Modificarea schimbării la regionalizare Ialomița în Regiunea Sud-Est alături de Galați, Vrancea, Buzău, Brăila și Călărași

Distribuie articolul:

 

Proiectul de regionalizare al României, al cărui „șef“ este vicepremierul Liviu Dragnea, a adus o nouă întorsătură în ceea ce privește destinul județului Ialomița. Dacă la început existau două variante pentru județul nostru, adică prezența fie în Regiunea Sud, pe scheletul actualei Agenții de Dezvoltare Regională Sud Muntenia, fie în „subordinea“ județului Constanța, acum Ialomița a fost „pasat“ într-o altă ogradă, condusă aproape exclusiv numai de PSD-iști. Conform ultimelor informații din piața regionalizării, județul condus de Vasile Ciupercă ar urma să facă parte din Regiunea de Dezvoltare Sud-Est, avînd în componență și județele Galați, Vrancea, Buzău, Brăila și Călărași.

„Talciocul“ regionalizării, varianta PSD

Cum spuneam anterior, pentru județul Ialomița existau două variante de lucru în ceea ce privește viitoarea regionalizare. La început, a existat ideea păstrării actualelor regiuni de dezvoltare, iar județul nostru ar fi urmat să facă parte din Regiunea Sud Muntenia, cu capitala regiunii la Ploiești. Județele care ar fi compus regiunea ar fi fost Prahova, Argeș, Călărași, Dîmbovița, Giurgiu și Teleorman, însă lucrurile s-au precipitat imediat după ce în interiorul PSD au avut loc alegeri pentru funcțiile de conducere din partid. În urmă cu cîteva săptămîni, Vasile Ciupercă, președintele CJI, a avut „tupeul“ să-l concureze pe Mircea Cosma, șeful CJ Prahova, în interiorul PSD pentru funcția de vicepreședinte regional al partidului. Cum îndrăzneala lui Ciupercă n-a fost înghițită prea bine de omologul său de la Prahova, imediat harta regionalizării a însemnat „aruncarea“ Ialomiței la marginea de est a țării. Pe a doua variantă de lucru, Ialomița ar fi trebuit să intre în componența unei regiuni cu capitala la Constanța, și formată, în afara județului de la malul Mării, și din județele Giurgiu și Călărași. Însă, din nou, „grație“ relației extrem de proaste pe care Ciupercă a „reușit“ să o „dezvolte“ în ultimul an cu tandemul Mazăre-Nicușor Constantinescu, președintele CJ Constanța, Ialomița nu a fost „primită“ nici în această regiune. Astfel, deși oficial se vorbește că principalul motiv pentru care județul nostru va fi inclus în regiunea de Sud-Est este acela că în anterioarele componențe erau prea multe județe cu profil agricol, neoficial cele enunțate de noi mai sus sînt motivele pentru care în interiorul PSD Ciupercă a pierdut susținerea. Și, normal, Ialomița nu a mai prezentat niciun fel de interes pentru cel care creionează zilele acestea proiectul regionalizării, adică secretarul general al PSD, Liviu Dragnea.

 Consilierii votează, nu poporul

În noua structură administrativă ce va apărea prin crearea regiunilor, își vor face lor Consiliile Regionale și Prefecturile Regionale. Un fel de supra-structuri care vor grupa, spre exemplu, în cazul Consiliilor Regionale cîte 7-10 reprezentanți din fiecare județ, iar în cazul Prefecturilor cîte un prefect regional și un subprefect regional. Actualele Prefecturi se vor transforma în subprefecturi, cu actualii prefecți transformați în subprefecți. Și în acest caz vom avea parte de o luptă, în condițiile în care Vasile Ciupercă visează la postul de președinte al Consiliului Regional, iar prefectul Constantin Atanasiu speră măcar să rămînă în schemă din moment ce subprefectul Constantin Marin vizează, atenție!, nu visează, un post de subprefect regional sau chiar prefect regional. Reprezentanții în Consiliul Regional vor fi aleși anul viitor de către consilierii locali aleși la alegerile locale din iunie 2012, urmînd ca din 2016 să fie organizate alegeri libere prin vot popular. La fel se va întîmpla și în cazul președinților de Consilii Regionale. În schimb, Ialomița este clar dezavantajată de relația șubredă a PSD Ialomița cu celelalte județe ce ar urma să compună regiunea Sud-Est. Poate doar Bunea Stancu, președintele PSD al CJ Brăila, în compania căruia Ciupercă a fost văzut des în ultima perioadă, să-i mai aducă oarece sprijin șefului CJI. În rest, doar potențiali adversari din punct de vedere politic pentru Ialomița, cu toate că la Vrancea, Galați sau Buzău conduc colegi de partid ai președintelui PSD Ciupercă.

 George ŞEITAN


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *