nedrept, ba chiar ar da dovadă de o discriminare ieşită din comun, faţă de mamele care nu adoptă, ci îşi cresc propriii copii, pentru că acestea din urmă după maxim 2 (doi) ani se întorc „în câmpul muncii” fără a mai beneficia de bani de la stat. Cu excepţia alocaţiei copiilor. Pe când, cele care adoptă ar avea un venit suplimentar, considerabil mai mare pentru că pe lângă salariul câştigat (în cazul în care ar avea un loc de muncă) acestea ar avea un venit extra de 1700 lei. La acest gen de întrebări, aşteptăm un răspuns din partea doamnei Pocora la proxima întâlnire cu presa, astfel încât cititorii acestui ziar să ia la cunoştinţă despre proiectele de lege la care, iată, lucrează de zor…
VICTOR GHINEA
Victoraș…femeia asta e dusă cu capul….ea n are proiecte, cu partidul ei, să fie bunăstare, locuri de muncă, să nu-și abandoneze lumea copiii…ea propune niște legi favorizante..în genul la Barnevernet ăla din Norwai….nu..e cretină rău legea….de la definirea mamelor ..la indemnizații!