Ministrul Sănătăţii a venit la Slobozia

Distribuie articolul:

Vizita ministrului Sănătăţii Sorina Pintea a fost un eveniment important care s-a petrecut în data de 3 aprilie la Slobozia. După ce s-a lăsat aşteptată mai bine de 17 minute pe ceas, ministrul Sorina Pintea a decis în final să-şi facă apariţia după o lungă discuţie la sediul Consiliului Judeţean Ialomiţa. Flancată de preşedintele CJI Victor Moraru pe de-o parte respectiv de managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia Mariana Iancu, aceasta a făcut o scurtă introducere pentru a explica apariţia pe meleagurile municipiului reşedinţă de judeţ.

Promisiunile preşedintelui Moraru

Înainte de a pătrunde mai adânc în problemele şi eventual rezolvările pe care ministrul Sorina Pintea le-a identificat din indicatorii de pe hârtie care i-au fost puşi la dispoziţie, a dat cuvântul preşedintelui CJI Victor Moraru pentru a-şi face „numărul”. „Mulţumesc doamnei ministru că şi-a găsit timp în agenda foarte încărcată să ajungă şi la Victor Moraru spitalSlobozia, aceasta este o dovadă a preocupării Ministerului Sănătăţii pentru starea sistemului sanitar din judeţul Ialomiţa. Noi am iniţiat acum un an câteva proiecte importante: un nou bloc operator de aproximativ 13 milioane de euro, reamenajarea clădirii spitalului şi incintei spitalului şi acesta tot de 13 milioane de euro, ne pregătim până pe data de 18 să depunem un proiect pentru Unitatea de Primiri Urgenţe şi lucrăm la proiectul pentru Ambulatoriu care probabil îl vom depune în următoarea perioadă pentru reamenajarea şi dotarea Ambulatoriului.” a conchis acesta.

Mariana Iancu: „15 medici din 78 sunt pensionari”

Problemele de natura resurselor umane în ceea ce priveşte situaţia dezastruasă din Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia nu sunt o noutate pentru nimeni. În cadrul unităţii spitaliceşti este de notorietate faptul că în lipsa personalului medical, în Spitalul Judeţean activează medici ieşiţi la pensie, oameni care sunt epuizaţi atât fizic dar şi psihic de numărul mare de pacienţi. Aproximativ 15 medici din cadrul SJU sunt ajunşi la vârsta de pensionare, dar din lipsa unor înlocuitori de nădejde, aceştia continuă să activeze în „câmpul muncii” din pasiune. Managerul Mariana Iancuspitalului cunoaşte situaţia şi ridică din umeri când este întrebată care este motivul pentru care SJU nu are medici: „Mai avem nevoie de aproximativ 32 de medici pe toate specialităţile. În prezent sunt 78 de medici care lucrează în spital. Situaţia cea mai critică este la Neonatologie, situaţie critică este la Pediatrie unde avem medici pensionari, situaţie critică este pe Cardiologie unde avem doi medici şi unul din ei va ieşi la pensie în vară şi sunt aproape toate secţiile deficitare.” a declarat managerul Mariana Iancu.

Sorina Pintea: „Va trebui să schimbăm legea rezidenţiatului”

Este nevoie de o schimbare a politicii de resurse umane şi în mod special o regândire a concursului de rezidenţiat. Trebuie să scoatem la concurs locuri şi posturi pentru specialităţile deficitare. Am în vedere noi măsuri care să vină în sprijinul unităţilor medicale, pentru reducerea deficitului de personal”, a afirmat Sorina Pintea. De asemenea ministrul Sănătăţii a spus că gândeşte pozitiv în ceea ce priveşte recentele măriri de salarii, măsuri care vor atrage în spitalele mai mici, precum cel de la Slobozia, medici Sorina Pintea ministrul Sanatatiişi personal medical astfel încât deficitul de medici din provincie să scadă simţitor. Trebuie menţionat faptul că în cadrul vizitelor ministrului Sorina Pintea din două spitale din judeţul Ialomiţa, respectiv Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia şi Spitalul Municipal Urziceni, ministrul Sănătăţii a discutat cu autorităţile locale referitor la managementul celor două unităţi sanitare şi cu personalul medical despre deficitul de personal, dotarea cu aparatură medicală, investiţiile în reabilitare.

 Una caldă, una rece

Venită probabil pentru a susţine atât politic dar şi vizual prin propria-i prezenţă iniţiativele de pe hârtie ale lui Victor Moraru şi ale Marianei Iancu de a moderniza spitalul din Slobozia, ministrul Sorina Pintea nu s-a lăsat totuşi pradă linguşelilor politice de care beneficiază, criticând subtil managementul SJU. Întrebată de către doamna ministru ce achiziţii de echipamente a făcut managerul spitalului pe banii proprii ai unităţii sanitare în cele 18 luni de mandat, managerul Iancu a recunoscut ruşinată faptul că a neglijat flagrant acest aspect:„Eu ştiu de un an şi jumătate, ăăă…pot să vă spun de doi ani, s-aaa…din veniturile spitatului…aparate mici. Cum ar fi aparate la Oftalmologie, la ORL, aparate care NU costă mult, da.” Întrebată cum au stat lucrurile la Spitalul din Baia Mare unde până de curând Sorina Pintea a condus unitatea spitalicească încă din anul 2009, aceasta a spus: „În 2017 spre exemplu s-a cumpărat un Computer Moraru Pintea IancuTomograf cu 128 de slice-uri, s-au cumpărat două aparate de laparoscopie, s-au cumpărat opt ecografe dintre care două ultra-performante pentru Neonatologie şi Cardiologie, s-a terminat sterilizarea o investiţie de 2.000.000 Lei numai din venituri proprii şi buncărul de radioterapie 1.000.000 Euro.”

Victor Ghinea


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *