Muşoiu: „Fermierii vor primi încă 2 lei/litrul de motorină pe lângă subvenţia de 1.63 de lei/litru”

Distribuie articolul:

Investitorii în sectorul vegetal vor putea face faţă mai uşor majorărilor preţurilor oscilante ale barilului de pe piaţa internaţională. Guvernul Ciolacu a decis să vină, din nou, în sprijinul agricultorilor, acoperind 50% din cheltuielile cu motorina folosită de către aceştia pentru recolte. „Fermierii din sectorul vegetal vor primi suplimentar 2 lei pentru fiecare litru de motorină față de sprijinul guvernamental actual de 1.63 de lei/litru, al cărui cuantum este situat la nivelul maxim posibil, permis de reglementările europene”, anunţă deputatul PSD, Ştefan Muşoiu.

Preşedintele executiv al PSD Ialomiţa subliniază că, prin acordarea mai multor bani drept sprijin pentru agricultură, Cabinetul Ciolacu face din nou dovada clară că pentru PSD acest domeniu ocupațional este unul de interes major, având în vedere că România continuă să aibă unul dintre cele mai mici preţuri la carburanţi din Uniunea Europeană, după Bulgaria şi Malta. „Acest act normativ se află deja în lucru, urmând să fie adoptat în perioada imediat următoare. Banii necesari provin din fonduri europene, respectiv din cele 29.7 milioane de euro, acordate de Comisia Europeană României din fondul de sprijin pentru Ucraina”, precizează preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputaţilor, Ştefan Muşoiu.

Totodată, acesta atrage atenţia că invocarea actualului cost al motorinei pentru eventuale majorări de preţuri ale produselor agricole este profund injustă. „Şi aceste afirmaţii ale opoziţiei sunt pur demagogice pentru că, acum, litrul de motorină costă mai mult cu numai 7,4% faţă de cel mai scăzut nivel al său. În al doilea rând, atunci când preţul motorinei a scăzut o lungă perioadă, fie în urma evoluţiei de piaţă, fie ca urmare a intervenţiei guvernului, preţurile produselor agricole nu s-au ajustat în consecinţă”, ne-a explicat Ştefan Muşoiu. Însă deputatul Ştefan Muşoiu spune că veştile bune nu se opresc aici iar ministrul Agriculturii, Florin Ionuţ Barbu, urmează să vină în sprijinul fermierilor prin prezentarea unei noi scheme de sprijin legată de consumul de motorină pentru întregul domeniu agrar.


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *