Pericol de GRIPĂ AVIARĂ

Distribuie articolul:

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița informează proprietarii/deținătorii de păsări atât din exploatațiile comerciale cât și din gospodăriile populației că influența aviară de înaltă patogenitate H5N8, a cunoscut, la sfârșitul anului 2016, o explozie a cazurilor diagnosticate pozitiv, atât la nivelul păsărilor sălbatice cât și în populația de păsări domestice din întreaga lume.

În România, până în prezent influența aviară de înaltă padsv-sa-gropa-aviaratogenitate a fost diagnosticată la păsările domestice în județul Tulcea și la păsările sălbatice, în județele Constanța, Teleorman, Tulcea, Iași. Ținând cont de această situație epidemiologică D.S.V.S.A. Ialomița recomandă crescătorilor de păsări instituirea următoarelor măsuri:

Exploatații comerciale:

– implementarea cu strictețe a măsurilor de biosecuritate prevăzute în programul propriu, precum și revizuirea acestora acolo unde este cazul; respectarea cu strictețe a programului de vaccinare împotriva bolii de Newcastle și monitorizarea atentă a titrurilor de anticorpi obținute în urma vaccinărilor; supravegherea păsărilor domestice sub raportul gripei aviare prin teste serologice RIHA pentru subtipurile gripa-aviara-curtiH5/H7.

Gospodăriile populației

– toate păsările domestice vor fi ținute în interiorul exploatației, astfel încât să nu aibă nici un contact cu alte păsări domestice; instituirea măsurilor necesare în vederea limitării la maximum a contactului cu păsările sălbatice; sprijinirea medicului veterinar de liberă practică în vederea recoltării probelor de la păsările domestice din gospodăriile populaţiei și expedierea acestora către D.S.V.S.A. Ialomița, pentru monitorizarea influenței aviare, conform programului stabilit; efectuarea vaccinării antipseudopestoase a efectivelor receptive (găini, curci, bibilici). D.S.V.S.A. Ialomița a dispus informarea tuturor exploatațiilor comerciale de păsări, a tuturor Consiliilor Locale și a administratorilor fondurilor de vânătoare de pe raza județului, cu privire la măsurile specifice care trebuiesc luate în vederea minimalizării riscurilor de apariție a influenței aviare de înaltă patogenitate. Toate suspiciunile de boală vor fi anunțate imediat D.S.V.S.A. Ialomița.

 

 


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *