Muşoiu: „Presiunile, schimbările şi provocările mondiale continuă, iar pe noi ne obligă să pregătim România ”verde” şi digitalizată!”

Distribuie articolul:

Preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputaţilor, Ştefan Muşoiu, ţinteşte să îmbunătăţească politicile de coeziune ale Uniunii Europene, destinate pentru România, dar şi să informeze populaţia privind oportunitatea etapelor viitoare pe care le vom parcurge, astfel încât să beneficiem de cât mai multe şanse şi avantaje.

Deputatul ialomiţean PSD a organizat, în acest sens, o dezbatere amplă în colaborare cu Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi cu Grupul S&D din Parlamentul European, reprezentat de vicepreşedintele Rovana Plumb. Alături de Comisarul pentru Coeziune şi reforme, Elisa Ferreira, de ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, precum şi de alţi reprezentanţi ai guvernului, autorităţilor locale, societăţii civile şi patronatelor, Ştefan Musoiu a schiţat o serie de răspunsuri pentru noile exigenţe inerente externe, precum politica de coeziune a viitorului, reconcilierea tranziţiei industriale cu provocările teritoriale, transformarea verde şi digitală, finanţate din fonduri europene.

„Acest demers al meu, comun cu doamna europarlamentar Rovana Plumb, s-a dovedit deosebit de util pentru că am reuşit să adunăm o serie de propuneri şi foarte multe reflecţii în acest scop de care se vor ţine cont la Bruxelles graţie Comisarului portughez pentru Coeziune şi Reforme. Cât priveşte efectele acestei reuniuni pe plan intern, şi acestea sunt la fel de importante”, susţine deputatul PSD ialomiţean. Ştefan Muşoiu declară că, din cauza extremiştilor care marşează pe euroscepticism, pentru mulţi români aceste perspective pot genera temeri nefondate. „Tocmai prin astfel de consultări putem să ne asigurăm că politicile de coeziune ale Uniunii vor crea mai multă solidaritate şi ne vor oferi suportul pentru creştere economică, dar şi echilibrul financiar, indiferent în ce ţară comunitară sau în ce regiune locuim. Vă dau asigurări că în acest mod nicio zonă a oricărui stat european nu va risca să fie lăsată în urmă, iar fiecare cetăţean european se va bucura de avantaje egale”, punctează preşedintele executiv al PSD Ialomiţa.

Tranzițiile ne vor schimba integral şi benefic modul de viaţă

„Prin acest prim dialog constructiv, precum şi prin intermediul viitoarelor discuţii pe aceste teme, trebuie să explicăm atât costurile, procedurile acestor procese privind transformarea verde şi digitalizarea, dar şi beneficiile de care ne vom bucura pe viitor. Această tranziţie industrială va schimba modul în care trăim, locuim, muncim, călătorim, ne construim casele, ne facem cumpărăturile, într-un cuvânt ne organizăm vieţile. E adevărat că, pe viitor, aceste acţiuni le vom face diferit, însă va fi strict în favoarea noastră”, subliniază preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputaţilor. Ştefan Muşoiu accentuează că „politicile de coeziune sunt instrumentele de care putem face uz pe termen lung, ce se completează cu Planurile Naţionale de Redresare şi Rezilienţă pentru că ele te leagă de destinatarii lor finali, în timp ce Planurile sunt mult mai flexibile şi se adaptează mecanismelor de implementare a acestor politici”.

Vom face atractive toate regiunile de dezvoltare

Preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputaţilor mai anunţă că prin susţinerea tranziţiei industriilor, se va reuşi scoaterea şi a celor 6 din cele 8 regiuni de dezvoltare ale ţării din capcana care le face neatractive pentru noi investiţii. „Fiecare regiune trebuie să găsească o formulă a propriului succes şi să o susţinem prin aceste politici. Se lucrează în guvern pe programe de finanţare pentru cele 8 regiuni şi se are în vedere ca investiţiile viitoare să fie condiţionate de păstrarea locurilor de muncă actuale şi de iniţierea cât mai multora noi, în baza mapării meseriilor viitoare, rezultată graţie transformării digitale. Vom mai urmări şi bunăstarea persoanelor şi prin garantarea accesului la servicii publice superioare. În UE, nu vom mai avea contributori şi beneficiari, ci câştigători neţi”, a mai apreciat Ştefan Muşoiu.


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *