* „ Parc ne trebuia, că, în rest… aveam de toate! (bip, bip, bip). Putea să facă acolo altceva, că parc avem, locuri de joacă sunt, totuşi! Să le întreţină corespunzător pe cele pe care le avem, că oamenii n-au nimic dacă merg mai mult pe jos până la cel mai apropiat loc amenajat deja. Că nu trebuie parc chiar lângă fiecare cvartal de blocuri! Sunt alte trebuinţe, în materie de locaţii. Ne trebuie stabilimente pentru bătrânii nimănui. Ne trebuie stabilimente pentru copii străzii. Ne trebuie multe altele, nu numai parcuri şi locuri de joacă, repet, chiar în buza străzii fiecăruia… ”.
Aceasta este pledoaria care ne-a plăcut cel mai mult, atunci când am ascultat înregistrările realizate pentru documentarea necesară publicării acestei ştiri: Acum un an, tot prin primăvară, consilierii locali ai municipiului Urziceni au aprobat demolarea vechiului spital din localitate. Deşi nu puţini au fost cei care au fost atunci de părere că spitalul vechi ar trebui să se transforme într-un cămin pentru persoanele vârstnice, din motive pe care nu vi le putem expune azi (deoarece încă nu sunt suficient de „dospite” cât să crească atât încât să „sară-n ochii” celor plătiţi să cerceteze cum cheltuie „aleşii” banii publici), vă aducem la cunoştinţă că singura achiziţie pe 2015, pentru municipalitate, pare să fie „ Desfiinţarea Spitalului vechi – amenajare parc”. Cel puţin aşa scrie în HCL nr. 5 emisă în şedinţa de Consiliu desfăşurată în data de 12.02.2015, Hotărâre prin care s-a aprobat Programul achiziţiilor publice pe anul 2015, în fapt, doar acest obiectiv de investiţii figurând acolo.
Şi-aceste două lucrări „îngemănate ca două boabe într-o păstaie” (cea de demolare a vechii clădiri şi cea de amenajare a unui parc), vor necesita scoaterea din visteria municipalităţii a sumei de 525.685 lei. Adică, aproape 5,3 MILIARDE de lei vechi. Suma este, ca de obicei, una estimată, nu una certă. Şi este o sumă FĂRĂ TVA. Ceea ce înseamnă că, în realitatea economico-financiară – a constructorilor, cel puţin! – suma este mai mare cu cele 24 de procente, cât înseamnă TVA. Sigur că rămâne de văzut ce presupune această „ amenajare parc – execuţie” şi, dacă nu cumva, cheltuiala nu presupune şi mobilarea parcului cu băncuţe, material dendrologic, etc, etc! Dar, să lăsăm toate aceste cârcoteli pentru „peste vară” atunci când se vor executa lucră(tu)rile, şi azi să vă mai spunem doar că, aşa cum era de aşteptat, dat fiindcă Serviciul Electronic de Achiziţii Publice, binecunoscutul S.E.A.P pare că nu este altceva decât o găselniţă prin care „ăia de la Centru”, să poată controla lucră(tu)rile celor din teritoriu, primarul care este Sava Constantin, dimpreună cu consilierii lui au hotărât ca lucrările să fie date către un constructor, prin metoda binecunoscută şi extrem de des folosită CERERE DE OFERTE. Cum data pentru începerea acestei proceduri (imorale, dacă nu penale) a fost 02 Martie, iar data de finalizare a fost 15 Aprilie 2015, nu mai e timp pentru ca şi alţii să depună CERERE. Oricum, n-aţi fi putut depune CEREREA dacă NU vi s-a cerut OFERTA…În caz că vi „s-a aprins beculeţul” puteţi să-i apelaţi telefonic pe cei responsabili cu această achiziţie, respectiv pe domnul Manea Oancea sau domnul Oncescu Emil. Că ei ştiu cui anume au cerut Ofertelea alea…
(I.G.)