Peste 3,5 milioane euro aruncate pe apa … Ialomiței

Distribuie articolul:

Joi, 16 ianuarie 2014, am fost invitați la sediul Agenției pentru Protecția Mediului Ialomița pentru a participa la o conferință de presă organizată de Asociația Archos Entertainment și Asociația Remedio. Reprezentantul Asociației Remedio, Viorel Ionescu, a declarat că : E o mare bucurie să prezentăm lansarea acestor două proiecte. Proiectul Procar, este un proiect de mediu, finanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională. În momentul în care România a intrat în Uniunea Europeană, aceasta și-a asumat niște responsabilități, niște obligații, niște ținte destul de ambițioase. Pentru că suntem o țară în curs de dezvoltare există nevoia aceasta de creștere economică mai rapidă pentru a ajunge din urmă motoarele economice ale Europei. În același timp există și obiective de bun simț, ținând cont că este vorba de protecția mediului și a bio-diversității naturale (…) patrimoniul natural este un bun de interes public major și care este temelia pentru toate strategiile de dezvoltare din România, dar și a UE. (…) Proiectul este finanțat 90 % de la UE, și 10 %, bani nerambursabili, de la bugetul de stat.. Proiectul Procar se desfășoară în șase arii naturale protejate din Câmpia Română, în județul Ialomița fiind vizate zonele Kogălniceanu- Gura Ialomiței, Berteștii de Sus (județul Brăila )- Gura Ialomiței, Sărăturile de la Gura Ialomiței-Mihai Bravu ( județul Brăila ), Grindu-Valea Măcrișului, Câmpia Gherghiței ( zona Adâncata, Armășești, Bărbulești, Jilavele ), dar și Rezervația Naturală Lacul Rodeanu ( Jilavele ). Primele cinci zone fac deja parte din Sit Natura 2000, o rețea europeană de zone naturale protejate care cuprinde un eșantion reprezentativ de specii sălbatice și habitate naturale de interes comunitar care a fost constituită pentru protejarea naturii, și pentru menținerea acestor bogații naturale pe termen lung, pentru a asigura resursele necesare dezvoltării socio-economice. Cel de-al doilea proiect se intitulează Management european și protecția biodiversității din lungul Coridorului Ialomiței ( Bio Corial ) și care se pare că va contribui la protecția și îmbunătățirea stării de conservare a biodiversității și a patrimonului natural prin sprijinirea unui management performant și durabil pentru Situl Natura 2000 Coridorul Ialomiței.

 Nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase

Marina Ranța, ne-a declarat că a pierdut trei ani gândind și punând la punct acest proiect și că nu a fost ( și nici nu va fi ) remunerată pentru munca sa, iar singura sa răsplată este bunăstarea agenților economici și a comunităților locale care vor beneficia de pe urma muncii sale. Este totuși vorba despre 3,5 milioane de euro, bani plătiți de la Uniunea Europeană, pentru ca ambele „ mărețe” proiecte să-și găsească finalizarea în următoarele 30 de luni, prin urmare nu putem „pune botul” la afirmații de genul „ pe mine nu mă plătește nimeni (…) eu n-am dormit nopțile, astea sunt firele albe pe care am ajuns să le vopsesc, ca să pot să scriu proiectele de 1500 de pagini fiecare.”

 Și totuși pentru ce sunt banii ?!

Întrebați fiind de către presă care este scopul final al acestor două proiecte cu nume pompoase, dar lipsite de esență și aplicabilitate, cel puțin pentru majoritatea cetățenilor județului, aceeași Marina Ranța, manager al proiectului Procar, a replicat revoltată : Noi reprezentăm Asociația Remedio și Asociația Archos Entertainment, noi suntem niște ONG-uri care, practic, se luptă să obțină fonduri pentru astfel de proiecte și să implementeze astfel de proiecte, pentru ca rezultatul acestor proiecte să fie util Direcției Silvice, Consiliului Județean, Agenției pentru Protecția Mediului, și în principal, din punctul nostru de vedere, locuitorilor, comunităților locale și agenților economici, pentru că dânșii se lovesc de o grămadă de acțiuni pe care doresc să le facă și nu pot. În România s-a implementat ideea » decât să facem rău, că nu știm ce și unde, mai bine nu mai facem nimic «  , ceea ce este o mare prostie. (…) Ăsta e interesul, se iau niște bani, cu care se plătesc niște oameni care să poată constata problemele din aceste zone (…) acești bani sunt transmiși de la UE, pentru a fi subcontractate firme și specialiști care să realizeze aceste studii necesare pentru elaborarea planurilor de management. Sunt necesari pentru realizarea multor activități de comunicare care se vor face la nivel local, cu autoritățile locale, cu comunitățile locale (…) pentru că poate într-un loc nu se poate face asta, dar se pot face altele..

Cristina Ghinea


Distribuie articolul:

2 thoughts on “Peste 3,5 milioane euro aruncate pe apa … Ialomiței

  1. Daca in urma acestui proiect ambitios nu naturalizam si noi macar niste castori ceva pe plaiurile ialomitene, niste bizoni sau hai, transbordam niste cai salbatici de la Letea ca sa nu-i mai manince nenorocitii de italieni, se cheama ca degeaba a albit doamna respectiva si degeaba am paradit atitea milioane pe care UE nu le-o fi dat chiar asa de timpita.

  2. Din cate vad, mai marii celor doua judete vor sa puna mana pe toate asa-zisele investitii din zonele mantionate mai sus. Nu vad alta logica…pentru ca daca ei vor avea drept de a se juca de-a marii proiectanti, cu acordul celor de mai sus lor isi vor putea mai tarziu implementa propriile jucarii ! In mare, zona amintita, din Braila, este una plina de saraturi,numai buna de aproape nimic…si nu vreau sa le dau detalii, dar acolo, asa cum banuiesc si ei, exista alt potential ! Si daca nu ma insel, aceasta e intentia, de a fi aceia care vor avea si in grija cateva mii, pooate sute de mii de hectare ! Cu a caruta de hartii se poate cumpara autoritatea locala, ca peste ani sa nu mai respecte programul…si sa devina smecherasii de mai tarziu…alta logica nu este ! Sper sa ma insel !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *